Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Jesu li Medaniću i Majstoroviću potvrđene presude?

Autor: Minja Gugić

14.06.2009. 22:00
Jesu li Medaniću i Majstoroviću potvrđene presude?


Sjednica je trajala punih osam sati i nazočili su joj odvjetnici Šime Medanića i odvjetnica Perice Majstorovića, no ni oni do danas nisu uspjeli saznati konačnu odluku, kao ni sudac Boris Radman


Nitko, pa ni odvjetnici koji su bili nazočni sjednici Vrhovnog suda RH koja je održana 4. ovog mjeseca, još ne zna konačnu i pravomoćnu odluku u slučaju brutalnog ubojstva 57-godišnje Slavice Medanić u siječnju 2006. godine.
Naime, točno godinu dana nakon što je na Županijskom sudu u Zadru predsjednik Sudskog vijeća Boris Radman izrekao “povijesnu” presudu od po 40 godina zatvora ubojicama Slavice Medanić na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske održana je sjednica koja je trajala punih osam sati radnog vremena i nakon koje je donesena konačna presuda za ovo monstruozno ubojstvo.
Iako je sjednica, dakle, održana još 4. ovog mjeseca i na njoj su bili prisutni odvjetnici osuđenog Slavičinog brata kao naručitelja ubojstva, Šime Medanića (52) i egzekutora Perice Majstorovića (47) nitko ni do danas nije uspio saznati konačnu odluku Vrhovnog suda RH. U javnost nije procurila niti neslužbena informacija je li presuda potvrđena, preinačena ili možda čak i ukinuta.
O toj odluci, nakon punih sedam mjeseci maratonskog, iscrpljujućeg i iznimno zahtjevnog suđenja, prema našim saznanjima nije uspio ništa saznati ni Boris Radman, ali ni odvjetnici koji su bili prisutni sjednici, a riječ je o Medanićevom odvjetniku Predragu Jošanoviću i Željku Dumančiću kao i odvjetnici Perice Majstorovića Tanji Budimir koja je nakon izrečene presude preuzela njegovu obranu nakon što ga je tijekom cijelog procesa branio odvjetnik po službenoj dužnosti, Gordan Nižić.
Tanja Budimir uhvatila se tada nimalo zavidnog posla pisanja žalbe na presudu, no ni ona ne zna ništa o konačnoj odluci.
Kako nam je u kratkom telefonskom razgovoru rekao Medanićev odvjetnik Predrag Jošanović, iako i sam neizmjerno nestrpljiv i znatiželjan, ništa neće znati dok na svoju adresu ne primi pismenu odluku najvišeg suda u državi, a to može biti i za mjesec dana.
U svakom slučaju, Medanić i Majstorović su u zatvorima, jer su nakon izrečene presude zadarskog Županijskog suda sami tražili da idu na izdržavanje kazne, prije pravomoćnosti presude.
Obojica osuđenika, kaznu doživotnog zatvora koju im je 9. svibnja prošle godine izrekao Boris Radman, saslušali su posve mirno, ledenog izraza lica i ne pokazujući ni najmanje emocije.
Nije bilo olakotnih okolnosti
Podsjećamo, pri izricanju visine zatvorske kazne, Sudsko vijeće nije našlo olakotnih okolnosti koje bi se Medaniću i Majstoroviću mogle uzeti u obzir, dok je otegotna okolnost činjenica da su recidivisti, odnosno da su obojica već osuđivana zbog istovjetnog kaznenog djela – Šime Medanić kao naručitelj ubojstva prvog hrvatskog ministra turizma Antuna Marčela Popovića, zbog čega je odrobijao 12-godišnju zatvorsku kaznu.
Perica Majstorović, pak, strah i trepet lepoglavske kaznionice s 25 kaznenih djela, 6. travnja 1998. godine kraj Ljubljane, s još dvojicom “prijatelja” hladnokrvno je hicem iz pištolja s prigušivačem ubio župnika Marka Levstika zbog tadašnjih 1.500 maraka i 900.000 dinara.
U sudnici prepunoj novinara, fotoreportera, inspektora u civilu i pravosudnih policajaca, sudac Radman je obrazloženje presude koju je zadarska javnost s velikim zanimanjem čekala, čitao neprekidno više od jednog sata. Osvrnuo se na iskaze svih svjedoka od kojih su prema ocjeni Sudskog vijeća ključni za izricanje osuđujuće presude bili iskazi Ljerke Damaške i ugroženog svjedoka broj jedan odnosno, Tibora Fura.
Bez Ljerke Damaške ne bi bilo presude
– Da nije bilo njihovih svjedočenja ne bi bilo moguće donijeti osuđujuću presudu. Ljerka Damaška detaljno je govorila o ucjeni Perice Majstorovića prema Šimi Medaniću, nakon “obavljenog posla”. Po ocjeni ovog Sudskog vijeća riječ je o sustavu činjenica i indicija koje neosporno dokazuju da su Perica Majstorović i sada pokojni Nikola Grbić obavili ubojstvo Slavice Medanić, a po nalogu njezinog brata Šime Medanića – čitao je tada sudac Radman, obrazloženje presude.
 U obrazloženju presude, sudac Radman se detaljno osvrnuo i na poznanstvo te prijateljstvo između Medanića i ubijenog Nikole Grbića koji su zajedno služili zatvorske kazne u Lepoglavi i Valturi gdje su se družili i radili u kuhinji. Dobro su se poznavali i Perica Majstorović i Nikola Grbić.
Telefonski dogovori ubojica ključni dokaz
– Šime Medanić je od Nikole Grbića tražio da mu ubije sestru i obećao mu da će za to biti nagrađen. Grbić je nakon izlaska iz Valture uspostavio kontakt s Pericom Majstorovićem koji je tada bio na slobodi. Ispis mobilnih telefona nedvojbeno potvrđuje kako su Majstorović i Grbić bili u međusobnim kontaktima početkom siječnja 2006. godine i to na području Zadra – čitao je kao bez daha obrazloženje ove nezapamćene presude od sveukupno 80 godina zatvora, sudac Radman koji će zasigurno ući u anale zadarskog suda kao prvi sudac koji je izrekao kaznu doživotnog zatvora.
Tako je zaključilo Sudsko vijeće zadarskog Županijskog suda te u svibnju prošle godine završilo maratonsko suđenje dugo sedam mjeseci tijekom kojeg su održane 32 rasprave, saslušano i po dvaput više desetaka svjedoka i vještaka i koje je sveukupuno koštalo preko 130 tisuća kuna koje će podmiriti osuđenici.