Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Šime Fantela i Igor Marenić europski prvaci

Autor: Zrinka Grancarić

14.06.2009. 22:00
Šime Fantela i Igor Marenić europski prvaci


Malo ćemo se sad proveseliti, ali zaista malo. Prava fešta slijedi kad se vratimo kući nakon Mediteranskih igara! – kažu 23-godišnji europski prvaci


Šime Fantela i  Igor Marenić novi su europski prvaci u klasi 470!  Nakon osam juniorskih medalja u klasi 470 dvojac zadarskog Svetog Krševana stigao je do svoje prve seniorske medalje. U šest godina juniorskog staža ovaj je  dvojac tri puta osvojio naslov  svjetskih juniorskih prvaka  klase 470 – 2003., 2005. i  2007., brončani su bili 2004.,  a srebrni 2006. S europskih  juniorskih prvenstava imaju  tri medalje – zlato 2005. i  srebra 2002. i 2006. Na austrijskom jezeru Traunsee  jučer su se okitili zlatnom  seniorskom europskom medaljom, zauzevši drugo mjesto u konkurenciji 82 posade.  Bolji od zadarskog dvojca  bili su samo Japanci Harada/Yoshida, no oni naravno nisu konkurirali za europske medalje. Uspjeh Fantele i Marenića je tim veći  što je to ujedno prvi hrvatski  naslov europskih seniorskih  prvaka u nekoj od olimpijskih klasa od osamostaljenja  Hrvatske, odnosno prva seniorska medalja u klasi 470 u  povijesti hrvatskog jedrenja.
– Nismo se nadali ovako  dobrom rezultatu. Znali smo  od početka da će biti jako  teško, jer je na jezerima uvijek jako teško, što znamo iz  iskustva. Počelo je od prvog  dana sve dobro. Odlično  smo odvozili prve tri regate i  zasjeli smo na prvo mjesto  odmah prvog dana. Kasnije  je vjetar bio slabiji i dosta  teži uvjeti za jedrenje nego  prvog dana, i jedrili smo  praktički po jednu regatu  svaki dan. Uspjeli smo izdržati do kraja, osim što nas  je prošla jedna japanska posada, ali to nam nije bilo  važno jer smo ostali prvi  Europljani, na ukupnom  drugom mjestu – kazao je  presretni Šime Fantela glasa  punog emocija.
Igor Marenić također je  pun dojmova. Na pitanje kakav je osjećaj osvojiti prvo  hrvatsko seniorsko europsko zlato u nekoj od olimpijskih klasa nakon više od  30 godina Igor kaže:
– Strava! Nakon regate u  Medembliku vidjeli smo da  smo opet u vrhu, ali nismo  očekivali prvo mjesto. Ovo je  bila regata na kojoj su najvažniji bili koncentracija i  iskustvo, koje mi imamo.
Cijeli tjedan je bio vrlo  napet, ali zadnja dva dana  su bila prva drama. U subotu se ništa nije odjedrilo  zbog preslabog i nestabilnog  vjetra. Organizatori su bili u  problemima, imali su premalo odjedrenih plovova,  pogotovo u ženskoj floti koja  je uspjela napraviti samo  pet jedrenja, od toga tri prvog dana! Suci su stoga  odlučili pozvati flotu na more u sedam ujutro u nedjelju.
– Ustali smo se jučer u pet,  oko šest već bili spremni za  more, u sedam startali. Ušli  smo šesti u cilj, a konkurencija koja nam je puhala za  vratom bila je dosta lošija,  oko 20. mjesta, tako da smo  napravili solidnu razliku u  bodovima. Vjetra je potom  nestalo i oko devet sati smo  se vratili na kopno. Suci su  imali namjeru poslijepodne  dati još dva plova, što je  dosta i što je moglo itekako  utjecati na rezultate. Sjedili  smo i igrali Uno samo da ne  mislimo na to što će i kako  biti. Nešto prije 15 sati sve je  bilo jasno. Iako sam mislio  da će se pojaviti termika,  vjetra nije bilo i suci su oglasili da je gotovo – priča  Fantela.
Velikog slavlja zasad neće  biti, jer se dvojac Svetog  Krševana ne vraća još u Hrvatsku. Iz Austrije putuju za  njemački Kiel, gdje u subotu  počinje regata Svjetskog kupa. Kiel završava 24. lipnja,  Fantela/Marenić imaju vrlo  malo vremena da stignu u  Pescaru na Mediteranske  igre koje počinju 28. lipnja.
– Malo ćemo se sad proveseliti, ali zaista malo. Prava fešta slijedi kad se vratimo kući nakon Mediteranskih igara! – kažu 23ogodišnji europski prvaci.
Za teške uvjete na jezeru  Traunsee u Austriji Eniji  Ninčević i Romani Župan  (Uskok, Zadar) zasad nedostaje upravo ono što je  Marenić spomenuo kao najvažniji element na upravo  završenom Europskom prvenstvu – iskustvo. Djevojke  su zauzele 31. mjesto u konkurenciji 39 ženskih posada.