Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sud i katastar počinju s radom 4. srpnja

14.06.2011. 22:00
Sud i katastar počinju s radom 4. srpnja


Izmjera katastra nekretnina na području Kolanjskog polja je povijesni trenutak za Općinu Kolan jer će po završetku tog postupka imovinskopravno biti uređeno preko 90 posto prostora općine Kolan, rekao je načelnik Općine Kolan Josip Zubović Pipe


Općina Kolan je  pri završetku pet milijuna kuna vrijednog projekta katastarske izmjere parcela na području Kolanjskog polja što  je, kako navode u Kolanu,  jedan od najvažnijih projekata od osnutka te općine  2002. godine.
Katastarsku izmjeru od oko  300 hektara, a izmjera je  trajala više od dvije godine,  financirali su Vlada RH i  Općina Kolan. Kolanjsko polje prostire se na površini  izlaganja katastarskih karti te  za upis vlasništva Općina Kolan je uredila prostore za rad  suda i katastra koji su opremljeni najsuvremenijom elektronskom i računalnom opremom. Sud i katastar će započeti s radom 4. srpnja 2011.  godine. Postupak izlaganja i  upisa vlasništva nad parcelama trajat će dvije godine. U  Općini Kolan navode da je  popis parcela na području  Kolanjskog polja bio u lošem  i neažuriranom stanju što je  bila prepreka za ulaganje u  poljoprivredu.
– Izmjera katastra nekretnina na području Kolanjskog  polja je povijesni trenutak za  Općinu Kolan jer će po završetku tog postupka imovinskopravno biti  uređeno preko 90 posto prostora općine Kolan, rekao je  načelnik Općine Kolan Josip  Zubović Pipe.
Općina Kolan je uložila  značajna sredstva i na  uređenje poljskih putova na  području Kolanjskog polja, a  planira se izgraditi i sustav  navodnjavanja.
 U općini Kolan očekuju da  će se nakon rješavanja vlasničkog stanja na parcelama,  uređenja pristupa parcelama i  navodnjavanja na području  Kolanjskog polja potaknuti  razvoj poljoprivrede.
Stanovništvo Općine Kolan  se bavi stočarstvom, poljoprivredom i turizmom, no  posljednjih godina poljoprivreda je izgubila značenje koje je nekada imala.
U Općini Kolan navode da  stočarstvo i poljoprivreda trebaju biti u funkciji turizma, a  razvojem poljoprivrede želi  se obogatiti ponuda raznih  tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda, a osobito vina.