Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Stvaranje životnih uvjeta za opstanak na otoku

14.06.2011. 22:00
Stvaranje životnih uvjeta  za opstanak na otoku


Uvjeren sam da nas očekuju daljnja ulaganja uz, dakako, uporan rad te da ćemo uspjeti stvoriti životne uvjete za opstanak nas otočana ovdje na otoku, kazao je načelnik Općine Pašman Nedjeljko Medić


Općina  Pašman proslavila je svoj dan  i blagdan sv. Antuna Padovanskog. Zamjenik načelnika Općine Pašman Nikolino  Bašić i općinski vijećnici u  znak sjećanja na poginule  hrvatske branitelje tijekom  Domovinskog rata položili  su vijence i zapalili svijeće na  grob hrvatskog branitelja Nikice Tomasova na mjesnom  groblju u Dobropoljani. Nakon toga služena je sveta  misa u kapelici sv. Ante u  istoimenoj uvali na južnoj  strani Pašmana. Sveti misu  predvodio je župnik župa  Pašman i Neviđana don Josip Lisica. Svečanoj sjednici  u općinskoj vijećnici nazočili  su predstavnici Zadarske  županije, školstva, gospodarstva, turizma i brojnih udruga s područje Općine  Pašman, a kao posebni gost  sjednici je nazočio i Ive Livljanić, prvi veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj  Stolici u Vatikanu.
Načelnik Općine Pašman  Nedjeljko Medić podsjetio je  što je sve napravljeno u  Pašmanu u proteklom razdoblju.
– Izgrađena je nova osnovna škola na temeljima  stare, zatim, školska športska dvorana, dječji vrtić u  Dobropoljani, nova zgrada  ambulante u Neviđanima. U  potpunosti je obnovljena  državna cesta D110, potom,  most koji spaja Pašman i  Ugljan, lukobrani u mjestu  Pašman i Ždrelcu, asfaltirano je na kilometre lokalnih  cesta. Problema, podrazumijeva se, ne nedostaje,  međutim, obnovili smo po  mjestima one najbitnije nerazvrstane ceste. Uvjeren  sam da nas očekuju daljnja  ulaganja uz, dakako, uporan  rad te da ćemo uspjeti stvoriti životne uvjete za opstanak nas otočana ovdje na  otoku, kazao je načelnik Medić dodavši da će u predstojećem dvogodišnjem razdoblju naglasak biti na izradi  projektne dokumentacije  koja, kazao je, mora biti pripremljena kako bi se lakše  uključili u natječaje europskih fondova i pritom dobili  značajna financijska sredstva  neophodna za snažniji razvoj  Općine Pašman.
– Pokrenuli smo izmjene i  dopune Prostornog plana  uređenja Općine Pašman koje će također pospiješiti uvjete za razvoj općine. U to je  uključen turistički projekt  „Južni Pašman”, poduzetnička zona, legalizacija objekata i drugo. Nadam se da  ćemo ostvariti uspjeh i naglašavam, ovo su ulaganja u  temelje budućeg razvoja  Općine Pašman, dodao je  Medić.
Župan Stipe Zrilić naglasio je kako je Zadarska županija zbog prilagodbe činjenici da Hrvatska uskoro pristupa Europskoj uniji, napravila novi planski okvir: Županijsku razvojnu strategiju.
– Ovim dokumentom želimo na ispravan način vrednovati sve naše vizije i želje  koje imamo za ovo područje  s ciljem ostvarenja novog  razvojnog iskoraka. Surađivali smo sa svim općinama pri čemu smo poštivali  vaše želje. Nadam se da  ćemo pri realizacije ove strategije imati uspjeha ali, ističem, na tome moramo zajednički raditi kako bismo  realizirali nove projekte.  Činjenica da ćemo uskoro  postati članicom europske  obitelji što će otvoriti mogućnost apliciranja projekata na jedan novi izvor financijskih sredstva, a to je  proračun Europske unije.  Uz naš, zatim, lokalni izvor,  otvara se vrlo značajni novi  izvor za financiranje naših  projekta, naglasio je župan  Zrilić.
Program svečanosti završio je prikazivanjem znanstveno-obrazovnog filma naziva „Stella Maris Dalmacije  III. dio” u prostoru franjevačkog samostana sv. Dujma  u Kraju. Riječ je o filmu koji  govori o marijanskoj baštini  Zadarske nadbiskupije i šesti  je po redu film o marijanskim svetištima u Hrvatskoj.  Uvodno predavanje održala  je dr.sc. Hrvojka Mihanović-Salopek, voditeljica projekta i viša znanstvena suradnica Zavoda za povijest  hrvatske književnosti, kazališta i glazbu HAZU-a u Zagrebu.