Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Preminuo Roko Bralić Rola (91), legenda Bibinja

15.06.2020. 08:48


Roko Bralić zvani Rola iz Bibinja, narodni tribun, vjerni čuvar hrvatske kulturne baštine i običaja, narodnog i sakralnog blaga, preminuo je u 91. godini života.
Kao član crkvenog zbora nastojao je uljepšavati ovaj svijet, ovo podneblje, a između ostaloga i glazbeno obogaćivati na slavu Božju te zajedničku i osobnu, kako duhovnu tako i kulturno-ljudsku, izgradnju. Svake nedjelje i »zapovidanim« blagdanom svojim specifičnim glasom uljepšavao je liturgiju te ispraćao pokojnike na posljednje ovozemaljsko prebivalište postavši za života legenda Bibinja i znatno šire.
Zadarski list bio je i na zlatnom i i na dijamantnom piru bračnog para Bralić, Role i njegove Marije. Zajednički obiteljski život koji je trajao 66 godina uz poneku tugu donosio je i obilje radosti. Stvorili su orkestar ljubavi koji nikad neće potamniti. Imaju čak 10 djece, šest sinova i četiri kćeri od kojih je najpoznatiji Tomislav Bralić. Djeca su im podarili 38 unučadi i 14 praunučadi, 15 praunuk je na putu.
Sigurno bi nam Rola, koji je sve do prije nekoliko godina bio neizostavni i primjereni crkveni pivač, i njegova Marija mogli ispričati jako dugu životnu priču. Međutim, nema sumnje da ih je u dobru i zlu zajedno održala međusobna ljubav, vjernost Bogu i vjera u nerazrješivost sakramenta ženidbe.


Čuvar identiteta ovog kraja
U obitelji su redovito molili, okupljali se oko obiteljskog stola. Na papiru su zapisali i umnožili, svaki član obitelji, staru molitvu u kojoj se časte i rane Isusove i moli blagoslov »do devetog kolina i desete kaplje krvi«. Jedanput godišnje se okupe svi Bralići, to se zove Laš, znači ostavština. Bude misa u crkvi, pa Večernja u obitelji.
Roko Bralić Rola sav svoj život je posvetio svojoj obitelji i Bibinjama, dao je veliki doprinos iskazujući pritom nevjerojatnu energiju i ljubav prema svom selu. Nastojao je očuvati identitet ovog kraja i prenijeti ga na buduće generacije.
Na proslavi 60 godina braka krajem lipnja 2014., u crkvi Velike Gospe obraćajući se mnoštvu vjerničkog puka je rekao:« Hvala ti dragi Bože i Gospe Velika što ste nam omogućili ovako dugi i sretan brak i ovako veliku i skladnu obitelj. Hvala za sva dobročinstva. O braku bi mogao čitavu knjigu napisati«.
Pritom im je poručio da ne zaborave obitelj i vjeru.
»Obnovite obiteljsku molitvu i vidjet ćete da će biti bolje i ljepše, plodonosnije i sretnije, da će obitelj biti ispunjenija ljubavlju«.
»Nemojte zaboraviti Isusove riječi prije uskršavanja Lazara od mrtvih: Tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Zato, Gospodin vas čuvao u sve dane vašega života, bio vam u nevolji utjeha, u sreći pomoćnik i dom vaš obasuo obilnim blagoslovom«, poručio je Rola prije šest godina.


Legenda sela
Bio je tako mali a tako veliki čovjek. Čovjek s velikim Č. Uvijek spreman na pomoć svakom. Imao je veliko srce i toplu dušu. Toliko druželjubiv, topao, dobroćudan, suosjećajan, osobit, darežljiv, plemenit. Privilegija je bila biti tvoj prijatelj, biti u tvom društvu. Bio si svoj, jedinstven, nesvakidašnji, bio si jednostavno Rola Bibinjac, desetljećima glava obitelji.
I dok kucaš na nebeska vrata, neizmjerno smo tužni, jer bio si legenda i ostat će legenda sela i ljudi, ljudina i istinski ponos Lijepe Naše.
Želimo ti mirne snove i pronađi tamo gore neko mjesto gdje ćeš uživati, mjesto gdje ćeš se uvijek osjećati dobro. Roko Bralić Rola, laka ti hrvatska gruda! Počivao u miru Božjem.
Posljednji ispraćaj pokojnika bit će u ponedjeljak, 15. lipnja 2020. godine na mjesnom groblju Bibinje u 17 sati.