Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Na zadarskom području 200 osoba s autizmom

Autor: Hana Radulić

14.06.2013. 22:00
Na zadarskom području 200 osoba s autizmom

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U sklopu obilježavanja Dana otvorenih vrata udruga, koji se održavaju od 12. do 15. lipnja, Udruga za autizam Zadar predstavila je svoj program i način djelovanja kako bi se široj javnosti približio ovaj razvojni poremećaj ljudskog mozga od kojega na zadarskom području boluje oko 200 osoba.
Udruga, koja broji četrdesetak članova, od toga dvanaestero djece, osnovana je u srpnju 2009. godine. Njeni članovi sastaju se svakog četvrtka u prostorijama Udruge gdje im volonteri udruge pružaju psihološku, pravnu i svaku drugu pomoć, te kroz organiziranje predavanja, stručnih seminara, likovnih radionica i igraonica pomažu članovima u ostvarivanju uvjeta za napredak u svim aspektima njihova života.
– Autizam je biološki poremećaj mozga, a očituju ga dvije karakteristike – slaba ili nikakva komunikacija i ograničeni stereotipni repetivni obrasci ponašanja. Autizam je jedan od pet pervazivnih razvojnih poremećaja i najpoznatiji među njima, (najstariji je Aspergerov sindrom), a rasprostranjenost autizma je jedan do dva slučaja na tisuću osoba, navodi Ivana Masar, defektologinja u Udruzi.
Predsjednica Udruge za autizam Katarina Kurta posebno je istaknula veliku pomoć volontera koji su članovima udruge na raspolaganju, te Grada Zadra koji im je ustupio prostor za rad.
– Uz defektologinje Ivanu Masar i Lauren Rudić, pomaže nam budo-pedagog Tino Jerbo, kao i volonteri iz Volonterskog centra Zadar. Uz organiziranje stručnih predavanja, Udruga organizira i potiče humanitarne akcije s ciljem prikupljanja sredstava za pomoć Udruzi u svrhu podizanja kvalitete življenja djece i odraslih osoba s autističnim poremećajem. Posljednja u nizu takvih akcija održana je 1. svibnja ove godine u Privlaci gdje su Udruga žena Privlake Privlački leut i Općina Privlaka organizirali humanitarnu akciju na kojoj je prikupljeno 5.400 kuna, kaže Katarina Kurta.