U Zadarskoj županiji će se vidjeti efekt Zakona o poticanju zapošljavanja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Filip BRALA

Prva dva tjedna provedbe Zakona o poticanju zapošljavanja kojim se i privatnicima omogućuje da s nezaposlenim osobama sklope ugovor o stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa, pri čemu bi ovakvim zaposlenicima država isplaćivana naknadu u iznosu od 1.600 kuna, pokazala su kako je interes za korištenjem ove mjere znatno veći u javnom nego u privatnom sektoru.

Veći interes javnog sektora

- Prerano je da bismo mogli govoriti o brojčanim pokazateljima zainteresiranosti poslodavaca za ovu mjeru jer je zakon na snazi tek dva tjedna. Mogu reći da interes postoji i da je omjer za sada takav da su trećina zainteresiranih poslodavci iz privatnog sektora, a dvije trećine i javnog. Nadamo se, međutim, da će situacija biti obrnuta, rekao je u ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nakon sastanka s županom Zadarske županije Stipom Zrilićem i gradonačelnikom Zadra Zvonimirom Vrančićem. Ministar Mrsić u Zadru se sastao i s osobama koje su prije stupanja na snagu novog zakona, koristile mjeru stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa.

- Razlika je u tome što se sada zapošljavanje bez zasnivanja radnog odnosa provodi i za ona zanimanja za koje nije predviđen državni ispit nakon godine dana rada. To je razlog zašto je mjeru prije bilo moguće provesti samo u javnom sektoru. Uz to je ranije mladi čovjek sam snosio troškove državnog ispita, a od 1. lipnja je to obveza poslodavca, Ovu mjeru mogu koristiti samo oni poslodavci koji su u zadnjih šest mjeseci isplatili plaće i doprinose i nisu davali poslovno uvjetovane otkaze. Želimo da mlade osobe budu kod poslodavaca koji dobro posluju. Ova mjera za naučnike u obrtu traje dvije godine jer su dvije godine rada uvjet za polaganje majstorskog ispita temeljem kojeg se dobiva obrtnica, kazao je Mrsić dodajući kako je Zadarska županija i do sada imala uspjeha u provođenju ove mjere, te je izrazio nadu kako će se stupanjem na snagu Zakona o poticanju zapošljavanja, ova mogućnost koristiti u većoj mjeri.

Županija zaposlila 14, Grad Zadar 10 osoba

- Zadarska županija već tri godine provodi mjeru zapošljavanja bez zasnivanja radnog donosa. 2010. i 2011. smo po toj osnovi zaposlili po šest osoba, a 2012. njih 14, izvijestio je župan Zrilić dok je gradonačelnik Vrančić kazao kao je Grad Zadar bez zasnivanja radnog odnosa zaposlio 10 osoba.

- Zadarska županija je u mnogo čemu, prvenstveno u gospodarstvu, turizmu i poljoprivredi Hrvatska u malom i tu će se jasno vidjeti efekt zakona koji je stupio na snagu 1. lipnja. Drago mi je vidjeti da Zadarska županija već i sada zapošljava mlade ljude bez radnog iskustva. Naš je cilj da u županiji, u svim tvrtkama koje su vlasništvu Županije i jedinica lokalne samouprave toga bude još više, te da se ova mjera promovira prema privatnim tvrtkama, rekao je ministar Mrsić navodeći podatak kako se u mjeru stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, kakva je postojala prije donošenja novog zakona, u Zadarskoj županiji uključilo 126 osoba.

- Na razini Hrvatske je, od 1.800 osoba koje bile uključene u ovu mjeru, posao našlo njih oko 30% od toga 50% u javnim tvrtkama u kojima su bili na stručnom osposobljavanju, a druga polovica izvan tih tvrtki, kazao je ministar navodeći kako će se posebno poticati stručno osposobljavanje na stjecanju vještine pisanja projekata za fondove EU-a što je ocijenio iznimno potrebnim u lokalnoj i područnoj samoupravi.

- Sljedeće godine nas, nakon pristupanja EU, čeka mogućnost povlačenja 700 milijuna eura iz fondova, a od 1. siječnja 2014. čekaju nas 4 milijarde eura i tu su važni gradovi i općine koji će morati pisati projekte, naglasio je Mrsić.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno