Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ipak idu interventne mjere pomoći vinarstvu

15.06.2020. 14:33


Već smo pisali o vinarskoj nesretnoj godini uz – coronu i izostanak HORECA (prodaje po restoranima, hotelima, kafićima), zbog izostanka turističke i potrošnje po lokalima, na što su oslonjeni vinari u našoj županiji. To prijeti i »krizom punih bačava«. To je i hrvatski i problem cijele Europe, čije Italija, Francuska i Španjolska proizvode pola svjetskih vina (preko 12 milijardi litara) pa je došlo do Europske komisije. I Hrvatska gospodarska komora uobličila je prijedloge sinhrone europskim, a najava je da će mjere krenuti iz Ministarstva poljoprivrede uz izmjene i dopune Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine.


Povećanje potpore za dosadašnje mjere
Povećat će se potpore koje smo imali do sad, projektima koji će se odobriti u razdoblju do 15. listopada ove godine, a to su:
Mjera Ulaganja u vinarije i marketing vina – povećanje intenziteta potpore sa 50% na 60%, odnosno Mjera Restrukturiranje i konverzija vinograda – povećanje intenziteta potpore sa 70% na 80%a


Nove mjere
Dvije su nove mjere sinhrone mjerama Eropske komisije.
1. Mjera – destilacija vina u kriznim slučajevima ili krizna destilacija neprodanih zaliha vina. Odobravanje potpore vinaru za isporučeno vino na destilaciju odobrenom destilateru. Kvota će navodno biti 6.500.000 litara, uz ukupan iznos potpore od 38,3 milijuna kuna. Potporu bi ostvario proizvođač za vino isporučeno destilateru, 5 kn po litri + trošak transporta. Potpora destilateru za destiliranje od 0,5 kuna po litri. Vinari moraju biti u Vinogradarskom registru s prijavljenim stanjem zaliha 31. srpnja 2019. i da su u toj godine stavljali vino na tržište; odnosno registrirani destilateri koji mogu predestilirati više od 5.000 hl u 24 sata.
2. Potpora za krizno skladištenje vina, cilja na stabilnosti tržišta i cijena uz sprječavanja povećanja ponude, smanjivanjem vina na tržištu. Moguće je prinudno skladištenje vina do 90 dana u prostorima proizvođača, ili zakupljenom prostoru za skladištenje. Na skladištenje proizvođač može staviti vino koje je pripremljeno za tržište, a ne i nedovršenu proizvodnju. Osiguralo bi vinarima prostor ako ga nemaju i smanjilo troškove čuvanja i skladištenja. Kvota potpora je 2.770.000 litara, a ukupan iznos potpore je 5 milijuna kuna. Potpora je za vinara 0,6 kn/l za 30 dana skladištenja. Obuhvaća vinare upisane u Vinogradarski registar s prijavljenim zalihama koji su tijekom 2019. stavljali vino na tržište (rješenje Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu).




T. Glavić o mjerama i vinarima Zadarske županije
– Ovdašnji vinari mjeru krizne desetilacije neće ni koristiti, a moguće će neki uzeti potpore za krizno skladištenje vina i to za smještanje u tuđi prostor, jer većina nema »suđa« ni prostora za ovogodišnje berbe ako se dosadašnje ne proda ili ne skloni, ističe Tomislav Glavić predsjednik Udruženja vinara Zadarske županije.
Najveći dio ovdašnjih proizvođača ima malu proizvodnju, a kako se najavljuje kod prinudne desetilacije početne količina po vinaru 5.000 l što većina ovdašnjih vinara – neprodanih, i nema. U nejasnom određenju vino do 11% alkohola, ovdje nemamo. Ako bi se jačima postotno uvećavala potpora ostaje pitanje količine. Mjeru će prvenstveno koristiti proizvođači sa stotinama tisuća litara – bijelog svježeg vina koje ne može stajati, a bijelih je ovdje malo.
– Ovdašnja crna vina moćnog tijela i s 14, 15 % alkohola se i ne preporuča plasirati na tržište prije dvije ili tri godine odležavanja, a pogodna su za konzumaciju nakon niza godina, i oplemenit će se. Mislim da bi mjera skladištenja nekima dobro došla, zaključuje Glavić.
 


Vina s potpisom Nikoline Paleke u Pupitres baru


U Pupitres baru, koji se predstavlja i kao – boutique vinske kulture, u Zagrebu, u Frankopanskoj, tematsku večer imala je » jedna posebna dama sa fantastičnim osjećajem za vina«. Tako je najavljena naša enologinja Nikolina Paleka.
Vina sa njenim potpisom predstavljena u petak bila su: Mustra 2017 Paleka Nikolina (proizvedeno svega 1500 boca); iz PZ Vrbničko selo Burnum: Bijelo 2018, Crno 2015,; Babić Pjenušavo vino 2019,, potom Iz Bora Podgradina Pošip 2018, Sauvignon blanc 2018, Cuvee 2017 (Syrah, Merlot i Cabernet sauvignon) 2018, odnosno od Fiolića: Maraština 2019; Maraština sur lie 2018,; Cuvee blanc 2018 i Cuvee Crni (Grenache, Syrah) 2018.