Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Smotra folklora s okusom soli

Autor: Dunja Maričić

14.07.2008. 22:00
Smotra folklora s okusom soli

Foto: Adam VIDAS



U Dobropoljani na otoku Pašmanu u subotu je održana velika smotra folklora. Bokolje”, KUD domaćin, ugostio je mnogobrojne KUD-ove iz Zadarske, Ličko-senjske, Šibenske, Splitsko-dalmatinske te iz Sisačko-moslavačke županije.
– Bili smo počašćeni ugostiti čak 11 KUD-ova iz cijele države. Osim naših folkloraša nastupili su “Sv. Ivan Krstitelj” iz Gorice, “Sv. Luka” iz Ždrelca, “Sv. Mihovil” iz Poljane, “Kveštura” iz Dikla, “Neviana” iz Neviđana, “Ivan Goran Kovačić” iz Bibinja, “Kukljica”, KUD “Bezdan” iz Pirovca, “Lipa” iz Lipovljana, “Pleter” iz Dugopolja te Udruga žena “Điran” iz Ugljana, rekao je Ante Čiklić, predsjednik KUD-a domaćina “Bokolje”.
Nepisano pravilo svakog okupljanja folklornih skupina je prezentacija izvornih plesova i prenošenje dijela tradicije svoga kraja gledateljima.
Smotru je otvorio KUD “Bokolje” izvedbom nekoliko pjesama i kolom, a za zatvaranje ove manifestacije bili su zaduženi Lipovljani koji su uz šokačko kolo otplesali i slovačko kolo karakteristično za nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije.
Osim dobre zabave, napjeva, plesova i nošnji, ove godine smotra je imala i natjecateljski karakter.
Stručni žiri je birao najbolji KUD Zadarske županije za nastup na najvećoj državnoj smotri folklora “Vinkovačke jeseni”, a rezultati natjecanja još se ne znaju.
Događanju je nazočilo oko 2.000 gledatelja, koji su bili fascinirani nastupima KUD-ova.
– Mogu reći da nema dvojbi oko toga koja je naposjećenija smotra folklora u državi, pohvalio se Čiklić.
Dodatnu draž dobropoljanskoj smotri folklora daje i brod “Argonaut”, koji svake godine dovozi i odvozi sve folkloraše iz obližnjih mjesta.
Ovo je sedma godina održavanja već tradicionalne smotre folklora u Dobropoljani uz potporu Općine Pašman i Zadarske županije. Smotra se počela održavati s idejom očuvanja i njegovanja tradicije. Svakako kažimo da su folkloraši u subotu taj zadatak i više nego dobro odradili.