Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Rebecca Posavec najklinceza, Marko Milković najklinac

Autor: Dragana Glavočić

14.06.2009. 22:00
Rebecca Posavec najklinceza, Marko Milković najklinac

Foto: Adam VIDAS



Odlike koje treba nositi najklinac Hrvatske su svakako komunikacijske sposobnosti, sposobnost socijalizacije u novoj sredini i grupi te dobar odnos s roditeljima, kazala je Tatjana Dobošić iz Udruge Najklinci Hrvatske


Tijekom trodnevnog održavanja natjecanja Najklinci Hrvatske u TN Zelena Punta u Kukljici, 15 natjecatelja u dobi od 5 do 9 godina imalo je prilike pokazati sposobnosti muziciranja, komunikacije, kao i sposobnost snalaženje u novoj sredini. Na red za pokazivanje svojih sposobnosti došli su i roditelji malih natjecatelja. Oni su, naime, u petak navečer zauzeli mjesto na pozornici te pokazali što znaju.
Kako nam je pojasnila Tatjana Dobošić iz Udruge Najklinci Hrvatske, roditelji su za tu prigodu trebali odabrati i spremiti materijal koji je sadržajem blizak djeci te ga izvesti pred djecom koja su ovoga puta imala ulogu članova žirija.
Bračni par Posavec – najroditelji
Tijekom jednosatnog nastupa roditelji su, ovisno o njihovu vlastitom izboru, izveli igrokaz, lutkarsku predstavu, pjevali su te recitirali, a članovi žirija ocjenjivali su njihovu kreativnost ocjenama od 1 do 5. Dijete čiji je roditelj nastupao nije ocjenjivalo. Prema dječjem sudu prvo mjesto osvojio je bračni par Posavec koji je izveo igrokaz “Mama i kći”, drugo mjesto pripalo je mami Gorani s pjesmom Luke Paljetka “Gospođica Majoneza”, a treće su mjesto podijelili obitelji Baranašić i Bašić.
Tatjana Dobošić mišljenja je da sadržaji koje su izveli roditeljima pomažu da bolje razmiju svoju djecu i njihove probleme u školovanju.
– Kad se roditelji ponovno nađu u situaciji da njihovo dijete ne može za domaću zadaću naučiti pjesmu napamet, imat će više razumijevanja za njegov problem jer su se i sami našli u sličnoj situaciji. Naime, morali su pred dvadesetak ljudi recitirati pjesmu koju su prethodno naučili napamet što baš i nije lagan zadatak, pojasnila je Dobošić.
Kažimo i da se kod malenih natjecatelja bodovalo po nekoliko stavki kao što su ponašanje natjecatelja u grupi, njegov odnos prema roditelju i roditeljev odnos prema djetetu, komunikacijske sposobnosti u debati, aktivnost u radionicama, a bodovala su se i njihova pitanja upućena roditeljima i obrnuto.
– Odlike koje treba nositi najklinac Hrvatske su svakako komunikacijske sposobnosti, sposobnost socijalizacije u novoj sredini i grupi te dobar odnos s roditeljima, kazala je Dobošić.
 “Ostat ću zauvijek dijete”
U petak navečer za roditelje je održana radionica s psihologom pod nazivom “Ostat ću zauvijek dijete”.
Inače, u samom projektu sudjeluju stručnjaci pedagozi, psiholozi i socijolozi.
Zanimljivo je da djeca predstavljaju svako na svoj način i županiju iz koje dolaze. Stoga su u finalnoj večeri djeca na pozornicu izašla u narodnim nošnjama s tim da su upućena u značenje svakog njenog detalja. Naša sugovornica prisjeća se jedne sudionice natjecanja iz Međimurja od prije nekoliko godina koju nitko od ostale djece nije razumio kako govori.
– Njen međimurski dijalekt bio je stran ostalim natjecateljima te se djevojčica dosjetila da bi mogla sudionike natjecanja kroz igru poučiti svom dijalektu. Tako je i bilo i ispalo je vrlo zgodno, dodaje Dobošić.
Veliki finale održan je u subotu navečer u TN Zelena punta uz prigodan program i sudjelovanje mjesnog KUD-a “Kukljica”. Petnaest finalista pokazalo je ljepotu narodnih nošnji županija iz kojih dolaze. Uz to je svatko izveo prigodan program po vlastitom izboru. Ovogodišnja najklinceza Hrvatske je sedmogodišnja Rebecca Posavec iz Pribislaveca u Međimurskoj županiji, a Najklinac Hrvatske je devetogodišnji Marko Milković iz Perušića u Ličko-senjskoj županiji.