Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Procesija s kipom sv. Ante i sjaj folklorne baštine

14.06.2011. 22:00
Procesija s kipom sv. Ante i sjaj folklorne baštine


Pa iako ražanački puk svetkuje Gospu od Ružarija kao zavjetni blagdan svoje župe, sv. Ante posebno im je omiljen. Njegov kip krasi župno svetište, a od prije godinu dana njemu u čast ponovno je obnovljena i blagoslovljena kapelica s njegovim likom na mjestu nekadašnjeg povijesnog ražanačkog groblja


Ni najstariji  stanovnici Ražanca ne pamte  kada se toliko domaćih vjernika i hodočasnika iz okolnih  mjesta Rtine, Jovića, Krneze,  Podvršja, Radovina, Ljupča,  otoka Paga, Vira te grada Zadra, slilo u Ražanac kao što je  to bilo u ponedjeljak poslijepodne i uvečer za vrijeme  svetkovanja blagdana Sv. Ante Padovanskog.
Pa iako ražanački puk svetkuje Gospu od Ružarija kao  zavjetni blagdan svoje župe,  sv. Ante posebno im je omiljen. Njegov kip krasi župno  svetište, a od prije godinu dana njemu u čast ponovno je  obnovljena i blagoslovljena  kapelica s njegovim likom na  mjestu nekadašnjeg povijesnog ražanačkog groblja u centru mjesta koja je kao što je  poznato s tog mjesta naprasno  uklonjena 1953. godine od  strane komunističke vlasti.
Svetkovina je otpočela kako  to i priliči svečanim svetim  misnim slavljem u prepunoj  crkvi Gospe od Ružarija. Homiliju je održao dekan  ražanačkog dekanata don Damir Juričin.
U sklopu liturgijskog slavlja, a okončanjem svete mise  upriličena je procesija kroz  mjesto za čijeg su trajanja  mladi Ražančani nosili kip sv.  Ante Padovanskog. Blagdansko slavlje nastavljeno je potom uz okupljeno mnoštvo  domaćeg puka i pridošlih hodočasnika na trgu ispred  općinske knjižnice Jurja Barakovića u centru Ražanca  programom u tri dijela koji je  osmislila i pripremila domaća  molitvena zajednica “Ljiljani  Sv. Ante” pod vodstvom časne  sestre Ljiljane Marić.
Nakon pozdravnih riječi koje je okupljenima kao i svim  sudionicima uputio općinski  donačelnik Nediljko Jović,  program je otvorila Kata  Miočić iz Rtine čitanjem pisma upućenog sv. Anti. Dječja  folklorna skupina iz osnovne  škole Jurja Barakovića iz  Ražanca je potom uz pratnju  na harmonici od strane njihove voditeljice Ive Čačić otpjevala staru izvornu pjesmu  “Šetalo se momče kroz selo” te  su izveli čuveno “Ražanačko  kolo” za što su nagrađeni dugotrajnim pljeskom i ovacijama okupljenih. Članovi zajednice “Apostoli krvi Kristove” iz Zadra u nastavku su  pod ravnanjem Sonje Petani  izveli nekoliko skladbi. Članovi ove zajednice upriličili su  igrokaz na suvremenu temu  pod nazivom “Duša u grijehu”.
U nastavku u dijelu programa kulturne tradicijske  baštine sa svojim najnovijim  ostvarenjima predstavili su se  članovi Dječjeg folklora OŠ  Jurja Barakovića iz Ražanca  te pučki pjevači i plesači iz  Radovina, Krneze i Rtine, koji su za izvedene pjesme i kola  te prikazane običaje svog kraja, nagrađeni pljeskom okupljenih. Blagdansko slavlje u  svojstvu gostiju svojim su nastupima uveličali članice ženske klape “Vlašići” iz istoimenog mjesta na otoku Pagu,  muška klapa “Condura” iz Nina te zadarska mješovita klapa “Kolajna”. Program su vodili Irena Miočić, Dijana Kranjčec i Hrvoje Ostojić.
Svetkovina u čast sv. Ante  Padovanskog završena je zajedničkim domjenkom u priredili u novoizgrađenoj župnoj vjeronaučnoj dvorani, a  organizirala ga je zajednica  “Ljiljani sv. Ante” s časnom  sestrom Ljiljanom Marić i domaćim župnikom don Damirom Juričinim.