Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

DENIS KARLOVIĆ Ivanišević je bio presudna karika u dovođenju Đokovića, ali ništa se ne bi dogodilo da ŠC Višnjik nema vrhunske uvjete

15.06.2020. 10:11


Preostala su četiri dana do početka velikog teniskog spektakla u našem gradu. Zadar će od 19. – 21. lipnja ugostiti Adria Tour što znači da će na ŠC Višnjiku gostovati neki od ponajboljih svjetskih tenisača predvođeni najboljim na svijetu, Novakom Đokovićem. Naravno, bit će tu i najbolji hrvatski tenisači, Borna Ćorić i Marin Čilić, a imena poput Zvereva i Dimitrova sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Glavni organizator je Hrvatski teniski savez, a domaćin i suorganizator ŠC Višnjik, dok je direktor turnira u Zadru Goran Ivanišević, trener Novaka Đokovića. Ovaj veliki spektakl sportsko-zabavnog karaktera ima i humanitarnu notu, ali sredstva od ulaznica poslužit će i za izgradnju teniskog centra u Zagrebu, sličnog onome koji je prije nekoliko mjeseci dovršen na Višnjiku. Kada sve ovo što smo do sada nabrojili zbrojimo, dolazimo do logičnog zaključka da je razgovor s Denisom Karlovićem, direktorom ŠC Višnjik, jednostavno bio logičan i nezaobilazan.
– S obzirom na to da iza sebe imamo organizaciju dva Davis cup susreta uz sve pohvale Svjetske teniske federacije i Hrvatskog teniskog saveza, i jedini imamo uvjete za organizaciju ovakvog događaja u Hrvatskoj, kada se pojavila mogućnost ovakvog teniskog spektakla u Zadru, niti trenutka nismo dvojili – kazivao je umorni, ali odlično raspoloženi Davor Karlović kojeg su u razgovoru nerijetko prekidali izvođači radova.


Teniski centar svijeta
– Uz pomoć Hrvatskog teniskog saveza, Središnjeg ureda za sport i uz veliku podršku i financiranje Grada Zadra napravili smo jedan od najatraktivnijih teniskih centara u Europi. Tome nam naravno pogoduje zemljopisni položaj Zadra i činjenica da se ovaj teniski centar nalazi u ŠC Višnjik. Naši tereni, i zemljani i betonski, dobili su sve pohvale od najboljih svjetskih tenisača. Naravno, veliku ulogu odigrao je Goran Ivanišević, trener Novaka Đokovića i direktor Adria Toura u Zadru te Hrvatski teniski savez koji ima samo pozitivna iskustva s nama, kao i mi s njima. Kada se sve to zbroji dobili smo šansu da na najbolji mogući način ispromoviramo Zadar i ŠC Višnjik na jedan neviđeni i spektakularan način koji će se vjerujem pamtiti još dugo, dugo godina. S obzirom na to da se trenutačno u svijetu ne odvijaju nikakva teniska zbivanja, da ATP miruju, Zadar će ta tri dana postati teniski centar svijeta. Prijenos iz Zadra ide u 110 zemalja svijeta, ali to je podatak od prije deset dana, pa vjerujem da je u međuvremenu ta brojka i narasla. Za sada je akreditirano preko 100 novinara, a ne sumnjam da će i taj broj rasti. Riječ je o vrhunskoj promociji našeg grada.
Što je u konačnici presudilo da upravo Zadar bude domaćin ovog fantastičnog sportskog i teniskog spektakla koji uz to ima i humanitarni karakter?
– Smatram da je Zadar zaslužio dobiti domaćinstvo ovog velikog događanja ponajprije zbog odlične organizacije dva Davis cup susreta i zbog činjenice da smo napravili vrhunski teniski centar na Višnjiku. Imamo niz prednosti u odnosu na ostale jer nam se cijela logistika nalazi u Dvorani Krešimira Ćosića gdje su svlačionice, vip saloni i prostori za press konferencije, te sve ostalo što je potrebno u organizaciji ovih događanja na vrhunskom nivou. Naravno, želim naglasiti da su Goran Ivanišević, Neven Nakić i Franc Regina te cijeli Hrvatski teniski savez odigrali presudnu ulogu da Zadar dobije ovako veliki događaj. Vrlo važno, tj. presudno je bilo njihovo lobiranje. Uz vrlo važnu napomenu da jedino Zadar u Hrvatskoj ima sve potrebne uvjete za organizaciju ovakvog sportskog i teniskog spektakla. I nitko više.


