Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Za Hrvatsku najbolji austrijski model

Autor: Ivan Stagličić

14.06.2010. 22:00
Za Hrvatsku najbolji austrijski model

Foto: Vedran SITNICA



U integralni dio zaključaka s ovog skupa uvrštena je i izjava s kojom su suglasni i sudionici iz EU, da bi se budući europski centar za profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom trebao nalaziti u Hrvatskoj, a kako je na otvorenju skupa istaknuo predsjednik “Osvita” Josip Držaić – “mi smo se odlučili za Zadar”
Krajem prošlog mjeseca u Zadru je održan 6. Međunarodni stručni skup “Profesionalna rehabilitacija osoba s invaliditetom – vrata za ponovni ulazak u svijet rada” pod pokroviteljstvom Vlade RH i u organizaciji udruge “Osvit” i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. U radnome dijelu skupa održanom u hotelu “Adriana” svoja su izlaganja održali vodeći stručnjaci za ovu problematiku iz Austrije, Njemačke, Belgije, Nizozemske, Irske, Slovenije i Hrvatske. Izneseno je više primjera pristupa pitanju profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom u tim zemljama, kao i zakonske regultaive i obveze koje proizlaze iz propisa Europske unije.
Referenti, stručnjaci i sudionici skupa iz Hrvatske i inozemstva sudjelovali su i u radu okruglog stola na kojem je dodatno razmotrena ova problematika i iz čega su, kako nam je kazao izvršni dopredsjednik udruge “Osvit”, dr. Slavko Leban, proizišli i konkretni zaključci koji se odnedavno mogu pogledati i na stranicama udruge na internetskoj adresi www.osvit.hr.
Kao prvo se navodi da rezultati u provedbi zaključaka dosadašnjih stručnih skupova, koji su obuhvaćeni Nacionalnom strategijom o izjednačavanju mogućnosti osoba s invaliditetom 2007.-2015., ukazuju na vidan napredak u njihovoj provedbi. Na prethodnim stručnim skupovima, vezanim za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, pokrenuta su pitanja: izvora financiranja, definiranja novih obrazovnih programa i procesa cjeloživotnog obrazovanja te poticanja aktivnosti za podizanje svijesti o osobama s invaliditetom kao što su mjesec osoba s invaliditetom i atraktivniji termini u javnim medijima i sl. Tražila su se i proširenja kvotnog sustava i obavljale pripreme za uključivanje u Europsku uniju i primjene Konvencije UN-a.
Zaključeno je kako izlaganja, rasprave, primjedbe i prijedlozi sa 6. Međunarodnog stručnog skupa “Profesionalna rehabilitacija osoba s invaliditetom – vrata za ponovni ulazak u svijet rada” potvrđuju opravdanost napora organizatora prethodnih pet stručnih skupova na kojima se raspravljalo o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.
Sudionici su podržali nastojanja da se u Europskoj uniji i u državama kandidatkinjama za članstvo u EU kreiraju jedinstveni i usporedivi standardi postupanja u području profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom. Glede stanja u Republici Hrvatskoj istaknuto je da je nužno što hitnije uvesti jedinstvene standarde u području profesionalne rehabilitacije, zaštitnom zapošljavanju i u aktivnostima radnih centara za osobe s invaliditetom. Navedena jednoobrazna pravila postupanja bila bi obavezna na cijelom području RH.
O organizacijskom pitanju u Hrvatskoj zaključeno je da je najsličniji i najkompatibilniji model profesionalne rehabilitacije za Republiku Hrvatsku austrijski model s obzirom na dosadašnje hrvatske primjere dobre prakse. Prema tome je potrebno i povećati sredstva koja Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom izdvaja za profesionalnu rehabilitaciju, kako bismo mogli razvijati i primjenjivati odgovarajući model profesionalne rehabilitacije sa standardiziranim postupcima za cijelu Hrvatsku.
Također je u integralni dio zaključaka s ovog skupa uvrštena izjava s kojom su suglasni i sudionici iz EU, da bi se budući europski centar za profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom trebao nalaziti u Hrvatskoj, a kako je na otvorenju skupa istaknuo predsjednik “Osvita” Josip Držaić – “mi smo se odlučili za Zadar”.