Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Oživjet će Bukovica

Autor: Nenad Marčina

14.06.2009. 22:00
Oživjet će Bukovica

Foto: Nenad MARČINA



Osim članova kluba skupštini su nazočili i Stanko Mijić, zamjenik gradonačelnika i Mile Minja Anić, vijećnik Grada Obrovca. Na potezu od Obrovca do Karina planiramo izgraditi hotel s 300 smještajnih jedinica, urediti šetnicu uz rijeku Zrmanju na potezu od Obrovca do ušća Krupe te obnoviti gradski autobusni kolodvor, istaknuli su Mijić i Anić


Dugogodišnji komentator i urednik HTV-a Luka Mitrović i dalje će obnašati dužnost predsjednika, odlučeno je na jučerašnjoj skupštini Zavičajnog kluba “Janko Mitrović” iz Zelengrada. Uz dvojicu dosadašnjih dopredsjednika mr. sci. Marijana Mitrovića i Radivoja Dragi Mitrovića izabran je i treći – Ivica Mitrović.
– U ovih devet godina, koliko postojimo, učinjeno je dosta. Asfaltirane su dvije prometnice koje povezuju zeselke Jamari i Njivari, djelomično je obnovljena zgrada bivše osnovne škole, a uskoro će biti nastavljeno uređenje prostorija zavičajnog kluba, najavio je predsjednik Luka  Mitrović.
Osim članova kluba skupštini su nazočili i Stanko Mijić, zamjenik gradonačelnika i Mile Minja Anić, vijećnik Grada Obrovca. Pozdravljaući skup Mijić i Anić su istaknuli važnost djelovanja ovog zavičajnog kluba i obećali potporu za dovršetak rekonstrucije zgrade Kluba u kojoj će biti sjedište Mjesnog odbora, etnografska zbirka, biblioteka i sjedište buduće poljoprivredne zadruge.
 – Na potezu od Obrovca do Karina planiramo izgraditi hotel s 300 smještajnih jedinica, urediti šetnicu uz rijeku Zrmanju na potezu od Obrovca do ušća Krupe te obnoviti gradski autobusni kolodvor, istaknuli su Mijić i Anić. Osim toga, u planu je obnavljanje nekadašnje poslovne zgrade na desnoj strani Zrmanje u središtu Obrovca te uređenje fasada zgrada u gradu na desnoj obali Zrmanje.
Time će, istaknuto je, Obrovac postati uistinu lijep i za život poželjan mediteranski grad, a od svega toga koristi će imati i stanovnici Zelengrada i cijele Bukovice.
Na skupštini kluba “Janko Mitrović” o mogućnostima i potrebi razvitka poljodjelstva govorili su poznati stočari Luka Mitrović Zorko i Nikola Mitrović. O obnovi starohrvatske, srednjovjekovne utvrde na uzvisini ponad Zelengrada govorio je Ivan Mitrović, član zelengradskog kluba iz Rijeke.
– U tijeku je dogovor s Ministarstvom kulture, rekao je Mitrović, posebno o spašavanju samostojećeg zida utvrde Zelengradina iz 4. stoljeća čiji su ostatci uočljivi i danas. Nakon toga će se pristupiti obnovi starohrvatskih kuća zvanih “bunja” čiji su temelji s ostatkom dvorišta vidljivi i danas. Na jučerašnjoj skupštini Zavičajnog kluba “Janko Mitrović” osnovan je i Centar za razvoj civilnog društva i promicanje moralnih vrijednosti na čelu kojega je Živko Olujić. Članovima kluba, uzvanicima i mještanima Zelengrada predstavljena je i knjiga “Opći akti trgovačkih društava”, autora mr. sci. Marijana Mitrovića. Ovo je, inače, njegova peta po redu knjiga od kojih je ona “Bukovicom i Ravnim kotarom” već doživjela svoje drugo, prošireno izdanje.
Iduće godine obilježava se 10. obljetnica djelovanja Zavičajnog kluba “Janko Mitrović” iz Zelengrada kada će, po riječima Marijana Mitrovića biti upriličeno niz kulturnih manifestacija, izložbi slika, otvaranje etnografske zbirke s izvornim bukovačkim nošnjama, okrugli stol o ruralnom razvitku i, uz pučko veselje,  prezentacija rukotvorina i izvornih proizvoda Bukovice.