Neformalna ideja
S obzirom na to da se kao glavni organizator potpisuje Adria Tour, znači li to da je inicijativa temeljno krenula iz tima Novaka Đokovića, pa se preko njegovog trenera Gorana Ivaniševića i Hrvatskog saveza »dokotrljala« do Zadra ili…?
– Sada ću možda reći i nešto što je ekskluziva, u svakom slučaju do sada ovo nije javno izrečeno. Prije dva ili tri mjeseca s Lovrom Rončevićem, šefom struke i instruktorom Hrvatskog teniskog saveza u jednom neformalnom razgovoru spomenuli smo ideju da ovaj teniski centar na Višnjiku otvorimo uz prisustvo Novaka Đokovića i hrvatskih tenisača. Čisto neformalno, da bi bilo lijepo uhvatiti ih na jednom proputovanju kako bi uveličali otvaranje. To je bila ideja i krenuli smo u tom pravcu, ali su nam se usput poklopile sve moguće situacije da bi uopće došli u prigodu tako nešto organizirati. Ne želim da me se pogrešno shvati, ali da nije bilo pandemije koronavirusa i da su se normalno odigravali ATP turniri diljem svijeta teško ili nikako bi sljedećeg vikenda u Zadru mogli vidjeti najboljeg igrača na svijetu Novaka Đokovića uz Bornu Ćorića, Marina Čilića, Alexandera Zvereva, Grigora Dimitrova i ostale svjetske zvijezde. Naravno, lobiranje je bilo jako i uspješno, ali da nije bilo stanke u teniskom svijetu u ovakvom obliku i obimu sigurno ne bi bio ovaj događaj.
Što smatrate najvažnijim dobitkom ovakvog velikog događaja u Zadru, prvenstveno kao direktor ŠC Višnjik ?
– Bit ću iskren, meni je najvažnije da Borna Ćorić i ostali reprezentativci potvrde da teniski centar na Višnjiku ima vrhunske uvjete. To se i dogodilo prije dvadesetak dana kada je cijela teniska reprezentacija Hrvatske gostovala u Zadru i u budućnosti će sve selekcije počevši od najmlađih imati svoje pripreme u našem teniskom centru. Automatski imamo kao posljedicu upite iz tri svjetske teniske reprezentacije koje žele dovesti ovdje svoje mlade reprezentacije na pripreme. O promociji koju Zadar dobiva ovakvim sportskim spektaklom uopće ne treba govoriti jer smatram da je to u ovome trenutku nemjerljivo. Jedan Kids day koji planiramo organizirati za četvrtak s Novakom Đokovićem na Forumu jednostavno je stvar koja nema cijenu. Povući ću paralelu i kazati da ova ekipa s Novakom Đokovićem koja dolazi u Zadru da ih netko privatno traži u svome gradu koštala bi najmanje 5 milijuna eura. Mislim da sam s time sve kazao.




