Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U IX. izbornoj jedinici nositeljica liste Atana Grbić Martinović

15.06.2020. 10:29


»Žene su zakon«, poručile su jučer predstavnice koalicije Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad, predstavljajući pred Hrvatskim saborom nositeljice lista u šest izborih jedinica.
– Danas je povijesni dan u Hrvatskoj jer se prvi put predstavljaju izborne liste na kojima ima više nositeljica nego nositelja. Ponosne smo što je upravo naša koalicija nova politička snaga koja nudi žensku politiku za 21. stoljeće – rekla je Sandra Benčić.
Kazala je Benčić i da su nositeljice lista žene koje godinama u svojim sredinama rade na poboljšanju života ranjivih skupina, gospodarstva te na pitanjima izgradnje zajednice i solidarnosti u njoj, pa ih i predstavila. To su Nataša Hlaban (3. izborna jedinica), Danijela Dolenec (6.), Rada Borić (7.), Katarina Peović (8.), Atana Grbić (9.) i Tamara Visković (10.).
Atana Grbić Martinović (ORaH) govorila je o klimatskim promjenama koje se negativno odražavaju poglavito na kvalitetu života žena, koje i ovako nose veliki teret. »O klimi nam ovisi poljoprivreda, turizam, šumarstvo, ribarstvo, energetika. Klimatske promjene nam ukazuju koliko smo ranjivi. Danas je više nego ikad potrebno osigurati zelenu i održivu politiku. Također je iznimno važno osigurati energetsku i prehrambenu neovisnost.« Grbić Martinović rekla je da će se u idućem sazivu parlamenta zalagati za hitno povećanje transparentnosti u dodjeli poticaja za ekološku poljoprivredu, uvođenje obavezne zelene javne nabave koja će osigurati da svi vrtići, škole, bolnice, domovi umirovljenika hranu otkupljuju od lokalnih proizvođača. »Uvest ćemo transparentan sustav poticaja za obnovljive izvore energije i poticanje instaliranja solarnih panela u kućanstvima, uz ukidanje poticaja za velike proizvođače«.