Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

STOLJETNA TRADICIJA Morožin: Članstvo u skuli nasljeđuje se s kolina na kolino

15.06.2020. 13:47


Za blagdan Sv. Ante Padovanskog u Biogradu na Moru, sve se u suton dana »izvanjsko« stišalo, čula se tek molitva krunice tijekom impresivne procesije sa svečevim kipom kojeg su biogradskom rivom, kalama i kaletama nosili članovi skule, Bratovštine sv. Ante.
– Ovo je pobožan narod. Sve što prati svetkovinu Sv. Ante je zaista jedna lijepa tradicija ovdje kod nas u Biogradu. Svetog Antu ljudi zazivaju zbog tisuću raznih životnih potreba jer je poznat kao spremni pomoćnik u bilo kojoj ljudskoj nevolji, kazao je Boško Morožin, predsjednik Bratovštine sv. Ante, naglasivši kako s posebnom ljubavlju štuju ovog, jednog od najomiljenijih svetaca u čitavoj Katoličkoj crkvi.
Na velikoj procesiji, ali i na blagdanskoj misi s jedinstvenim blagoslovom preko 150 djece, mirna atmosfera i zajedništvo puka, svečanost ljudskosti i pobožnosti Biograđana i vjernika obližnjih župa.


Braća i sestre
– Skula sv. Ante djeluje preko 100 godina i trenutno ima 31 člana, 19 muškaraca i 12 žena. U proteklu godinu dana upisala su se četiri nova, mlada člana, kazao je Morožin.
Župa sv. Stošije Biograd, čiji je župnik don Marin Krešić, župa je čvrste crkveno-vjerske tradicije, ustrajne u čuvanju svog i crkvenog i narodnog kulturnog blaga. Ponose se na župne barjake, ali i na četiri skule, bratovštine ili društva Presvetog Sakramenta, sv. Roka, Gospe od Ružarija i sv. Ante.
– To je nasljedstvo. Da nema vjere, ne bi bilo ni tradicije ni tih skula ili bratovština. Naime, postoji nepisano pravilo da se članstvo u skuli nasljeđuje s kolina na kolino. Ukoliko je član ušao u jesen svog života ili je preminuo, tog člana nasljeđuje sin, kćer, unuk, unuka ili nevjesta, objašnjava Morožin koji je članstvo naslijedio od svog oca.
Od početaka kršćanstva, prva zajednica vjernih sebe je smatrala braćom te se i danas oslovljavaju s »braćo i sestre«.


Crkvica koja pripada skuli
– Crkvica sv. Ante nasuprot policije sagrađena je u 19. stoljeću i pripada skuli sv. Ante. U to vrijeme ova jednobrodna crkva se nalazila na morskoj obali, na dnu duboko uvučene uvale Jaz. Na starom groblju bila je zajednička grobnica za siromašne članove skule, istaknuo je Morožin.
Bratovštine se temelje na izgradnji njenih članova u uljudbi i svakodnevici protkanoj religioznošću. Žarišta su kulture i religioznosti, dio identiteta i nacionalnog bogatstva.
– Raduje me što sam s ovim vrijednim, radišnim i humanim ljudima iz Skule sv. Ante, vjernim čuvarima stoljetnih običaja, što sam dio ponosnog Biograda, kazala je Ana Nimac koja je zajedno sa članicama skule na izlazu iz crkve nazočnoj djeci dijelila bombone.
– Danas imamo maslinik od 100-tinjak maslina iz kojeg pred Cvjetnicu članovi skule beru maslinove grančice koje se preko Župnog ureda potom šalju u unutrašnjost Lijepe Naše, istaknula je Nimac.
Članovi skule su potom u župnom dvoru nastavili druženje uz blagdanski stol.