U prirodu na Velebitu pušten ris Ljubo

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Spašavanje vrste
Populacija risa koju Hrvatska dijeli sa Slovenijom te Bosnom i Hercegovinom je kritično ugrožena. Razlog tome je niska genska raznolikost i parenje u srodstvu, pa je jedini spas unos „svježih“ gena iz druge, stabilne populacije
Nino Salkić
Naseljavanjem risova iz Slovačke i Rumunjske nastoji se zaustaviti izumiranje ove populacije
Uspješna suradnja Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i Parka prirode Velebit s Rewilding Velebit Zakladom na ovom iznimno važnom projektu se nastavlja. Jučer je na području Raminog korita ispušten mužjak risa po imenu Ljubo, star između 5-7 godina uhvaćen u Slovačkoj.
 
Ris Ljubo je ispušten u lovištu Ramino korito, kojim upravlja tvrtka Lagosta u vlasništvu Rewilding Velebit Zaklade, te je tom prilikom Marija Krnjajić, upraviteljica Rewilding Velebit Zaklade rekla kako je to veliki događaj i značajna stvar, kako za obnovu prirode tako i za županiju.
 
- Velika nam je čast što možemo pomoći oporavku populacije risa, i kao ovlaštenik prava lova na području lovišta Ramino korito gdje je ris Ljubo ispušten, izuzetno nam je drago što sudjelujemo u podizanju biološke raznolikosti faune Velebita i Lijepe Naše. Na tom terenu obitavaju sve tri krupne zvijeri Hrvatske, medvjed, vuk i ris te uključivanje u program ispuštanja risa kako bi se spriječilo izumiranje populacije je velika stvar za nas i počašćeni smo biti dio  projekta koji ima tako plemeniti cilj. Mogućnost da se tako rijetka, tajnovita i jedna od najugroženijih životinja promatra u svom prirodnom okruženju pruža nam također priliku za obogaćenje i unapređenje turističke ponude Ličko-senjske županije, istaknula je Krnjajić.
 
Početkom godine na rewilding području kojim upravlja zaklada uhvaćena su dva, također mužjaka risa koji su nakon stručnog pregleda i postavljanja telemetrijske ogrlice za praćenje ponovno pušteni u divljinu.
 
- Obnova raznolikosti i obilja divljih životinja te pružanje prilike prirodnim procesima da povećaju otpornost ekosustava jedan je od principa rewilding-a, kazala je upraviteljica Rewilding Velebit Zaklade. Tim uspješno surađuje s projektnim partnerima Park prirode Velebit i Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu kroz razmjenu podataka o risovima zabilježenim njihovim nadzornim kamerama te drugim znakovima prisutnosti ove velike mačke na području s kojim upravljaju.
 
Populacija risa koju Hrvatska dijeli sa Slovenijom te Bosnom i Hercegovinom je kritično ugrožena. Razlog tome je niska genska raznolikost i parenje u srodstvu, pa je jedini spas unos „svježih“ gena iz druge, stabilne populacije. Naseljavanjem risova iz Slovačke i Rumunjske kroz LIFE Lynx projekt nastoji se zaustaviti izumiranje dinarske i jugoistočne alpske populacije risa.
Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)