Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bobiji od 1. srpnja

Autor: Petra Mičić

14.06.2010. 22:00
Bobiji od 1. srpnja

Foto: Vedran SITNICA



Cijela kvota je popunjena, a svi koji uspješno prođu obuku s radom počinju 1. srpnja ove godine. Edukacija traje dva tjedna, prvi tjedan će učiti teoretski dio u autoškoli, a drugi tjedan će učiti praktični dio obuke, kazala je Sandra Poljak Jurinčić, glasnogovornica PU zadarske
Promet na frekventnim mjestima u gradu i ovog ljeta će regulirati Prometne jedinice mladeži, a s radom će početi 1. srpnja.
Prijave za posao Prometne jedinice mladeži, tzv. bobija trajale su do 26. svibnja ove godine, a u Prometnu jedinicu mladeži bit će uključena 34 pripadnika.
Bijele odore, kapice i zviždaljke prepoznatljivi su znakovi svakog bobija, a da bi dobili ovaj zahtjevan posao, svi djelatnici morali su proći i obuku.
Program osposobljavanja pripadnika prometnih jedinica obuhvaća prometno-preventivni odgoj sudionika u prometu, pravila prometa, prometne znakove te upravljanje prometom i pružanje pomoći sudionicima u prometu.
– Na natječaj se prijavilo 50 djece, a ukupno se uzimaju 34 pripadnika Prometne mladeži. Cijela kvota je popunjena, a svi koji uspješno prođu obuku s radom počinju 1. srpnja ove godine. Edukacija traje dva tjedna, prvi tjedan će učiti teoretski dio u autoškoli, a drugi tjedan će učiti praktični dio obuke, kazala je Sandra Poljak Jurinčić, glasnogovornica PU zadarske.
Nakon osposobljavanja pripadnici Jedinice prometne mladeži bit će uključeni u poslove upravljanja prometom na križanjima i drugim mjestima, zatim u nadzor nepropisno parkiranih vozila, kao i obavljanju drugih poslova prilikom nadzora vozila i vozača, uključujući i pružanje pomoći domaćim i stranim gostima pri snalaženju u prometu u razdoblju od 1. srpnja do 31. kolovoza 2010. godine.
Za svoj posao, članovi Prometne jedinice mladeži dobivaju plaću, tako da je posao bobija zacijelo dobar način za zaradu ljetnog džeparca.
Bobiji reguliraju prometnice i raskrižja gdje često nastaju velike gužve, a članovi Prometne mladeži često se nađu u nezavidnim situacijama s neposlušnim i nervoznim vozačima. Poluotok, Obala kralja Tomislava, gradski most, Liburnska obala, raskrižje kod Male pošte, pored bijelih zgrada na TIZ-u te križanje pokraj zadarske marine samo su neke od lokacija gdje bobiji reguliraju promet.