Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Crna udovica živi pored obiteljskih kuća

Autor: Dragana Glavočić

14.07.2008. 22:00
Crna udovica živi pored  obiteljskih kuća


Mnogi smatraju da crna udovica svoje stanište ima na neobrađenim i zapuštenim predjelima i imanjima. No, činjenica je da je nalazimo upravo u neposrednoj blizini kuća, kazuje liječnik Radovan Jozić
Crna  udovica je najotrovniji pauk  našeg podneblja čiji toksin može izazvati teške simptome pa  čak i smrt u posebno rizičnoj  populaciji. Riječ je o pauku  koji po svojoj prirodi nije agresivan te do ugriza dolazi kada  nepažnjom čovjeka njegova  ogoljela koža dođe u dodir s  njom pa se ona instinktivno  brani ugrizom i injiciranjem  neurotropnog otrova.
Na otoku Pašmanu posljednji ugriz ovog otrovnog pauka zabilježen je prije šest godina, a u Preku prije osam.  Prema riječima liječnika ambulante u Preku dr. Radovana  Jozića unesrećeni Prečanin  obratio mu se zbog neizdrživih  bolova koje je trpio u predjelu  trbuha.
– Nakon što je obavio posao  na polju, u neposrednoj blizini  svoje kuće, počeo je osjećati  bol i grčeve u trbuhu koji su iz  sata u sat bili sve intenzivniji.  Unesrećeni je potom došao u  ambulantu i nakon obavljenog  pregleda nisam mogao dokučiti što je uzrok ovakvim bolovima. Jedino što mi je preostalo bilo je da unesrećenog  smjestim u svoj automobil te  ga odvezem u zadarsku Opću  bolnicu. Od silnih bolova koje  je unesrećeni trpio njegovo cijelo tijelo se grčilo i podrhtavalo. Dolaskom na Odjel kirurgije liječnici su ga pregledali te nikako nisu mogli postaviti dijagnozu, ispričao je dr.  Jozić.
Nakon dva sata, nastavio je  Jozić, jedan od kirurga upitao  je pacijenta gdje je bio i što je  radio prije negoli je počeo osjećati bol u trbuhu. Pacijent je  kazao da je radeći u polju osjetio žarenje u nozi, koje je  brzo prestalo. Pregledom noge, kirurzi su otkrili ubod za  koji su potom utvrdili da je od  crne udovice. Pacijent je primio serum te je i danas živ.
– Mnogi smatraju da crna  udovica svoje stanište ima na  neobrađenim i zapuštenim  predjelima i imanjima. No, činjenica je da je nalazimo upravo u neposrednoj blizini kuća, kazuje Jozić.
Ugriz crne udovice  je gotovo bezbolan te  često prođe i nezapažen. Mjesto ugriza može biti jedva zamjetljivo, s pojavom otoka i  blagog crvenila, a unutar sat vremena javljaju  se grčevi mišića oko  mjesta ugriza, koji se  potom šire na grupe većih mišića, kao što su  trbušni, leđni, grudni i  bedreni. Od ostalih  simptoma obično su  prisutni mučnina i povraćanje, glavobolja,  znojenje, pritisak u  grudnom košu te porast krvnog tlaka i ubrzani rad srca.
Ugrižena osoba se  mora odmah javiti liječniku te po mogućnosti sa sobom ponijeti pauka  radi identifikacije.
Uobičajena je sistemska  trostruka terapija analgetika  protiv bolova, miorelaksatora  protiv grčeva mišića i intravenska primjena kalcijevog  glukonata.
Postoji i protuotrov, koji se  dobiva imunizacijom konja, a  čija primjena trenutačno olakšava tegobe.
Liječnici upozoravaju da  postoji mugućnost javljanja  alergijske reakcije na serum.