Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ZAHVALNICA Puljić: Usprkos silnim moćima, zapravo smo u biti slabašna i nejaka bića

15.06.2020. 08:57


U sklopu zahvalnice koju na kraju ove posebne školske godine organizira Zadarska nadbiskupija, Teološko-katehetski odjel i zadarsko Sveučilište, želimo Bogu zahvaliti za sve milosti i darove koje smo primili tijekom godine. Uz zahvalu Uskrsnulom Kristu za Riječ Božju i sakramente koje nam je ostavio kao našu hranu i poputbinu, zahvalni smo za vjeru kojom smo se prošlih mjeseci uz molitvu i prevenciju uporno hrvali s opakim koronavirusom i pri tom spoznali da smo usprkos silnim moćima kojima smo obdareni, zapravo u bîti vrlo slabašna i nejaka bića, kad nas je jedan tako sićušan virus bacio na koljena i uzrokovao višeslojnu krizu golemih razmjera, kazao je sinoć nadbiskup Želimir Puljić u zadarskoj katedrali sv. Stošije predvodeći misu zahvalnicu u povodu završetka akademske godine na Sveučilištu u Zadru. Posebno je ukazao na današnju bespomoćnost suvremenoga čovjeka.
– On, istina, želi ostaviti dojam vlastite moći i sigurnosti. Jer, gradi visoke zgrade i duge mostove, šalje u svemir rakete s posadom koje mjesecima istražuju zviježđa. A uz to i genski mijenja i kombinira živa bića, otkriva nove lijekove protiv različitih bolesti. Sve mu to ‘pomaže’ da umišlja kako nema kraja njegovoj moći, pa mu nije potrebna nikakva sućut, ni sažaljenje. Vidimo, međutim, kako se ta njegova moć okreće protiv njega zbog neodgovornog uništavanja ozonskog zaštitnog omotača i kozmičkog zračenja, naglih klimatskih promjena koju izaziva bezobzirna eksploatacija prašuma, vode i zemlje, istaknuo je nadbiskup podsjetivši kako je koronavirus pokazao da je trebalo samo malo da čovjek osjeti krhkost i granice svoje moći.
Potres u Zagrebu, kazao je nadbiskup, iznjedrio je, pak, velikodušne i požrtvovne pojedince, institucije, zdravstvene djelatnike, Caritasove volontere…Oni su, istakno je, posvjedočili snagu i osjetljivost za druge, pa smo imali prigode osjetiti, vidjeti i učiti kako biti dobri, brižljivi i solidarni.
Nadbiskup je spomenuo i stote obljetnice rođenja, prošle godine u travnju kard. Franje Kuharića, a ove godine u svibnju Karola Wojtyle, koji je kao papa uzeo ime Ivana Pavla II.
– Obojice se s ljubavlju i zahvalnošću sjećamo jer su svojim apostolskim žarom pokazali kako se Crkvu voli i za nju žrtvuje. Za obojicu su bili planirani znanstveni i liturgijski susreti, ali je pandemija sve poremetila i omela, kazao je nadbiskup.