Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Maja Kolumnaja

Autor: Goran Bujić

14.07.2008. 22:00


Ali, prije svega, moji komplimenti idu Turističkoj zajednici Grada, koja se sjetila, konačno, objelodaniti, točnije, otiskati oveću količinu programa u formi flyera, na kojima su donijeli sve što se na tim festivalima nudi, i šire. Zašto to kažem? Pročitajte kolumnu
O činjenici da je sada i ‘Zadarski list’ na  ‘mreži svih mreža’, tj. na Internetu, pisao sam  u prošloj kolumni. No, kako smo već dobrano zagazili u Ljeto, a to znači, eo ipso, i u  zadarske kulturne ljetne festivale, štono ih  volimo nazivati jedinstvenim imenom ‘Zadarsko kulturno ljeto’, moram se, htio ne  htio, malo osvrnuti na dosad viđeno i otslušano, riječju: doživljeno.
Ali, prije svega, moji komplimenti idu Turističkoj zajednici Grada, koja se sjetila,  konačno, objelodaniti, točnije, otiskati oveću količinu programa u formi flyera, na  kojima su donijeli sve što se na tim festivalima nudi, i šire. Zašto to kažem?
Prvo, kada stranac stigne ljeti u naš Grad,  bio on domaći ili inozemni gost, nije baš  upućen, a niti se to od njega očekuje, tim više  jer je u istoj situaciji kao i mnogi naši sugrađani, da poznaje kulturnu shemu ljetnog  programa. Dakle, taj prosječni gost, narafski,  nema blagog pojma o svim tim našim silnim  festivalima, među kojima se, rekoh, ne snalaze najbolje ni sami naši sugrađani, pa tako  onda ne razlikuje Kazališno ljeto od Glazbenih večeri ili Zadra snova, ili Zadra uživo,  Zadarskoga kulturnog foruma, Kalelargart-a i  inih festivala i festivalčića. No, od njega se,  rekoh, to i ne očekuje, niti mu je to uopće  važno. Važnije je da postoji program do  kojega nije teško doći, a koji nudi jasan i  jezgrovit popis svih kulturnih i subkulturnih  (čitaj: estradnih) događanja tijekom srpnja i  kolovoza, točnije od 30. lipnja i “Briljantina” s  kojim je otvoreno 14. Zadarsko kazališno  ljeto, pa sve do 30. kolovoza, kada će se na  Narodnom trgu moći čuti ini evergreeni.
I drugo, program nudi uistinu to famozno  Zadarsko kulturno ljeto! Riječju, pobrojane  su lijepo, po redu, kronološki, sve točke  programa glavnih festivala (Zd. kazališno  ljeto; Glazbene večeri u sv. Donatu; Uadar  snova), manjih festivala poput Kalelargart-a  (Street Art Festival, od 29. do 31. srpnja) i The  Garden Festivala (0d 4. do 6. srpnja), a tu su  i sva druga relevantnija događanja, od Noći  punog mjeseca i Millenium jump-a preko  svih Feštica petkom i one glavne, do koncerata pop i rock provenijencije (od unplugged Majki do Lennyja), a tu su i svi  nastupi na Narodnom trgu, štono ih besplatno posjetiteljima našeg lijepog Zadra  nudi gore spominjana i  hvaljena TZ, od Deana  Dvornika nadalje. Tu su i koncerti u ‘Arsenalu’, poput onog Vlatka Stefanovskog i  Jana Akkermana, pa ‘Street Basket Tour’ na  Forumu, modna događanja poput ‘Quelle  Fashion Show-a’, pa koncerti Festivala suvremene glazbe (kao drugog dijela kazališnog ljeta), ine klapske večeri, večeri folklora, itd., itd., pa sam si dao truda i zbrojio  sva ta silna događanja. Došao sam do uistinu  impozantne cifre: 98 točki raznovrsnog programa!
Stvarno, da se zamisle i ‘Splitsko ljeto’ i  ‘Dubrovačke igre’ i šibenski ‘Festival djeteta’, i  Pula, i Motovun, i svi drugi. Znam, nije baš da  i ovdje moramo ganjati onu staru: Zadar je  najbolji, Zadar je slavan, i nitko u Europi nije  mu ravan, jer što bi onda rekao jedan Edinbourgh, koji ljeti ima četiri stotine predstava  (samo na jednom kazališnom festivalu!), a  niti je poanta biti kvantitetom prvi. Jer, gdje je  tu kvalitet? A baš je to tema o kojoj htjedoh  zboriti u ovoj ‘majoj kalumnaji’, ali će to  morati pričekati iduću. Ako ništa, znam o  čemu ću pisati za tjedan dana.