Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Pablo Picasso i kubistička kostimografija za avangardni balet Parada

15.06.2021. 07:11


Izložbom i performansom predstavlja se rezultat stručnih radionica u organizaciji Narodnog muzeja Zadar. Radionice su osmišljene za učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar. Rezultat će biti predstavljen konceptualnom izložbom crteža i fotografija Od ideje do realizacije scenskog kostima i performansom Cirkus Parada, izvedbom interpretacije jedne scene iz predstave Parada u izvedbi Zadarskog plesnog ansambla Zadar kojom će se predstaviti kostimi oblikovani na radionici. Kostimi će nakon performansa biti izloženi u atriju Kneževe palače. Performans i otvorenje izložbe će se održati u utorak 15. 6. 2021. u 12h.
Radionice su osmišljene i realizirane u Dizajnerskom studiu u razvoju – Etnološki odjel – Narodni muzej Zadar.
Radionice je osmislila i mentorski vodi kustosica/kostimografkinja Marija Šarić Ban, u suradnji s Pedagoškom službom Narodnog muzeja Zadar. Stručne radionice namijenjene su Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, a izvode se u suradnji s profesorima.


Kubistička kostimografija
Komentorice su profesorice Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar: Kate Prskalo –odjel Dizajn odjeće (II A), Irena Baković Marušić odjel Slikarstvo (III C i II C). Krajnji rezultat radionica fotografski će dokumentirati (pratiti) prof. Jelena Franulović s učenicima-odjel Grafički dizajn (III A) i prof. Zrinka Zimonjić-odjel fotografije (III D).
Idejni koncept performansa potpisuje Marija Šarić Ban, koreografiju Sanja Petrovski, kostimografiju učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar: slikari i dizajneri. Izvođači su Zadarski plesni ansambl i učenici Plesnog odjela Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar, prof. Sanja Petrovski.
U performansu sudjeluju učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar koji prolaze radionicu od ideje do realizacije (slikari i dizajneri).
Mentori: Marija Šarić Ban, Kate Prskalo, Irena Baković Marušić.
Tema radionica je Pablo Picasso i kubistička kostimografija za avangardni balet Parada.
Izložba i performans: Interpretacija kazališne kostimografije Pabla Picassa za balet Parada
U 2021. godini stručne radionice u Narodnom muzeju Zadar posvećene su modernoj umjetnosti, umjetničkom pravcu kubizmu i umjetnosti plesa. Inspiracija ovogodišnje radionice posvećena je avangardnoj kazališnoj predstavi Parada za koju je Pablo Picasso osmislio kubističku kostimografiju. Takva tema omogućuje i istraživanje na području scenskih i likovnih umjetnosti te tematiziranje kazališnog kostima u inscenaciji i u promijenjenoj funkciji, tijelo u pokretu u kostimu u galerijskom prostoru i kostimski crtež i kostim kao izložak u galerijama i muzejima.


Tehnika zračnog kista
Uz radionice se vežu i predavanja o istom te konceptualna izložba Od ideje do realizacije koja prikazuje proces rada i rezultat radionica koji će biti predstavljen performansom na otvorenju izložbe. Izložba i performans je posvećena umjetnosti kubizma, Pablu Picassu i plesnoj predstavi Parada kao inspiraciji u suvremenim primijenjenim umjetnostima na području likovne i scenske umjetnosti i razvoju suvremenih muzejskih praksi, muzeji kao mjesta znanja i kreativnosti.
»U radionici smo pokušali reinterpretirati kostimografiju za navedenu predstavu prema kostimima Pabla Picassa. Učenici su imali priliku uz istraživanje i interpretaciju pojedinih likova/kostima i ostvariti svoje viđenje i svoju kreaciju,« ističu organizatori.
U oblikovanju koristi se tehnika zračnog kista i reciklažni materijal koji se nalazi u Dizajnerskom studiju kao i prikupljen karton, novinski papir, tekstil i ostalo od kojeg će se u tehnici reciklaža oblikovati radovi kao što su: kostim konja koji se sastoji od tijela i skulpturalne glave/maske, mađioničar, djevojka, ljubavnici-akrobati, kartonski kostim za poduzetnika.