Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Glazbeni vremeplov Gimnazije Franje Petrića

Autor: Z L

14.06.2013. 22:00
Glazbeni vremeplov Gimnazije Franje Petrića

Foto: Šime BASIOLI



Učenici Gimnazije Franje Petrića kraj školske godine obilježili su kostimiranom predstavom Glazbeni vremeplov održanom u dvorištu njihove škole. Idejne začetnice i glavne realizatorice ovog edukativno-zabavnog vremeplova bile su knjižničarka Hajdi Škarica, profesorica hrvatskog jezika Jelena Miloš i profesorica glazbene kulture Nada Smoljan.
Dvorište škole je tako, zahvaljujući vrijednim učenicima, nastavnicima i osoblju škole u kratko vrijeme pretvoreno u pozornicu na kojoj su se dva sata izmjenjivali glazbeni velikani.
U ovom projektu sudjelovalo je četrdeset učenika svih razreda Gimnazije koji su profesorima, prijateljima i učenicima prezentirali svoje glazbene i glumačke talente i zaboravu uspjeli oteti neke od najljepših melodija koje su danas, s punim pravom, postale klasicima. Tako su Gimnaziju Franje Petrića jučer »posjetili« poznati kompozitori J. S. Bach, Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart i Frederic Chopin, ali i veliki glazbenici prošlog stoljeća kao što su Billie Holiday, Elvis Presley, John Travolta. Bili su tu i neizostavni The Beatles i Queen.
No, gledatelji su vremeplovom otputovali čak i do doba neandertalaca, antičkih mislioca, renesansnih djeva, Romea i Julije, pa čak i u razdoblja Srednjeg vijeka u kojem su nazočne zabavljali žongleri, vitezovi i gregorijani svojim daleko poznatim koralima. Kraj ovog glazbenog putovanja simbolično je obilježen pjesmom The Show Must Go On grupe Queen, jer ipak glazbeni se vremeplov nastavlja s nekim novim generacijama.