Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Bilić ispraćen pljeskom

Autor: Davor Petrović

14.07.2008. 22:00
Bilić ispraćen pljeskom

Foto: AP



Tražili smo stvaranje momčadi za budućnost, bez imperativa plasmana u četvrtfinale. Sve to je ispunjeno, čak i premašeno – kaže Ivan Brleković po čijim riječima je izbornik sa sjednice ispraćen pljeskom
Redovna  sjednica Izvršnog odbora HNS-a ovog je ponedjeljka protekla u  znaku analize nastupa  hrvatske reprezentacije  na nedavno završenom  Europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj. Naravno,  glavna rola bila je namjenjena  izborniku Slavenu Biliću, koji  je podnio iscrpno izvješće naslovljeno EURO 2008.
– Rasprava je trajala skoro  dva i pol sata, a Bilićev nastup  bio je opširan, stručan i na  momente vrlo emotivan. Podsjetit ću, prije odlaska reprezentacije u Austriju tražili  smo stvaranje momčadi za budućnost, bez imperativa plasmana u četvrtfinale. Uz to,  htjeli smo i da ne razočaramo  igrom. Sve to je ispunjeno, čak  i premašeno – rekao je na  press-konferenciji održanoj  nakon sjednice IO-a dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković.
Suvišno je isticati da je  nastup Bilićevih trupa impresionirao kompletnu nogometnu vladu. Uostalom, dovoljno je reći da je, prema  Brlekovićevim objašnjenjima,  izbornik sa sjednice ispraćen  glasnim pljeskom.
– Sa zadovoljstvom možemo  zaključiti da imamo jednu od  najmlađih i najperspektivnijih  reprezentacija na svijetu. U svemu tome vrlo  je bitno da hrvatska javnost i mediji nikada nisu ovako dobro prihvatili i podržali reprezentativce i stručni stožer. Toplo se nadamo da će se  to nastaviti i u nadolazećim  kvalifikacijama za Svjetsko  prvenstvo – dodao je Brleković, uz posebnu pohvalu hrvatskim navijačima koji su u  Austriji pokazali kako se bodri svoja reprezentacija.
Afirmativni trenutak
U okviru rasprave o Bilićevom izvješću dopredsjednik HNS-a Zdravko Mamić  predložio je da se ovaj afirmativni trenutak iskoristi za  pokretanje šire društvene akcije kojoj bi cilj bilo davanje  pomoći klubovima.
– Tu smo ponajprije mislili  na infrastrukturu. Naši klubovi rade u teškim uvjetima,  mnogi stadioni su ruševni u  punom smislu riječi. Smatramo da hrvatski nogomet zaslužuje takvu pomoć – pojasnio  je Brleković.
Naravno, nastup na kontinentalnoj smotri podigao je  optimizam do krajnjih granica. Članovi IO-a uvjereni su  da Bilić i njegov stručni stožer mogu odvesti reprezentaciju do Svjetskog prvenstva  u Južnoafričkoj Republici  2010. godine.
– Moram reći da je izbornik  na nas ostavio vrlo jak dojam,  zbog čega smo svi uvjereni da  ćemo u jednoj izrazito teškoj  kvalifikacijskoj grupi izboriti  plasman na Svjetsko prvenstvo. To je naš osnovni, glavni  i primarni cilj – zaključio je  Brleković, podsjetivši na iduće nastupe Bilićevih trupa.
Sa Slovenijom u  Mariboru
Za 20. kolovoza zakazana je  prijateljska utakmica sa Slovenijom u Mariboru, koja će  predstavljati svojevrsnu generalnu probu uoči kvalifikacija  za Svjetsko prvenstvo. Već 6.  rujna u Zagreb stiže Kazahstan, a četiri dana kasnije stadion Maksimir još jednom će  ugostiti Englesku. Pripreme  za tu utakmicu već su u punom jeku, a početkom idućeg  tjedna, kako tvrdi glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić,  bit će poznate i cijene ulaznica.
Saslušana su i prihvaćena  izvješća o nastupima U-21,  U-19, i U-17 reprezentacija, a  određeno vrijeme posvećeno  je i analizi protekle sezone u  domaćim natjecanjima. Članovi IO-a zaključili su da suđenje u Prvoj i Drugoj ligi bilo  u prihvatljivim granicama i  verificirali su sve rezultate prva četiri razreda natjecanja,  koji se održavaju na nacionalnoj razini, odnosno pod  ingerencijom HNS-a. Također  je usvojen i kalendar natjecanja Prve HNL za sezonu  2008./2009.