Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Tijelo mrtvog dupina s Paga prevezeno u Zagreb

15.06.2018. 07:11
Tijelo mrtvog dupina s Paga prevezeno u Zagreb


Uginuli dupin pronađen je u srijedu na obali uvale Maletinac, između Košljuna i Poljane na otoku Pagu. Riječ je o dobrom dupinu, dugačkom oko dva metra, a razlog njegova ugibanja neće biti poznat još nekoliko dana.
Po lešinu dupina jučer su došli djelatnici Veterinarskog fakulteta u Zagrebu koji će nakon pregleda ustanoviti što se dogodilo sa životinjom. Tomislav Gomerčić s Odjela za biologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu kazao nam je jučer tijekom jutra da su upravo došli po dupina te ga prevoze na fakultet gdje će napraviti razudbu.
– Radi se o staroj ženki dobrog dupina. O nalazu je dojavio Veljko Pernar. Uzrok uginuća ne znamo dok ne pregledamo lešinu, a nećemo je pregledavati barem još tjedan dana, kazao je Gomerčić.
Poslao nam je i fotografije pronađenog dupina te napomenuo kako bi voljeli da građani za sva viđenja dupina koriste aplikaciju za pametne telefone Crodolphin_little.
Cilj projekta je putem aplikacije uspostaviti sustav praćenja morskih sisavaca, pa se tako bilježe svi susreti i zapažanja o morskim sisavcima u Jadranskom moru.
– Na taj način prikupljaju se podaci važni za praćenje stanja populacija ovih životinjskih vrsta. Istraživanja sisavaca u Jadranskom moru započela su još 1990. godine radom prof. dr. sc. Hrvoja Gomerčića. Svi rezultati i saznanja objavljuju se u znanstvenim i stručnim radovima, kongresnim priopćenjima te diplomskim, magistarskim i doktorskim radovima, stoji na stranicama projekta.
Putem sustava na koji građani mogu dojaviti viđenja morskih sisavaca omogućen je pregled zapažanja o pojedinim vrstama i praćenje kretanja pojedinih jedinki. U sustav se pohranjuju i fotografije čime se osigurava veća pouzdanost podataka te se omogućava prepoznavanje jedinki temeljem foto-identifikacije. Sustav je nastao suradnjom znanstvenika s Veterinarskog fakulteta i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Udruge za zaštitu prirode Val iz Zagreba i Gesellschaft zur Rettung der Delphine (GRD) iz Münchena, Njemačke.