Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zahvala humanim Zadranima, uvijek spremnim pomoći

15.06.2021. 10:49


Darivatelji krvi jučer su proslavili svoj dan. Naime, Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se svake godine 14. lipnja. Svake godine milijuni života ovise o krvi i krvnim pripravcima. Krv je nužna za izvođenje složenih medicinskih i kirurških zahvata te može pomoći u poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od teških bolesti.
Šime Lisica, ravnatelj zadarskog Crvenog križa zahvaljuje svim dobrovoljnim darivateljima krvi te poručuje kako krvi i krvnih pripravaka ne nedostaje u Općoj bolnici Zadar.
– Ovim povodom, kada slavimo Svjetski dan darivatelja krvi, želim zahvaliti svim stanovnicima Zadarske županije, koji se neumorno odazivaju našim akcijama i tako spašavaju živote. Također bih želio zahvaliti i vojnicima u Vojnoj bazi ‘Pukovnik Mirko Vukušić’ u Zemuniku, koji su jučer darovali krv. Zahvaljujući njihovoj požrtvovnosti prikupljene su 32 doze krvi, koje će spasiti živote pacijenata, ističe Lisica, te dodaje kako su zalihe krvi u Općoj bolnici Zadar na zadovoljavajućoj razini.
– Unatoč svim problemima i pandemiji koronavirusa, naše akcije teku redovito. Svi građani, koji žele darovati krv, mogu doći u prostorije Crvenog križa, gdje se dva puta tjedno organiziraju akcije darivanja krvi ili na Odjel za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Zadar, gdje se akcije prikupljanja krvi organiziraju tri puta tjedno, ističe Lisica i kaže kako akcije prikupljanja krvi prate ritam potrošnje u Općoj bolnici.
– Količine prikupljene krvi osiguravaju kontinuirano stvaranje novih zaliha krvi u Općoj bolnici Zadar, zaključuje Lisica.


Dan – kao zahvala darivateljima krvi
Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se 14. lipnja s ciljem ukazivanja na važnost i potrebe osiguravanja sigurne krvi i krvnih pripravaka, a ujedno je i zahvala svim dobrovoljnim darivateljima krvi. Na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije održanoj u svibnju 2005. godine, ministri zdravstva iz cijelog svijeta donijeli su jednoglasnu izjavu o predanosti i podršci dobrovoljnom darivanju krvi. Tada je 14. lipnja proglašen Svjetskim danom darivatelja krvi u čast nobelovca, dr. Karla Landsteinera, rođenog 14. lipnja 1868. godine, koji je razvio sustav određivanja krvnih grupa.