Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Aktivnostima na KvartArtu CINAZ proslavlja 15 godina rada

15.06.2018. 07:10
Aktivnostima na KvartArtu CINAZ proslavlja 15 godina rada


Zadarska Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ već petnaest godina uspješno potiče sudjelovanje mladih u lokalnoj zajednici, kao i volonterske aktivnosti putem svojih brojnih programa i projekata usmjerenih uglavnom na djecu i mlade. Tako je upravo ovih dana u organizaciji CINAZ-a započeo uvodni tečaj španjolskog jezika koji će trajati mjesec dana, a kojeg vodi volonterka ove udruge Maria Čolak.


Učenje jezika, prevencija ovisnosti
– Zaprimili smo 90 prijava što pokazuje ogroman interes za učenje stranih jezika. Trenutno smo u KvartArt festivalu koji upravo počinje, a u sklopu njega organiziramo devet aktivnosti, doznajemo od predsjednice CINAZ-a Morane Rogić, koja ističe kako je tijekom lipnja u planu i održavanje radionice izrade zubne paste, te kreativne radionice za djecu i roditelje u suradnji s Dječjim odjelom Gradske knjižnice Zadar. Sve ove aktivnosti CINAZ-a su kao i uvijek besplatne.
– Također, svakoga četvrtka na Radio Zadru vodimo kratku informativnu radioemisiju CINAZ INFO, te ovim putem pozivamo Zadrane, posebno mlade da nas slušaju u terminu od 10.15 do 10.45 sati i tako se dodatno informiraju o našim aktivnostima, navodi Morana Rogić, koju smo upitali i kako ocjenjuje doprinos CINAZ-a u uključivanju mladih, posebno učenika, u rad lokalne zajednice tijekom 15-godišnjeg razdoblja otkako je Udruga osnovana u svibnju 2003. godine.
– Tijekom našeg petnaestogodišnjeg rada dali smo veliki doprinos razvoju izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti na području grada Zadra i Zadarske županije i podigli kvalitetu života mladih u lokalnoj zajednici. Programi koje osmišljavamo i provodimo temelje se na višestrukim potrebama djece i mladih, a osim njih uključujemo i roditelje i djelatnike iz obrazovnog sustava, kaže dalje predsjednica CINAZ-a, a kao glavne ciljeve brojnih aktivnosti Udruge ističe razvijanje kreativnog izražavanja djece i mladih, te prevenciju suvremenih ovisnosti i nasilja nad i među djecom i mladima.


„Klub mladih KLOOZ“
– Tijekom rada svih ovih godina ostvarili smo i uspješnu suradnju s osnovnim i srednjim školama, Sveučilištem u Zadru, lokalnim i nacionalnim institucijama i brojnim udrugama i centrima za mlade iz Hrvatske i inozemstva. Uvijek smo otvoreni za suradnje i odazivamo se svakom pozivu svih zainteresiranih škola. U različitim radionicama i aktivnostima Udruge CINAZ svake školske godine sudjelujuje najmanje 800 učenika s područja grada Zadra, Zadarske županije i cijele Hrvatske. S projektom „Klub mladih KLOOZ“, koji smo započeli 2012., uključimo još dodatno najmanje 500 mladih korisnika u dobi od 15 do 30 godina svake godine, navodi Morana Rogić.
Od 2014. godine, doznajemo dalje, CINAZ provodi i prvi lokalni Info centar za mlade Zadar u kojem je uključeno još oko 450 mladih korisnika. Navedeni projekti dobivaju redovitu financijsku podršku od Ministarstva za demogarfiju, obitelj i mlade i socijalnu politiku RH.
– Ove godine uključili smo se ponovno u organizaciju KvartArt festival s organiziranjem brojnih kulturnih i zabavnih aktivnosti, te ćemo tom prigodom i proslaviti našu 15. obljetnicu rada. Naše aktivnosti namijenjene su svim građanima, a posebice djeci i mladima s ciljem kvalitetnog provođenja slobodnog vremena i poticanja kreativnih vještina, razvoja jezičnih vještina, te informiranja i educiranja uz mnogo druženja i mnogo zabave.
Kad je riječ o financiranju rada ove neprofitne udruge Morana Rogić ističe kako su financijski resursi najveći izazov u svakom neprofitnom sektoru.
– Moram priznati da je svake godine sve veći izazov pisati i provoditi projekte i dobivati financijsku podršku. Često imamo smanjena sredstva za provedbu naših aktivnosti i bez podrške volonetra teško da bismo mogli realizirati sve željene aktivnosti. Ovom prilikom želim se zahvaliti svim suradnicima, partnerima i volonetrima koji su nesebično uložili svoje vrijeme, trud, znanje i vještine za doprinos programskim aktivnostim Udruge CINAZ, zaključuje Morana Rogić.
 




Zahvalnost volonterima
Predsjednica CINAZ-a Morana Rogić ističe da je primjetan porast interesa mladih Zadrana za volonterskim radom u odnosu na razdoblje kada je CINAZ započeo s radom 2003. godine.
– Razvojem projekata za mlade, Kluba mladih KLOOZ i Info centra za mlade Zadar, uključili smo veliki broj mladih volontera koji svake godine organiziraju brojne aktivnosti i obogaćuju naše programe. Jako smo zahvalni što postoji interes mladih za volontiranjem i aktivnim sudjelovanjem u zajednici, iako se u javnosti o tome ne govori dovoljno. Svake godine CINAZ provodi više od planiranih programskih aktivnosti jer se trudimo svakoj mladoj osobi dati podršku da stekne volontersko iskustvo i realizira željenu aktivnost za mlade. Svjesni smo koliko mladim osobama, među njima i studentima i nezaposlenima, treba dati podršku i priliku za profesionalni razvoj ne samo zbog konkurentnosti na tržištu rada i dodatka u životopisu, nego i zbog njihovog vlastitog osjećaja vrijednosti i samopouzdanja, kaže Morana Rogić.