Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kosor želi znati imena vlasnika medija

14.06.2011. 22:00
Kosor želi znati imena  vlasnika medija


Vijeće za nacionalnu sigurnost pozvalo nadležna tijela da intenziviraju aktivnosti radi utvrđivanja zlouporaba i netransparentnih ulaganja u vlasničke udjele u medijima


Vijeće za nacionalnu sigurnost (VNS) pozvalo  je s jučerašnje sjednice državna  upravna, regulatorna i represivna tijela da nastave i intenziviraju aktivnosti u cilju utvrđivanja zlouporaba i netransparentnih ulaganja te svih  oblika kriminala vezanih uz  ulaganja u vlasničke udjele u  medijima. Tako se navodi u  priopćenju sa sjednice VNS-a.
Sami čelnici VNS-a, predsjednik Republike Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor jučer su pred novinarima  ustvrdili da će VNS dati inicijativu za izmjenu zakonskih  rješenja kako bi se vlasnici medija u Hrvatskoj morali javnosti  legitimirati imenom i prezimenom. O konkretnim medijima  o kojima je bilo razgovora, nisu  htjeli govoriti ni predsjednik,  niti premijerka, ali je Josipović  potvrdio da nadležne službe  provjeravaju sumnje na ulazak  crnog kapitala u medije.
– Morate biti svjesni toga da  je riječ o sumnjama na kaznena  djela. Ima ozbiljnih indicija da  u medijima ima sumnjivog kapitala. Neki postupci se već i  vode, na državnim tijelima je  da to završe sukladno Ustavu i  zakonu. U svakom slučaju, da  to odmah bude jasno, nitko iz  politike nema ambiciju  uređivati medije, rekao je kratko predsjednik Josipović nakon sjednice VNS-a.
Premijerka Kosor, pak, svoju  je izjavu fokusirala na zakonska rješenja koja bi onemogućila skrivanje pravih vlasnika  medija iza niza trgovačkih  društava.
– Na tragu današnjih rasprava tražit ćemo da zakoni budu  tako koncipirani da se zna ime i  prezime vlasnika. Znači ne samo pravna osoba, nego ime i  prezime fizičke osobe ili osoba.  Potrudit ću se da već u slijedećih desetak dana budu gotove izmjene zakona, rekla je  Kosor.
Važeći Zakon o medijima,  naime, propisuje da su nakladnici dužni jednom godišnje  izvijestiti Hrvatsku gospodarsku komoru o stanju vlasništva,  te to izvješće objaviti u Narodnim novinama. Međutim,  zakon ne predviđa kako riješiti  zagonetku vlasništva, ako je  vlasnik nakladnika pravna osoba.
Inače, VNS je jučer zasjedao  u proširenom sastavu. Na sjednicu VNS-a došli su i ministrica financija Martina Dalić,  glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, te ravnatelj policije  Oliver Grbić, kojeg, uzgred budi rečeno, na posljednju sjednicu VNS-a na kojoj se raspravljalo i o njemu, nisu pozvali.
Kako je nakon sjednice novinarima rekla predsjednica  Vlade, VNS je zaključio da bi  trebalo razmotriti i moguće  promjene koje bi onemogućile  trgovanje koncesijama za elektroničke medije.
Premijerka je dodala i da se  raspravljalo o  pojačavanju poreznog nadzora nad medijima,  a na koncu je objasnila da se  VNS sastao zbog slobode medija.
– Ne možemo očekivati slobodne medije i slobodne novinare u punom smislu te riječi,  ako nemamo pravi uvid u vlasništvo medija, jer mediji kreiraju mnogo toga u našim životima, kazala je Kosor novinarima nakon sjednice.Prema  priopćenju sa sjednice VNS-a,  nadležna državna tijela trebaju  izvršiti analizu postojećih zakonskih propisa, predložiti  mjere u cilju poboljšanja uvjeta  za osiguranje pune transparentnosti vlasništva i ulaganja kapitala u svim oblicima medija,  te spriječavanje svih netransparentih ulaganja i zlouporaba.


Razgovaralo se i o konkretnim medijima?




Premijerka je ipak dala naslutiti da se raspravljalo i o konkretnim  medijima.
– Jedna od tema je bila da vidimo ispunjavaju li sve svoje obveze  vlasnici koji su medije kupili od HFP-a, odnosno od države, rekla je  Jadranka Kosor, aludirajući na repove oko EPH-ove kupovine Slobodne  Dalmacije, zbog kojih je i sindikalni čelnik Ozren Matijašević svojedobno  morao razjašnjavati što je doista mislio kad je podnosio prijave oko  dokapitalizacije splitskog dnevnika i zašto je svoje mišljenje promijenio.  Navodno se razgovaralo i o još nekim tiskanim i internetskim medijima,  iza kojih nominalno ili stvarno stoje strani vlasnici.


Spevec: Slučajevi medijskih kartela još su na sudovima


O medijima se jučer raspravljalo i na saborskom Nacionalnom vijeću  za praćenje provedbe programa borbe protiv korupcije. Predsjednica  Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) Olgica Spevec pred  saborskim je vijećem rekla da se AZTN bavi samo problemom  koncentracije vlasništva u medijima na tržištu, ali ne i porijeklom kapitala.  “Slučajevi u kojima je AZTN utvrdio postojanje kartela na medijskom  tržištu još čekaju sudski pravorijek, rekla je Spevec.Podsjetimo, riječ je  o slučajevima kad je AZTN utvrdio da su nakladnici dnevnih novina  dogovorno poskupjeli tiskovine za 1 kunu, odnosno o slučju kad su  vlasnici EPH I NCL grupe dogovorili poskupljenje političkih tjednika.