Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Građani ove godine gube 4,5 milijardi za potrošnju

Autor: Branko Podgornik

14.06.2010. 22:00
Građani ove godine gube 4,5 milijardi za potrošnju

Foto: A. SITNICA



Zbog poreznih opterećenja građani će iduće godine raspolagati s 3,5 milijarde kuna manje za osobnu potrošnju nego lani
Hrvatski građani ove će godine za osobnu potrošnju imati 4,5 milijardi kuna manje nego lani, a iduće godine raspolagat će s 3,5 milijarde kuna manje, procijenio je dr. Branko Grčić na jučerašnjem okruglom stolu Društva hrvatskih ekonomista u povodu 60 dana Vladinog programa za gospodarski oporavak. Oni su pozdravili Vladin program, ali su rekli, svaki na svoj način, da od njega ne treba previše očekivati.
– To smanjenje je rezultat Vladinih mjera i poreznih opterećenja, ali ograničavanje osobne potrošnje neće pomoći gospodarskom oporavku, nego nastavku recesije, smatra Grčić, inače gospodarski stručnjak SDP-a. Iz njegovih riječi proizlazi da će svaki od 4,5 milijuna hrvatskih građana ove godine ostati bez 1000 kuna, a četveročlana obitelj bez 4000 kuna. Grčić kaže da ga smeta što program Vlade nema jasnu koncepciju, a ne vidi se kakve će posljedice imati na osobnu potrošnju i gospodarski rast.
Poticati poduzetništvo
Cilj Vladinog programa je stabilan i održiv gospodarski rast, ali ponajprije putem povećanja proizvodnosti, objasnio je uvodničar dr. Željko Lovrinčević, ekomomski savjetnik premijerke. Hrvatski se razvoj, kaže, dosad temeljio na ekstenzivnim, slabo produktivnim ulaganjima, a treba poticati i poduzetništvo. Otežavajuća je okolnost, dodaje, nespremnost društva za promjene, s kojima se načelno slažu svi, “ali ne u mome dvorištu”.
– Kako ćemo smanjivati troškove proizvodnje, kada Hrvatska neprekidno gubi proizvode, zbog propadanja industrijske proizvodnje, pitao je predsjednik Društva dr. Ljubo Jurčić, koji smatra da “stalno “grebemo po površini”. Vladin program je pasivan, ide na smanjenje potrošnje, a glavni problem Hrvatske je kako povećati poizvodnju, upozorio je Jurčić. On tvrdi da Hrvatsku neće izvući ni milijarde kuna godišnje pomoći iz fondova EU, jer ni vlastite investicije, od 85 milijardi kuna godišnje, ne ulaže kako treba.
Novi teritorijalni ustroj
Nismo očekivali tako dugu recesiju, kazao je Lovrinčević, najavljujući oporavak gospodarstva od krize tek početkom iduće godine. “Vjerovali smo da će oporavak početi polovinom ove godine, ali oporavak u EU kasni tri do šest mjeseci, što će i onaj u Hrvatskoj pomaknuti za tri do šest mjeseci”, kazao je Vladin savjetnik. Jedan od najvećih problema, kaže, jest nelikvidnost koja će do ovoga ljeta još rasti, od jeseni će stagnirati, a smanjivat će se od početka iduće godine.
– U drugoj polovici godine doći će do rebalansa državnog proračuna. Do rujna će Vlada predstaviti i novi teritorijalni ustroj, najavio je Lovrinčević. Boris Cota, ekonomski savjetnik predsjednika Republike, pozdravio je Vladin program, podsjetivši da su ga pozdravili i MMF, Svjetska Banka te HNB. “No, ako ne bude davao učinke, Predsjednik će prema tom programu biti vrlo kritičan”, najavio je Cota.