Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

POČEO KVARTART Mladi kreativci i njihovi projekti na jednom mjestu

15.06.2019. 14:10
POČEO KVARTART Mladi kreativci i njihovi projekti na jednom mjestu


Od 14. do 22. lipnja održava se ovogodišnji 3. po redu KvartArt, urbani zadarski festival koji okuplja mlade kreativce i njihove projekte kojima je namjera revitalizacija zapuštenih javnih prostora, novo promišljanje funkcije javnih gradskih prostora i sadržaja gradskih kvartova, kao i promoviranje urbane kulture i popularizacija mladenačke umjetnost. Ova već tradicionalna manifestacija započela je u petak, a nastavljena danas mnoštvom događanja u Dnevnom boravku Kvarta, na prostoru kraj Gradske knjižnice Zadar.
Organizatori KvartArta su Centar nezavisne kulture Zadar, Grad Zadar, Koncertni ured Zadar i Gradska knjižnica Zadar, a ovogodišnja manifestacija, kako doznajemo od Šime Erlića, pročelnika gradskog Upravnog odjela za EU fondove, te jednoga od pokretača KvartArta, sadržavat će više od 80 aktivnosti i okupiti brojne sudionike.
– Ove godine naglasak je na stvaranju, pa će svi koji dođu na KvartArt imati prilike naučiti kako stvoriti nešto novo i ujedno iskoristiti svoj stvaralački potencijal, kaže Erlić i dodaje kako svake godine raste interes za sudjelovanjem u KvarArtu.
Andrej Fric, predsjednik Centra nezavisne kulture Zadar naglašava kako je ove godine u odnosu na dvije prethodne jača glazbena postava koju čine etablirani umjetnici, među kojima se posebno ističe Darko Rundek, koji će sutra od 22.00 sata s Jazz orkestrom HRT-a održati koncert u Žutinelu.
– Uz brojne aktivnosti i mnoštvo radionica, ove će godine biti i dosad najbogatiji filmski program, kaže Andrej Fric i navodi da se festival održava na nekoliko lokacija kraj Gradske knjižnice – u Dnevnom boravku, Skate parku, Žutinelu, te dio programa na Bilom Brigu.
Današnje prijepodne okupilo je tako na prostoru kraj Knjižnice mnoštvo Zadrana, najviše onih s djecom koja su se mogla okušati u raznim radionicama na više štandova.
Bili su tu Mladi tehničari sa setom radionica: držač za mobitel, magnetići ili privjesak za ključeve, elektronika – sova, paper makers (radionica od papira), darovna kutijica, kocka u boji u organizaciji Društva pedagoga tehničke kulture Zadar i učenika osnovnih škola Zadarske županije, zatim Likovna kolonija HDLU-a, Generator: Markers, GKZD, Robotika i Arduino igrice feat. Anto Marjanović, Art/Market radionica HDLU-a, radionica Strukovne škole Vice Vlatkovića Obnovljivi izvori energije (OIE), Mali znanstvenici u organizaciji Centra izvrsnosti za fiziku Grada Zadra i GKZD, radionica Ukrasimo stolice Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (Martina Beneta), Zdravo, a slatko! (radionica izrade zdravih slatkiša) PPVŠ Stanka Ožanića Zadar, lutkarska predstava Punch&Judy Kazališta lutaka Zadar, te Skochy Jam Parkour Zajednica parkour udruga.
Na svim je štandovima bilo vrlo živo, a veliki interes djece vladao je za radionicu Generator: radionice na struju iz STEM programa edukacije za učenike 5., 6. i 7. razreda osnovnih škola koju redovito organizira Američki kutak Gradske knjižnice Zadar. Radionica pokriva teme iz STEM koje je u današnjem svijetu rapidnog razvoja tehnologije prepoznato kao najvažnije područje u kojemu se nove generacije moraju obrazovati.
– Sudionici radionice mogu naučili kako radi 3D printer, 3D skener, kako koristiti 3D olovku i okušali se u 3D printanju. Program robotike obuhvaća Ultimate robot, Laser Bot, Drone Bot i Music Bot, a interes je jako velik, kaže Milko Belevski iz Gradske knjižnice Zadar.
Sudeći po velikom interesu tijekom današnjeg prijepodneva, i ovogodišnji KvartArt zasigurno će, kao i do sada, privući brojnu i raznoliku publiku koja će uživati u šarolikom osmodnevnom programu i ujedno imati prilike iskoristiti svoj stvaralački potencijal.