Napokon priključeni na vodovodnu mrežu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Prvi je na vodovodnu mrežu priključen Dječji vrtić Zlatna lučica, a "vodu je otvorila" malena Mija Jerak

Nakon pune  23 godine čekanja, nadanja,  brojnih obećanja i prvog zabijenog capuna na izgradnji  vodovodne mreže u Debeljaku,  napokon je potekla prva gradska voda iz slavine. San generacija Debeljačana od jučer  je zaista postao stvarnost, prvi  je na vodovodnu mrežu priključen područni Dječji vrtić  Zlatna lučica, a potom su gradsku vodu dobili i debeljački  učenici u područnoj zgradi škole.

U nazočnosti načelnika Ante Martinca, donačelnika Davora Smolića Ročka, ravnateljice vrtića Milice Ćoso, odgojiteljica i 35 djece iz dvije  odgojne skupine od tri do  sedam godina, prva se na sjedalicu u kuhinji popela djevojčica Mija Jerak i bez oklijevanja otvorila slavinu. Potekla je voda čekana desetljećima.

- Ovo je veliki dan za žitelje  Debeljaka, naselja koje je tek  nepuna dva kilometra zračne  linije udaljeno od mora i općinskog središta. Nedopustivo je  da ljudi u 21. stoljeću nemaju  vodu, zato je ovo veliki događaj  i za cijelu Općinu Sukošan,  ponosno će Martinac ističući  kako cjelokupna investicija vodovodizacije Debeljaka iznosi  oko 6,7 milijuna kuna.

- Crpna stanica Tustica i  glavni cjevovod do Donjeg  Podvršja koštao je 3 milijuna  kuna, a gradnja glavne mreže u  duljini od 4.800 metara kroz  samo mjesto 3,4 milijuna kuna.  Radove na vodoopskrbnom  cjevovodu su financirale Hrvatske vode uz potporu Ministarstva mora i infrastrukture  Božidara Kalmete te Zadarske  županije, navodi Martinac dodajući kako je Općina Sukošan  za ispitivanje i popravak postojećeg cjevovoda uložila oko  300.000 kuna.

U ovom projektu ne smiju se  nikako zaboraviti ni mještani  Debeljaka koji su 1988. godine  pod vodstvom Viktora Jeraka,  Ive Ročka, Ante Jeraka Špace,  Rajka Rajka Raspovića i drugih u tadašnjoj Mjesnoj zajednici prikupljali novčana  sredstva i dragovoljno radili na  izgradnji mjesne vodovodne  mreže.

- Voda iz vodovodnih slavina  namijenjena je za oko 270  domaćinstava. Zasad je zadarskom Vodovodu predano  30-ak zahtjeva za odobrenje  priključka na vodovodnu  mrežu, naveo je donačelnik  Davor Smolić Ročak iz Debeljaka, zahvaljujući pritom  svojim sumještanima na iskazanoj velikoj razini strpljivosti  u čekanju vode iz vodovodnih  slavina.

Priključak vode iznosi oko  5.000 kuna. Vodovod naplaćuje  oko 4.000 kuna, a općina točno  1.000 kuna. Mještani se s vodom iz hidranta opskrbljuju  oko tri godine nakon izgradnje  PC Tustica i cjevovoda Tustica-Donje Podvršje.

Nakon dječjeg vrtića i škole  slijedi i priključci domaćinstava na vodovodnu mrežu.  Čim se zahukta s priključcima  vrlo brzo će i ostali mještani  predati zahtjeve Vodovodu, uvjeren je Smolić Ročak.

Iako kažu da cesta znači  život, ni bez vode nema života.  Važno je živjeti, ali važno je i  kvalitetno živjeti.  

Gradsku vodu trebaju dobiti  i Gorica i Glavica. Dakako, i  sukošanski zaselci Vrljica i Goleša koji će vodu dobiti iz  Debeljaka iz Nađevice od  Peljušićevih za što postoje sve  potrebne dozvole. Neću pogriješiti i lažno obećati ako  kažem da bi radovi na pojedinim nabrojenim vodoopskrbnim dionica trebali uskoro  i započeti, najavio je Ante  Martinac.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno