Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

DAN PAŠMANA Općina puna projekata i mladih

15.06.2020. 13:53


Općina Pašman: Kraj, Pašman (Pašman, Mali Pašman, Barotul), Mrljane, Neviđane, Dobropoljana, Banj i Ždrelac, svečano proslavlja Dan općine i nebeskog zaštitnika sv. Ante Padovanskog. Svečana sjednica OV-a održana je u obnovljenom starom Pašmanskom mlinu koji je novi dom Turističke zajednice i ovdašnjih udruga, a uskoro i prodajni prostor svih proizvođača otočnih proizvoda.
Zbog epidemijskih mjera na svečanu sjednicu nisu pozvani uzvanici i gosti izvan Općine Pašman, nazočili su dobitnici javnih priznanja i zahvalnica, općinski vijećnici, ravnatelji pašmanskih ustanova, predstavnici udruga i mjesnih odbora. Program je vodila Branka Pelicarić iz Banja, novinarka Radio BnM-a.


Rekordan broj vrtićke djece
– Snaga Općine Pašman je u njenim marljivim ljudima, njena snaga je u njenoj mladosti. U tom duhu smo za 25 studenta odobrili stipendije u iznosu od 150.000 kuna. Školske udžbenike besplatno imaju djeca samohranih roditelja i obitelji s troje i više školske djece. Sufinanciramo edukacijske programe za djecu s poteškoćama u razvoju u iznosu od 21.600 kuna te ostale socijalne naknade za socijalnu skrb u iznosu od 38.000 kuna. Povećanjem naknade za novorođenu djecu pokrenuli smo trend nataliteta te je za ukupno 15 zahtjeva isplaćeno 300.000 kuna. Prvi put smo za 350 umirovljenika isplatili božićnice u ukupnom iznosu od 87.000 kuna, kazao je općinski načelnik Krešimir Ćosićdodajući kako je ove godine rekordan i broj zahtjeva za upis u dječji vrtić, čak 49 zahtjeva.
– Izradili smo projekt jaslica i dječjeg vrtića u zgradi stare škole u Banju koji ćemo kandidirati na EU fondove, najavio je Ćosić.
Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća usvojen je UPU groblja u Ždrelcu koji uskoro kreće u realizaciju kao i proširenje groblja u Dobropoljani koje će uslijediti kada sa Zadarskom nadbiskupijom dogovore zamjenu zemljišta. Groblje Mrljane-Neviđane je u postupku dobivanja lokacijske dozvole.
– Konačno smo dobili odobrenje za projekt izgradnje mrtvačnice u Kraju te iz Fonda za ruralni razvoj osigurali 600.000 kuna. Radovi započinju na jesen, navodi Ćosić.
U ožujku ove godine završena je katastarska izmjera za k.o. Pašman u vrijednosti od 10 milijuna kuna od čega Općina Pašman financira iznos od 3,8 milijuna kuna. Sufinancira i rad suda s 350.000 kuna koji u Ždrelcu radi pet puta tjedno.


Pet vidikovaca i odmorišta vrijednih 732 tisuće kuna
– Nedavno je u Državnoj geodetskoj upravi dogovoreno otvaranje zemljišnih knjiga za k.o. Pašman (Pašman, Kraj, Barotul). Sud s radom kreće 6. srpnja. Ogroman je to uspjeh, veliki zamašnjak za ubrzani razvoj ovog prostora, naglasio je Ćosić.
U tijeku je završna faza sanacije luke Mrljane u vrijednosti od četiri milijuna kuna.
– Provedena je javna nabava za uređenje morske plaže Jasenice u vrijednosti od 640.000 kuna, od čega Ministarstvo turizma sudjeluje s 308.000 kuna. Također je krenula i sanacija obalnog područja Gladuša Ždrelac u vrijednosti od 620.000 kuna, Ministarstvo prometa sufinancira sa 400.000 kuna. U suradnji s MUP-om na županijskoj cesti u centru Pašmana, postavljamo uspornike i potrebnu signalizaciju u iznosu od 240.000 kuna, nabraja Ćosić.
Projekt besplatnog bežičnog interneta iznosi 112.000 kuna, a financiran je iz EU fondova. Slijedi, kaže on, projekt za budućnost, izgradnja pet vidikovca i odmorišta u ukupnom iznosu od 732.000 kuna.
– Odobrena su nam sredstva iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za izgradnju i opremanje šest dječjih igrališta u vrijednosti od 450.000 kuna. Radovi započinju na jesen, procijenjena vrijednost projekta iznosi 900.000 kuna, istaknuo je Ćosić.




Općinski proračun preko 13 milijuna kuna
Nakon turističke sezone ide se u probijanje novih mjesnih i poljoprivrednih puteva te postavljanje javne rasvjete u svim općinskim naseljima.
– U suradnji s mjesnim odborima izgradit ćemo oko 20 kilometara novih puteva i postaviti oko 200 novih stupova javne rasvjete, najavio je Ćosić istaknuvši kako je općinski proračun posljednjih godina udvostručen i sada iznosi preko 13 milijuna kuna.
Za bolje uvjete života na otoku pred realizacijom je projekt aglomeracije Biograd-Pašman-Tkon, izgradnja kanalizacije i promjena vodovodnih cijevi.
– Riječ je o nevjerojatnih milijardu kuna. Dobivene su lokacijske dozvole, građevinska dozvola se očekuje do kraja godine, kazao je Ćosić.
U nastavku obraćanja Ćosić je pohvalio ustanove koje marljivo rade za dobrobit svih žitelja Općine Pašman.
​- Riječ je o DVD-u i javnoj komunalnoj ustanovi Otok Pašman. DVD-u ćemo nabaviti novu cisternu, a komunalnoj ustanovi bager s malčerom kako bi mogli još više biti na usluzi svim općinskim žiteljima, obećao je Krešimir Ćosić.
 


Osam općinskih laureata


Nakon videoprezentacije svih ovogodišnjih općinskih laureata, predsjednica Općinskog vijeća Petra Perinović, direktorica TZO Pašman, uručila je četiri općinske zahvalnice, a Krešimir Ćosić četiri općinske nagrade.
Nagrade Općine Pašman dobili su: postumno Vojislav Prlić, učitelj i ravnatelj osnovne škole u Neviđanima; restoran Zrinski obitelji Bašić za 50 godina uspješnog rada; Krunoslav Bobić, turistički i ugostiteljski djelatnik i promotor; Duško Kraljev, najpoznatiji, najčitaniji i najslušaniji zadarski meteorolog rodom iz Banja.
Zahvalnice su dobili: Učenička zadruga Boduli OŠ Vladimir Nazor; Marija Bobić, učiteljica talijanskog jezika i voditeljica UZ Boduli; KUD Sveti Luka Ždrelac; volonter i entuzijast Denis Juravić, član KUD-a Sv. Luka, crkvenog zbora Sv. Luka, Udruge mladih Ždrelac Čvrčak i udruge Levanda.