Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zubović: Spremni smo i na blokadu prometnica u sezoni

14.06.2012. 22:00
Zubović: Spremni smo i na blokadu prometnica u sezoni


Pod nazivom „Pljačka imovine Općine Kolan” u Kolanu je održana konferencija za medije na kojoj je Josip Zubović, načelnik Općine Kolan govorio o dubokom nezadovoljstvu nerješavanjem problema podjele komunalne imovine između Općine Kolan i Grada Paga.
-Možda ovakav naziv ove konferencije za medije izgleda senzacionalistički, međutim, za mene kao načelnika Općine Kolan i za mještane Općine Kolan, to je surova stvarnost i gola istina. Grad Pag, unatoč činjenici da su i Grad Pag i Općina Kolan slijednici ranije Općine Pag i kao takvi suvlasnici imovine bivše općine, koristeći se institutom moći zbog same veličine i tromosti, odnosno koristeći nerad tijela državne uprave i Trgovačkog suda u Zadru, već godinama ne želi podijeliti zajedničku imovinu, rekao je Zubović.
Zubović je naveo kako se imovina mora podijeliti kako bi svatko mogao upravljati sa svojim dijelom i zbog toga je pred arbitražom zatraženo donošenje odluke o podjeli imovine. Zahtjev je predan prije pet godina, ali odluka još nije donesena.
– Na zadnje traženje Općinskog državnog odvjetništva u Zadru povodom podnesene kaznene prijave protiv određenih osoba u pogledu postupanja oko Komunalnog društva Pag koje predstavlja zajedničku imovinu, po našem saznanju, sadašnji ministar uprave gospodin Bauk je poslao odgovor da odluka još uvijek nije donesena zbog objektivnih razloga. Ovdje se moram upitati koji su to objektivni razlozi koji bi opravdali toliki nerad kroz punih pet godina i koji, kao takvi, uništavaju i dovode u pitanje opstojnosti jedne od najperspektivnijih općina na području Republike Hrvatske. Mišljenja sam da nema takvog razloga i da se ovdje radi, najblaže rečeno, o neradu tijela državne uprave potpomognutom s time što se na drugoj strani nalazi Grad Pag, rekao je Zubović.
Zubović je naveo kako je utvrđeno da je u trgovačkom registru Trgovačkog suda u Zadru došlo do promjene upisa u pogledu Komunalnog društva Pag gdje se navodi kako je jedini osnivač i vlasnik Grad Pag.
– Trgovačkom sudu u Zadru smo podnijeli tužbu radi utvrđenja ništetnim takvog upisa i to pred godinu i pol dana, međutim taj postupak, unatoč brojnim požurnicama, do danas nije pokrenut s mrtve točke. Predmet je najprije bio raspoređen sucu Novaku koji ga je kod sebe, slobodno mogu reći, držao u ladici punih šest mjeseci, da bi nakon brojnih požurnica zakazao raspravu. Međutim, na raspravi, a nakon što je utvrdio da je upravo on dopustio upis u sudski registar ono što se osporava, sudac se sam izuzeo i predmet dostavio vršiteljici dužnosti predsjednice Trgovačkog suda u Zadru, koja je taj predmet rasporedila sutkinji Ani Markač. U pogledu ponašanja suca Novaka moram reći da je to ponašanje, najblaže rečeno, nedopustivo jer je mogao i morao, po odredbama Zakona o parničnom postupku, odmah po primitku tužbe utvrditi da li postoji koji od razloga zbog kojih ne bi mogao postupati u tom predmetu i nakon toga nastaviti sa postupanjem. Očito je da nije postupio na taj način, a zašto to nije napravio i zbog čega je dopustio upis Grada Paga kao jedinog vlasnika i osnivača, morat će dokazati nadležnim institucijama, rekao je Zubović.
Zubović je naveo kako je sutkinja Ana Markač nakon nekoliko požurnica zakazala raspravu radi saslušanja svjedoka, međutim rasprava je odgođena.
– Barem za sada nemam razloga sumnjati da je razlog odgode rasprave opravdan. Međutim, s obzirom da je na raspravi održanoj dana 12. lipnja 2012.godine odredila novu raspravu za 20. srpnja 2012. godine kako bi se izveli dokazi saslušanjem mene i gradonačelnika Grada Paga i to na nesporne okolnosti, moja se sumnja samo produbljuje. Polazeći od svega onoga što se oko ovoga događalo moram sumnjati i u takve stvari. Za sve ovo vrijeme, dakle, kroz punih pet godina, Grad Pag upravlja i gospodari s Komunalnim društvom Pag, ubire plodove toga rada i na taj način oštećuje Općinu Kolan za višemilijunske iznose i na taj način se dovodi u pitanje daljnja opstojnost Općine Kolan. Sve to, nažalost, potpomognuto je neradom kako tijela državne uprave tako i suda. Na jednoj strani, dakle, kod Općine Kolan dolazi do nenadoknadive štete, a na drugoj, odnosno kod Grada Paga, do neosnovanog bogaćenja, odnosno stjecanja bez osnove. Kao načelnik Općine Kolan, kao prvi među jednakima i kao osoba koja je dala prisegu da će štititi imovinu Općine Kolan moram reći da ćemo mi kao Općina dati priliku kako tijelima državne uprave tako i sudu da nam nanesenu nepravdu isprave u narednih mjesec dana, odnosno najkasnije do 15. srpnja 2012. godine. Po proteku toga roka, naravno ukoliko isti protekne bezuspješno, a s obzirom da će nam to ostati kao jedini način, izići ćemo na ulice i u špici sezone blokirati određene prometnice što, vjerujem, ne bi odgovaralo nikome, rekao je Zubović.