Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

ZBOG KOALICIJE S HSP-om Vlado Kovačević podnio ostavku na dužnost člana predsjedništva NHR-a

15.06.2020. 10:34


Nekoliko dana uoči kampanje za parlamentarne izbore, član predsjedništva Neovisnih za Hrvatsku, Vlado Kovačević, podnio je ostavku na svoju dužnost. Na ovaj se potez, kako kaže, odlučio zbog koalicije s HSP-om za kojega smatra da im je u IX. izbornoj jedinici dato preveliko značenje. Po njemu nije korektno prvo mjesto na listi dati predsjedniku HSP-a, Karlu Starčeviću, inače gradonačelniku Gospića koji, prema Kovačeviću, nema političku težinu kojom bi zaslužio to mjesto:
– U ime županijske orgaizacije delegiran sam u predsjedništvo stranke i kao takav sam u vrhu stranke dužan zastupati stavove zadarske organizacije. Izrazio sam protivljenje ovakvom dogovoru s HSP koji je pregovarao sa Škorom i kada je tamo izvisio, nametnuo se nama. Kako smo dugo vremena bili u uvjerenju da će nešto biti od suradnje s Karamarkom, pogotovo u IX. izbornoj jedinici, što je na kraju postalo neodrživo, predlagao sam da u situaciji u kojoj je kasno za bilo kakve dogovore, predsjednica stranke na izbore iziđe u IX. jedinici s obzirom da tu imamo jake zadarsku, šibensku i splitsku organizaciju te da se svi fokusiramo na to – pojašanjava Kovačević, obrazlažući dalje:


Potpuno smo zanemareni
– No zauzet je stav da se ide u koaliciju s HSP-om, što je njegov predsjednik Karlo Starčević iskoristio kako bi HSP nametnuo u ovoj jedinici, što nisam mogao prihvatiti znajući da je njegov angažman fokusiran samo na Liku i Gospić u kojemu je na lokalnim izborma i ostvario rezultat koji ga drži na sadašnjoj funkciji, a što su potvrdili i eurparlamentarni izbori na kojima je HSP također s nama koalirao. Zadarsko članstvo i šibensko tu su minorni i zapravo ih nitko ništa nije ni pitao. Potpuno smo zanemareni te sam, poštujući stav svoje organizacije, podnio ostavku iskazujući neslaganje s ovakavim načinom rada, odnosno pristupom parlamentarnim izborima – ističe Kovačević, a na pitanje kako je predsjednica stranke, Bruna Esih, reagirala na njegovu ostavku, odgovara:
– Nije ništa komentirala, smatra da su okolnosti sada takve. Odlučila se za kandidaturu u X. jedinici, no tamo se, na žalost, dogodila situacija da je predsjednik imotske organizacije Ivica Kukavica također podnio ostavku jer mu se, kao i kod nas, nametnula suradnja s HSP-om iako ni tamo nemaju nikakvu suradnju s njima. To znači da se situacija na terenu uopće nije ispitala, već se zbog političkog tjesnaca reagiralo impulzivno i zapravo se išlo odraditi što se je odradilo. No, to u politici nikad ne daje dobre rezultate, čak ni dugoročno, te nisam mogao sudjelovati u nečemu na što sam od početka upozoravao – kaže Kovačević, dodajući kako je nerazumno da čelnica stranke nije preuzela vodstvo liste u IX. jedinici:


Predložio sam podjelu mandata
– Moj je prijedlog bio, da ukoliko i moramo ići s HSP-om, neka Starčević bude drugi i ukoliko dobijemo mandat, a dobili bismo ga sigurno, dijelimo ga napola, dvije godine mi, dvije HSP. Sve sam pokušao da se fokusiramo na IX. jedinicu kako bismo pokrili i Liku, Zadar, Šibenik i Split, međutim nije išlo. Članstvo u Zadru je demoralizirano i prepušteno bez ikakvih naputaka, pa naš predsjednik županijske organizacije ne zna ni tko predlaže listu, ni tko vodi kampanju, ni tko je koordinator, ništa se ne zna. Doslovno smo ovdje prepušteni HSP-u te sam, zbog te jako loše situacije za stranku u kojoj se išlo i protiv stavova zadarske organizacije, odlučio dati ostavku kao jedan moralan čin, ukazujući time da ovo ne vodi nigdje – poručuje Kovačević.
Na kraju treba napomenuti kako je u cijeloj ovoj priči čudno i to da njihova predsjednika zadarske organizacije, Mate Lukića, nema na listi za IX. jedinicu s obzirom da je riječ o njihovu najprepoznatljivijem članu koji im može donijeti najviše glasova u ovoj jedinici. No, čini se da je do toga došlo zbog opće poznate činjenice da mu je lokalna politika ipak najveći prioritet.
 




Lukić: Ovo je njegovo političko i demokratsko pravo


Predsjednik Gradskog odbora NHR-a, Mate Lukić, o Kovačevićevoj ostavci kaže:
– Podnio je ostavku na mjesto člana predsjedništva NHR-a radi neslaganja sa odlukama i stavom stranačkog pregovaračkog tima sa ostalim opcijama, kao i potencijalnim nositeljima lista, kako me je obavijestio. On je i dalje naš član i član Nadzornog odbora ŽO-a te nadasve korektan profesionalac, kao i uvijek. Ovo je njegovo političko i demokratsko pravo, ali više je nego očito da će on sam preskočiti ovaj izborni ciklus – kaže Lukić.
 


Barešić: Stranka nije zaprimila njegovu ostavku


Čelnik županijske organizacije NHR-a, Dalibor Barešić, demantira Kovačevića koji kaže da se u Zadru ne zna tko vodi kampanju:
– Znamo tko je koordinator, o čemu mi je predsjedništvo stranke dalo jasne naputke te ja kao legalist moram provoditi odluke. Je li članstvo zadovoljno ili ne, jasno je da nikad neće svi biti zadovoljni do kraja. U pogledu koalicije, stav županijske organizacije je bio malo drugačiji, ali nismo mogli utjecati na odluku predsjedništva. Gospodin Kovačević ostavku je podnio putem Whatsappa, pa imam informaciju da je još uvijek naš član, kao i član predsjedištva s obzirom da ostavku nije podio pismenim putem. Vrh stranke još uvijek nije zaprimio nikakvu pismenu ostavku – kaže Barešić.