Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Austrijanac završio u moru, bura odnijela njegovu prijateljicu u kajaku

15.06.2018. 14:03
Austrijanac završio u moru, bura odnijela njegovu prijateljicu u kajaku


Austrijski kajakaški par koji je zatekla bura u Podvelebitskom kanalu u četvrtak predvečer spašen je u koordiniranoj akciji Lučke kapetanije Zadar i službenika Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).
Spasilačka akcija pokrenuta je u 19.13 sati nakon što su zabrinuti očevici Županijskom dojavnom centru 112 Zadar uputili SOS, odnosno poziv pogibelji. U međuvremenu je ustanovljeno kako se jedna osoba nalazi u manjem plastičnom kajaku, a druga u moru.
– Svega devet minuta od pokretanja spašavanja jednu su osobu iz mora na udaljenosti oko 300 metara od Starigrada spasila je posada privatne brodice i prevezli ga u Starigrad, gdje su ga potom preuzeli djelatncici Hitne medicinske pomoći. Utvrdili su mu pothlađenost i stanje šoka, bez tjelesnih ozljeda. U 19.35 sati službenici Lučke ispostave Starigrad Paklenica presreli su drugu osobu u plastičnom kajaku na oko kilometar od obale, prekrcali u svoje plovilo i prevezli je u Starigrad, izvijestio je David Radas iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dodajući kako je i druga osoba, srećom, prošla bez tjelesnih ozljeda, no ipak bila je pothlađena i u stanju šoka.
Službenici Lučke ispostave Starigrad Paklenica očivedom su utvrdili kako su dvoje turista, G.H. rođen 1962. godine i M.P. rođena 1968. godine, oboje državljani Republike Austrije, nedugo prije nezgode isplovili sa dva manja plastična rekreativna kajaka u Podvelebitski kanal te su uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta izgubili nadzor nad plovilima. Muškarca je bura preokrenula nakon čega je spas pokušao pronaći plivajući prema obali. Kod sebe nisu imali komunikacijska niti signalizacijska sredstva, no Starigradska ispostava protiv njih neće pokretati upravna postupanja, već im je izrekla upozorenje budući da je utvrđeno kako nemaju nikakva nautička znanja i iskustva, a to je ujedno bio i razlog zbog kojeg se nisu infiormirali o svim potrebnim predradnjama prije izlaska na more (sigurnosna, signalizacijska / komunikacijska oprema).