U Zadarskoj županiji žensko poduzetništvo u porastu

Slika korisnika valentinam
ZADAR IDEALNA LOKACIJA ZA DIGITALNE NOMADE
COIN ima 33 radne jedinice i ovo bi ljeto sve trebale biti zauzete. Trenutačno ih koristi 16 muškaraca i 11 žena. Najveći broj poduzetnika koji tamo razvijaju svoj posao, dolazi iz IT sektora. Poduzetnice pak vode turističke te marketinške agencije
COIN ima 33 radne jedinice i ovo bi ljeto sve trebale biti zauzete

Digitalnim nomadima Zadar postaje jedno od najatraktivnijih ljetnih odredišta na Sredozemlju. Potvrdila je to Slavica Kosović, voditeljica coworking prostora COIN Zadar.

COIN ima 33 radne jedinice i ovo bi ljeto sve trebale biti zauzete. Trenutačno ih koristi 16 muškaraca i 11 žena. Najveći broj poduzetnika koji tamo razvijaju svoj posao, dolazi iz IT sektora. Poduzetnice pak vode turističke te marketinške agencije.

Žensko je poduzetništvo u Zadarskoj županiji u porastu, a mnoge se žene upravo u COIN-u educiraju kako pokrenuti vlastiti posao. Zato su mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria i udruga Institut za razvoj ženskog poduzetništva Adria u njegovoj dvorani organizirale konferenciju "Mogućnosti financiranja za poduzetnice".

- Prije nego što zakorače u poduzetništvo, žene se žele temeljito informirati. Ta njihova odlika pratit će ih i pri vođenju poduzeća. Njihove se tvrtke razvijaju sporije od onih muškaraca. To podrazumijeva manji rizik, ali i dugovječnost poslovanja. Poduzetništvo ide ruku pod ruku s cjeloživotnim obrazovanjem. Nekima će za to biti dovoljan internet, a neke će poduzetnice specifične informacije tražiti na specijaliziranim konferencijama poput današnje u Zadru. Digitalni nomadi predvodnici su jednog novog stila života koji dijeli vrijednosti s ženskim poduzetništvom. Osobni život i posao nisu jasno razdijeljeni i takav je odnos idealan za one kojima je osobno zadovoljstvo ispred visine novčanih prihoda, kazala je Alma Saganić, predsjednica udruge Institut za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria.

Key Consulting poduzetnicama i ženama koje to žele postati, pojasnio je kako se natjecati za sredstva Europske unije, a Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavila je ESIF mikro i male zajmove, izuzetno povoljne financijske instrumente namijenjene razvoju poslovanja mikro, malih i srednjih poduzetnika te poduzetnika početnika.

Od početka dodjele tih zajmova 1. listopada 2016. godine HAMAG-BICRO ih je u Zadarskoj županiji odobrio trideset i dva ukupne vrijednosti od gotovo 8.860.000 kuna. Time je otvoreno šezdeset i jedno novo radno mjesto.

- Svaki spol ima svoje osobitosti, pa tako i naši poduzetnički pothvati. Kako bi hrvatsko poduzetništvo raslo u cjelini, te se osobitosti moraju poštivati, zaključila je Ivana Matić, osnivačica mreže Women in Adria.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno