Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zaustaviti rasprodaju lunskih maslina

Autor: Nenad Marčina

14.06.2010. 22:00
Zaustaviti rasprodaju lunskih maslina


“Dragi posjetitelji, dobrodošli u lunjske maslinike-oazu mira i jedan od najslikovitijih i najljepših kutaka našeg otoka. Priroda je na ovim prostorima ostavila tragove svoje darežljivosti slijedeći koje ostajemo istinski zadivljeni. . Među oko 80.000 maslina svojom se jedinstvenošću posebno izdvaja oko 1500 divljih maslina-olea oleastar, visokih od 5-8 metara i prsnog promjera više od 80 centimetara. Ovo nalazište divljih maslina, površine 23,6 hektara jedino je takve vrste na Jadranu te ima veliku botaničku i estetsku vrijednost. Zbog svojih je karakteristika 1963. godine zaštićeno i proglašeno botaničkim rezervatom. Ako ste negdje u urbanoj vrevi izgubili toliko potreban mir, pronađite ga ponovo pod krošnjama ovih tisućljetnih stabala.”
Ovom promidžbom Turistička zajednica Grada Novalje poziva domaće i strane goste da posjete lunski botanički rezervat.
Međutim, u istinu o (ne)brizi za tisućljetnim maslinikom uvjerili smo se na licu mjesta. U lunjskom masliniku posvuda olupine starih automobila. Turisti ostaju šokirani, pitaju se odakle sve te razbacane olupine s razbijenim staklima, prepune smeća i odbačenih alatki.
Za grupu Nijemaca olupine nisu samo vizualni problem koji nagrđuje okoliš, već mogu biti i potencijalna prijetnja za izazivanje požara, jer je u napuštenim vozilima ostalo goriva i ulja u motoru. Mlada Mariborčanka Martina tvrdi da bi se u Sloveniji zbog ovoga izgubio status botaničkog rezervata.
O razmjerima nasilja nad zaštićenom prirodom svjedoči i uljar Želimir Badurina. Kaže da se u Lunu događa opća pljačka materijalnih dobara, o čemu svjedoči i događaj bez presedana otprije mjesec dana.
– Jednom našem sumještaninu je ponuđen određen novac kako bi prodao nekoliko stabala maslina. On je pristao, računajući na solidnu zaradu. Kupac je unajmio tvrtku iz okolice Zadra sa strojevima i radnicima koji su iskopali četiri stabala maslina starih, po našoj procjeni, više stotina godina. Masline su zatim odvezene u nepoznatom pravcu.
To se dogodilo, kaže Badurina, prvi puta otkad je lunjskog maslinarstva.
– Bojimo se da je otvorena “sezona lova” na tisućljetne masline. Pitanje je samo koliko će vremena proći dok se ne pojavi netko od novopečenih bogataša s dovoljno novca i bezobzirnosti da pokuša kupiti kakvog “kapitalca” radi ukrašavanja svoje velebne hacijende s bazenom.
Zbog tog sramotnog čina, naglasit će Badurina, članovi Udruge lunjskih maslinara su odlučili poduzeti neke radnje, prije svega zatražiti od države mjeru zaštite lunjskih maslina na kompletnom području Luna, a od jedinice lokalne samouprave dodjelu dugogodišnjeg najma lunjskim maslinarima, jer se najveći dio lunjskih maslina nalazi na državnom poljoprivrednom zemljištu. U provedbi tih zahtjeva lunjski maslinari traže potporu hrvatske javnosti, intelektualaca, javnih radnika kroz novoosnovani Građanski odbor za spas maslina iz Luna. Sa svojim zahtjevima uskoro izlaze i u javnost, kazat će Želimir Badurina.