Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Med i smokve kao ekozvijezde

14.06.2011. 22:00
Med i smokve  kao ekozvijezde


Mogao se zamijetiti i med i drugi pčelinji proizvodi, smokve i najrazličitije delicije od smokava te suho voće i sjemenke, beskvasni kruh od devet vrsta integralnih žitarica i još mnogo toga


Iz  dana u dan je sve više ekoloških proizvoda koji polako,  ali sigurno pronalaze svoj put  do tržišta i kupaca, potvrdio je  i ovogodišnji biogradski “Najduži stol”.
Naime, ova manifestacija,  koja nosi naziv “Najduži  svehrvatski eno-eko-gastro-etno stol”, “Spojimo zeleno i plavo”, govori dovoljno  tome u prilog.
No među velikim brojem od  oko 400 izlagača na stolu dugom preko 1.000 metara dominirali su veliki ponuđači.  Stoga kada se piše o tom događanju ne štede se hvale za  ponude poput kobasica, kulena, kulenove seke, čvaraka.  Ponuda sira također se često  spominje jer je i ona doista  velika i raznolika, a pravi hvalospjevi posvećuju se velikim  fritajama, gulašima, paprikašima u velikim kotlovima  koji svojim mirisima i privlače  pozornost posjetitelja.
No pažljivu promatraču  neće promaknuti zanimljiva  ponuda zdravih, ekološki  proizvedenih namirnica, a njih  je na ovom sajmu doista bilo te  je vrijedno barem neke od njih  spomenuti. Riječ je uglavnom  o malim obiteljskim gospodarstvima, a uz već standardnu  bogatu ponudu maslinovih  ulja te najrazličitijih pripravaka, mogao se zamijetiti i  med i drugi pčelinji proizvodi,  smokve i najrazličitije delicije  od smokava te suho voće i  sjemenke, beskvasni kruh od  devet vrsta integralnih žitarica  i još mnogo toga.
Tako je obiteljsko pčelarstvo “Paić” privuklo posebnu  pozornost, ne samo po pčelinjem melemu, imunomedu ili  medu s orasima, koji su se  prodavali po cijeni od 20 i 30  kuna, već i po originalnoj prezentaciji. Žive pčele u specijalnoj košnici, kroz koju su  se mogle vidjeti, bile su svojevrsna atrakcija, no one su  marljivo radile i nisu bile  svjesne medijske pozornosti  oko njih. Ništa manje nisu bili  zanimljivi i atraktivni proizvodi od smokava Eugena Novakovića iz Posedarja. Ta se  delicija nudila u svim oblicima  i kombinacijama s medom,  maslinovim uljem, orasima,  bademima, kokosom bila je  lijepa za oko i za nepce, a po  cijeni od tri i četiri kune po  kuglici te 25 za prigodno upakiranu torticu. Žene iz Velike  Pisanice ponudile su na svom  stolu sušene jabuke, pržene  sjemenke tikve galice, suhe  šljive, slane štapiće sa začinskim biljem, a sve se moglo  kupiti za 10, 15 i 20 kuna  pakovanje. U našem selu, koje  je u Bjelovarsko-bilogorskoj  županiji, kazale su nam ponosno gošće, ima čak pet ekoloških poljoprivrednih gospodarstava. Koliko se proizvedenog doista i prodalo, teško  je reći, no najvažnije je da smo  uspjeli predstaviti naše proizvode, jer ništa ne ide preko  noći, kazali su nam ponuđači  zdrave hrane biogradskog najdužeg stola.