Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

BOLNA SJEĆANJA Na biogradskoj plaži Soline otkriveno spomen obilježje nevinim žrtvama

15.06.2019. 18:53
BOLNA SJEĆANJA Na biogradskoj  plaži Soline  otkriveno  spomen  obilježje  nevinim  žrtvama


Na plaži Soline u Biogradu na Moru pred oko 150 nazočnih jučer je svečano otkriveno spomen-obilježje hrvatskim braniteljima Karlu Paiću iz Skradina, Marijanu Puliću iz Bičana kod Skradina i Jozi Tomiću iz Širokog Brijega u susjednoj BiH, pripadnicima Specijalnih  postrojbi Glavnog stožera HV-a, te civilima Lidiji Vrankulj iz Polače i Danijeli Vidaković iz Biograda, koje su na tom mjestu 14. lipnja 1991. godine ničim izazvani ubili pobunjeni Srbi tijekom napada na ovaj hrvatski  kraljevski grad raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, s tzv.  zvončićima.


Potresno otkrivanje spomen obilježja
Spomen obilježje otkrili su obitelji poginulih hrvatskih vitezova i civila. Obred blagoslova je predvodio don Marin Krešić, biogradski župnik.
– Prije 26 godina na ovaj nemili dan dogodila se velika tragedija. S privremenog okupiranog područja Republike Hrvatske neprijateljske snage  izvršile su napad te su ispalile dvije rakete s pirotehničkim punjenjem  tzv. zvončićima. Stravičan zločin, u tisućinki sekunde u crno je zavijeno  pet obitelji. Mi smo se okupili kako bismo priznali bol svim obiteljima  koje su doživjeli veliku traumu tog kobnog 14. lipnja 1991. godine, kazao  je Ivan Knez, gradonačelnik.
Još sedam osoba teško je ranjeno: Tanja Tolić i Sabestijan Pešić iz Biograda na Moru, Dalibor Drlić iz Radošinovca, Neven Maleš iz Zadra, Stevo Jergović iz Sunje u Sisačko-moslavačkoj županiji, Dalibor Čović iz  Širokog Brijega i Mladen Galić iz Splita.
– Agresor nije birao sredstva ni ciljeve, niti se držao bilo kakvog ratnog  prava i običaja u odnosu na civilno pučanstvo. Gazili su, razarali i zvjerski ubijali nevine ljude, uništavajući hrvatske svetinje, domove, crkve,  škole, a naročito mlade živote, s puno emotivnog naboja naglasio je Dragan Toljan Tetejac, predsjednik Udruge 1. A. satnije113. brigade Šibenik.


Nisu otišli u Irsku i Njemačku
Pritom je rekao kako su "ova naša ratna braća težila svojoj osobnoj  sreći i slobodi, željeli su usrećiti svoje najbliže u obitelji i u hrvatskom  narodu." 
– Čovjek bez ljubavi prestao bi biti čovjek, ostao bi bez obitelji, nacije,  vjere, postao bi osoba bez identiteta i smisla života. Zato je naša sveta  dužnost prisjećati se njihove ljubavi i žrtve za prijatelje i domovinu kroz  zahvalnost i molitve koje su jače od vremena koje prolazi, rekao je legendarni Tetejac te je nastavio:
– S ovakvih mjesta treba poslati dvije jasne poruke. Prva je našim mladima: "nigdje na svijetu nećete imati ovakvu slobodu, nigdje nećete naći  drugu domovinu, ona je tu, nismo je kupili, ali smo je skupo platili,  nažalost, najviše životima mladih ljudi u to vrijeme, iako je bilo teže i izazovnije nego vama. Znali smo gdje je Njemačka i Irska, ali ipak smo ostali tu".




Odgajanje djece da ne mrze i da brane dom
– Druga poruka ide onima koji su napravili ovaj zločin: "čuvajući uspomenu na našu poginulu braću odgajamo našu da nikoga ne mrze, ali isto  tako da brane svoj dom ako bude trebalo. Jest, neće biti nove Oluje, ali  ako se opet usudite, dobit ćete uragan i to najveće kategorije", u vidno  emotivnom obraćanju poručio je Dragan Toljan Tetejac.
Potresne stihove je čitao Ivica Matešić Jeremija, brigadir HV-a, dok se  nazočnima obratio i Marijan Šimović, ratni zapovjednik 1. A. satnije 113.  brigade Šibenik. Za domoljubne pjesme bila je zadužena klapa Barone,  vrsna klapa iz Šibenika. 
Cvijeće je položilo i svijeće zapalilo dvadesetak izaslanstva udruga  proisteklih iz Domovinskog rata te pet izaslanstva ovdašnjih lokalnih jedinica. Među, onima koji su zapalili svijeću istaknuli bi Željku Mitrović  Jurić iz Vukovara, jednu od simbola stradanja grada heroja Vukovara, dobro znanu djevojčicom uplakanih očiju u plavom kaputiću u tužnoj vukovarskoj koloni, danas ženu i majku.


Priču o poginulima pokrenuo  Zadarski list
O svemu je prije šest godina prvi i jedni započeo pisati gore potpisani novinar Zadarskog lista i lavina je nezaustavljivo krenula. Tadašnje i sva potom pisanja Zadarskog lista o nemarnom i neprimjerenom odnosu prema poginulim hrvatskim vitezovima i civilima s plaže Soline urodila su plodom. Poticajem Udruge 1. A. satnije113.  brigade Šibenik i pod pokroviteljstvom Grada Biograda na Moru na velikoj kamenoj  stijeni podignuto je fascinantno spomen obilježje sa slikama poginulih hrvatskih vitezova i civila. Slova je uklesao Marijan Gverić Misaljević, klesar iz Knina.