Presudila infrastruktura i iskustvo
Možemo li na kraju ustvrditi da nam Goran Ivanišević i Novak Đoković u Zadar donose vrhunski sportsko-zabavni spektakl?
– Goran Ivanišević je jako puno napravio za Zadar, najprije za teniski centar na Višnjiku, a i u ovom velikom spektaklu koji je pred nama. S njim imamo odlične odnose i uvijek nam je na raspolaganju. S Đokovićem imamo odlične kontakte s više strana. Naravno, najvažniji i presudni u ovom slučaju je taj što je Goran trener Novaka Đokovića. I sam imam prijatelje koji su dobri s Novakom, isto tako i Lovre Rončević, tako da je lobiranje išlo iz puno pravaca. Goran Ivanišević je definitivno odigrao najveću i najvažniju ulogu, a sve ostalo plod je našeg truda da na Višnjiku imamo vrhunske uvjete. Naravno, uz fantastičnu suradnju s Hrvatskim teniskim savezom koji je organizator. Dio sredstava u konačnici ide HTS-u u izgradnji teniskog centra u Zagrebu. Mislim da ova garnitura ide u odličnom pravcu jer primarno ulaže i inzistira na bitno boljim infrastrukturnim uvjetima što se tiče tenisa koji je dugo godina bio zanemarivan. To vidimo po Zadru, a sada se na tome radi i u Zagrebu. Kada bi tu povukli paralelu s nogometom onda možemo kazati da su dva sportska uspjeha u Davis cupu donijela Zadru teniski centar, a planetarni uspjeh zadarskih »vatrenih« na SP-u u Rusiji nije rezultirao ničim dobrim po pitanju infrastrukture u gradu koji je imao puno uspjeha u nogometu. U ovome trenutku uvjeti u Zadru, tj. na ŠC Višnjiku, su što se tiče tenisa fantastični i to moramo zahvaliti HTS-u, a potvrdu toga dobivamo svako malo kada na natječajima uz podršku Središnjeg ureda za sport dobijemo određena novčana sredstva. I kao što sam rekao to je presudilo i ovoga puta tako da ćemo Zadru i Hrvatskoj na Višnjiku prirediti spektakl koji će biti teško zaboraviti – kazao je na kraju razgovora Denis Karlović.
 


Sportsko-zabavni karakter uz Gibonnija, Grašu i gosta iznenađenja


Osim sportskog, Adria Tour u Zadru ponudit će gledateljima i zabavni karakter s obzirom na to da svaku večer na Višnjiku gostuje druga pjevačka zvijezda. Krenut će se s Gibonnijem, pa nastaviti s Grašom, a za treću večer predviđen je gost iznenađenja.
– Humanitarna zaklada Novaka Đokovića koja pomaže djeci diljem svijeta bila je inicijalni pokretač Adria Toura. S druge strane mi smo htjeli Zadru i Hrvatskoj pružiti sportsko-zabavni spektakl. To nam je bio primarni cilj i zato smo se odlučili da osim sportskog dijela imamo i ovaj zabavni. Tu se nekako odmah nametnula imena Gibonnija i Petra Graše. Gibu je nazvao Goran Ivanišević koji je s njim prijatelj. Grašu je također prvi nazvao Goran, a nakon njega i ja jer smo ostali lijepom odnosu nakon fantastične suradnje i prekrasnog koncerta na Višnjiku prije dvije godine na kojem je bilo oko 6.000 ljudi. Treći gost ide po želji Novaka Đokovića. Za sada neka to ostane mala tajna, ali mogu kazati da će biti nešto drugačije od ostala dva izvođača i glazbe koji oni izvode. Nešto u klasično-modernom stilu.
 


Nadamo se da će na tribinama biti 6.000 navijača


Za sada je nepoznanica koliko će gledatelja biti na tribinama u petak, subotu i nedjelju s obzirom na to da se, barem za sada ne zna točno koji će biti dopušteni kapacitet gledališta. Ali, prodaja jednog kontingenta ulaznica je krenula?
– Istina je, jedan kontingent ulaznica je pušten u prodaju i odmah je razgrabljen. To je mala količina ulaznica koji smo u ovome trenutku i smjeli pustiti u prodaju s obzirom na epidemiološke mjere. Osiguran je određeni broj ulaznica za Zadrane koji će krenuti u prodaju u sljedećem tjednu jer nam je bilo primarno omogućiti našim sugrađanima da budu prisutni na ovako velikom spektaklu. Uostalom, Zadrani su to zaslužili jer su u velikom broju, otprilike njih 20.000, bodrili Davis Cup reprezentaciju u dva navrata. Uz to Grad Zadar je uložio značajna financijska sredstva u izgradnju ovog teniskog centra i red je da Zadrani budu na prvom mjestu kada su ulaznice u pitanju. Koliko će biti gledatelja na tribinama teško je u ovome trenutku reći. Kapacitet tribina je 9.000 gledatelja i mi bi na kraju bili presretni ako u prodaji bude 6.000 ulaznica po danu. Epidemiološke mjere u Hrvatskoj popuštaju, turistička sezona je pred nama i vjerujem da će do 18. lipnja mjere dodatno popustiti i dopustiti nam da na tribinama imamo veliki broj navijača. Naravno uz poštivanje svih mjera.