Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Do deset sati krv darovalo stotinu Zadrana!

14.06.2012. 22:00
Do deset sati krv darovalo stotinu Zadrana!


Opća bolnica Zadar nikada nije ostala bez krvi, dapače stalno može uskakati kad je drugima ponestane. To se i događa pa Zadar nerijetko opskrbljuje bolnice u Biogradu i Kninu, čak i u Šibeniku i Splitu
Nismo očekivali da bi se u lipnju odazvalo baš ovoliko puno ljudi, već do 10 sati krv je dalo stotinjak darivatelja! Ovo je doista velika akcija, kazala je šefica Odjela za transfuziju zadarske Opće bolnice i voditeljica Proljetne akcije 2012. dr. Ivna Lucin, akcije što ju je jučer organizirala Udruga dobrovoljnih davatelja krvi Kalelarga.
Plemenitost, pjesma, “Lara”
Bilo je vrlo živo u prostorima Hrvatskoga narodnog kazališta, već rano ujutro, prije osam sati počeli su pristizati davatelji, a među prvima i pjevač Pero Miholović koji je na stubištu kazališta ugodnom pjesmom zabavljao ove zadarske humaniste. Poslije je i ispred ulaza pjevao Duško Nonković-Bućo, a uz uzglavlja davatelja i Bepo Matešuić sa svojim Kantadurima.
Naravno, davatelji krvi su uvijek u prvom planu, neki su morali poduže čekati svoj red za ležaj, jer ih je u redovima stalno bilo poprilično. Bila su tamo mnoga stara lica, poznati humanisti koji su krv darovali desetine puta. Od poznate zadarske knjižničarke i Zoranićeve pjevačice Božene Rupčić, Vjeke Sučića, Nikice Simića, Nene Andrića, Ivice Obada, Milijane Urišević, Jose Malte, Ljuba Orovića, Kamila Kolenca, Vesele Dukić, Borisa Lisice, Nevenke Marinović, pa sve do najvećih kakvi su Marija Tesla s preko 70 davanja, ili pak Nenada Vlakića koji se približio brojci od 80 davanja i koji krv redovno daje od 1973. godine u ondašnjoj tvornici Maraska. Očekujući da uskoro prestane s redovnim davanjima, Vlakić je već pripremio nasljednika, svoga sina Damira, koji je već kao član Kalelarge počeo darivati krv. Naravno, odazvalo se i nekoliko novinara davatelja poput Nenada Marčine ili Ante Vidovića. Neki su kao Klaudijo Kanjer, premda zbog bolesti nisu više davatelji, došli pozdraviti svoje stare prijatelje i koji se osjećaju članovima Kalelarge. Sa željom da postane davateljica došla je i mlada zadarska glumica Doris Pinčić, ali zbog preniskog hemoglobina ovoga puta to nije mogla učiniti. Ali, sve je u redu bilo s mladom Marijanom Totić koja je krv darovala prvi put, ili i sa studentom Antoniom Ivančićem koji je jučer krv dao po treći put. Počeo je u Sisku, a u Zadar je došao na studij i nastavio s darivanjem krvi. Postao je član Kalelarge, udruge koja se ubraja u najveće u Hrvatskoj i koja osigurava znatne količine krvi za potrebe bolesnika.
Dr. Ivna Lucin je bila zadovoljna i sa zdravljem davatelja, jer vrlo malo je bilo onih koji iz nekih zdravstvenih razloga ne bi mogli dati krv.
Venci Jurin zadovoljan
Inače, zalihe krvi u zadarskoj Općoj bolnici, koje su uvijek u zadovoljavajućim količinama, čak i tijekom turističke sezone, s jučerašnjom akcijom će se znatno povećati. Poznato je, naime, da Opća bolnica Zadar nikada nije ostala bez krvi, dapače stalno može uskakati kad je drugima ponestane. To se i događa pa Zadar nerijetko opskrbljuje bolnice u Biogradu i Kninu, čak i u Šibeniku i Splitu. Valja reći da su jučerašnju akciju proveli, uz dr. Ivnu Lucin i njezina kolegica dr. Marijana Nadinić, te troje mladih liječnika stažista Katarina Šoša, Andrea Santini i Ivan Zekanović. Pomogle su im vrijedne medicinske sestre: Majda Petrić, Branka Kardum, Sanja Mazor, Sonja Rubelj, Sonja Glavan, Marija Kostadinovski, Ana Milutin, Ana Gobin i Natalija Lučić.
S akcijom je bio zadovoljan i predsjednik udruge Kalelarga Venci Jurin, koji je bez prestanka koordinirao i brinuo o svim davateljima i istodobno o prigodnome domjenku. Naime, umjesto večernjeg susreta davatelja, kako je to godinama bilo uobičajeno, jučer je zbog nogometne utakmice domjenak trajao istodobno s davanjem krvi. Odazvali su se brojni sponzori iz Zadra, ugostitelji i poduzetnici koji su osigurali dovoljne količine raznoraznih jela i pića za sve darivatelje krvi.