Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Crnčević ne odustaje od gradnje aerodroma i malog grada u Stankovcima

15.06.2018. 07:46
Crnčević ne odustaje od gradnje aerodroma i malog grada u Stankovcima


Tvrtka Aerodrom Stankovci ipak ne ide u stečaj, niti vlasnik Josip Crnčević odustaje od projekta izgradnje aerodroma u Stankovcima i malog grada koji je nazvao STG grad, odnosno sportsko-turističko-gospodarski grad. Trgovački sud u Zadru je na e-oglasnoj ploči objavio rješenje o obustavi postupka otvaranja stečaja jer je vlasnik podmirio sva dugovanja. Na žalost, spašavanje tvrtke nije povezano s pomakom unaprijed u realizaciji projekta STG grada, kojeg mnogi doživljavaju kao znanstvenu fantastiku.
– Tvrtku sam namjerno pustio u blokadu, no ne bih o razlozima. Ona mi ne treba za projekt u Stankovcima. Poslužila je za izradu projektne dokumentacije, a za gradnju, ukoliko uspijemo doći do te faze, imam tvrtku Airport Bat. Kažem ukoliko uspijemo, jer tu nisam samo ja, već cijeli tim. Više od sedam godina guramo taj projekt, ali stalno nailazimo na zidove. Ponekad pomislim kako projekt netko namjerno koči jer ne želi da se takvo što dogodi u Zadarskoj županiji. Slično prolazi i poduzetnik Mikec koji na biogradskom području želi napraviti golf igralište. Čovjek ima svoje zemljište, ali već deset godina ne uspijeva to realizirati, govori nam Crnčević ističući kako se on sada više ne može povući iz projekta jer je već uložio milijunske iznose, ali i silni rad i trud. Osim toga, bio bi i u situaciji da mora tužiti državu, što ne želi. Od početka je nailazio na odobravanje općinske vlasti, što mu je davalo nadu, ali i na administrativne prepreke koje su ju gasile.


Lihvarske cijene
– Nedavno sam poslao tri službena, urudžbirana dopisa i to ministru Mariću, njegovu pomoćniku Bobanu te premijeru Plenkoviću. Ma da su me bar opsovali pa da znam na čemu sam. Ništa! Nikakva odgovora ni s jedne adrese i onda pričamo o nekom dolasku stranih investitora. Već prije nekoliko godina platio sam izradu UPU-a i studiju utjecaja na okoliš. Kad sam iznio namjeru za kupnju, odgovorili su me i rekli kako mi je bolje da taj novac uložim u projekt i idem na dugogodišnju koncesiju, odnosno da zatražim pravo građenja. Kad sam to napravio, e onda je ipak raspisan natječaj za prodaju zemljišta koje sam ja tim UPU-om oplemenio. No ta moja ulaganja se ne priznaju, već se zemljište prodaje po cijeni građevinskog, razočarano iznosi Crnčević dodajući kako neće plaćati cijenu zemljišta po lihvarskim cijenama već da će čekati dok država ne promijeni mišljenje.
A država, odnosno Marićevo ministarstvo, za to zemljište od milijun kvadrata traži ukupno 23,5 milijuna kuna.
– Sudski vještak je utvrdio cijenu zemljišta na 11,5 milijuna kuna, ali su Hrvatske šume nakon toga zatražile dodatnih 12 milijuna kuna. Dakle, ja bih isto zemljište trebao platiti dva puta. To nije normalno, ističe Crnčević osvrćući se na masovno iseljavanje mladih zbog čega vidi i problem u pronalasku radne snage kad projekt zaživi. Prema planu, aerodrom s pistom od 1.600 metara bi bio svojevrsna autocesta za bogatu klijentelu, infrastruktura za ostale sadržaje, poput hotela s pet zvjezdica, a zamišljen je i kao servis za avione s cijelog prostora jugoistočne Europe te marina za vlasnike aviona iz zemalja sjeverne Europe gdje je zbog ekstremnih vremenskih uvjeta zimi nemoguće letjeti. Svoje mjesto tu bi našle i kockarnice, luksuzne trgovine, ali i kongresne dvorane za poslovnjake iz cijelog svijeta.


Podrška župana
– Sve to zajedno može jako dobro funkcionirati i obogatiti cijeli ovaj kraj, a lokalnom stanovništvu to bi značilo zapošljavanje, priliku za plasiranje svojih proizvoda i prosperitet u svakom pogledu, kaže Crnčević dodajući kako ima podršku i od župana Božidara Longina koji se osobno za njegov projekt, kao jedan od prioriteta u Zadarskoj županiji, založio kod ministra Marića.
– Spreman sam pomoći koliko god mogu i iskreno se nadam da će taj projekt zaživjeti. Bilo bi to dobro za stanovnike naše, ali i susjedne Šibensko-kninske županije, kazao je župan Longin koji je ministru Mariću prije par mjeseci uputio dopis s ključnim projektima iz svake pojedine općine u nadi da će ih što više biti i realizirano.