Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Donio i slavu i goste

Autor: Damir Maričić

14.07.2009. 22:00
Donio i slavu i goste

Foto: Vedran SITNICA



Učinak The Garden Festivala na zadarskom području postao je mjerljiv davno prije održavanja iznimnim reportažama u mnoštvu, posebice britanskih medija, a mjerljiv je i s brojem noćenja, prometom Zračne luke itd., što je malim Petrčanima, ali i Zadru poboljšalo ovu tešku sezonu
Iz uprave Garden festivala medijima je upućen dopis koji navodi posljedice održavanja festivala na “zdravlje” turističke sezone ovog područja s naglaskom na Petrčanima i prometu u Zračnoj luci Zadar.
Stoji da je ovogodišnji The Garden Festival u Hrvatsku privukao nekoliko tisuća stranih gostiju iz cijelog svijeta, koji su uživali u deset odličnih festivalskih dana.
Kada je plovidbom party broda Argonauhty završio ovogodišnji četvrti po redu Festival, konstatira se kako ga je posjetilo više od četiri tisuće gostiju.
Medijski učinici
Deset dana odlične glazbe i cjelodnevnih provoda opravdali su sve epitete koje je The Garden Festival dobivao tijekom cijele godine, kako u domaćim, tako i u stranim medijima. Valja odmah kazati kako je reklamni učinak The Garden festivala na Hrvatsku, a posebice zadarsko područje, bio izniman, a organizatori ga ne procjenjuju. No, ono što znamo i što smo prenosili i mi i drugi mediji je da je zahvaljujući njemu Zadar dobio niz reportaža u najistaknutijim britanskim medijima ostisnutim u stotinama tisuća primjeraka. Jednako tako sadašnji su odjeci festivala rašireni po svijetu, a nalaze se na tisućama web adresa i portala. Takve je učinke moguće kvantificirati i u metodologiji HTZ-a, novinarske reportaže mogu se vrednovati usporedbom s cijenom oglasnih stranica u istim tim medijima. S tim da plaćeni oglas nikada nema učinak autorskog rada oduševljenog autora.
Gilles Peterson, Henrik Schwarz, Dixon, Crazy P, Norman Jay, Eddie Ramich, Ilija Rudman, samo su neki od 170 glazbenika koji su u deset festivalskih dana nastupili na lokacijama The Garden festivalske arene, Tiki bara, kluba Barbarellas na poluotoku Pinija te na party brodu Argonaughty.
Petrčane
O uspjehu i važnosti ovogodišnjeg The Garden Festivala dovoljno govore i podaci turističke zajednice Petrčana, zadarske Zračne luke i izvanpansionske ponude Petrčana i okolice. Zahvaljujući “malom obiteljskom The Garden Festivalu”, koji odličnim izborom glazbenika, zanimljivom pričom, strukturom posjetitelja te domaćom i međunarodnom promocijom, u doba velike gospodarske i turističke recesije, kada cijela Jadranska i Mediteranska obala bilježe velike gubitke, malo mjesto Petrčane bilježi rast broja turista za nevjerojatnih 50 posto. S ostvarenih 4.505 noćenja u samo deset festivalskih dana Petrčane su jedno od rijetkih mjesta, koja su pronašla formulu uspjeha unatoč teškim recesijskim i turističkim vremenima. No, pod učinak festivala valjalo bi pribrojati i dio noćenja ostvarenih u okolnim mjestima poput Kožina i Zatona pa do Zadra, a dio će naravno ostati skriven statistikama.
Zračna luka
Zadarska zračna luka u danima The Garden Festivala zabilježila je porast broja dolazaka stranih gostiju u Hrvatrsku za čak 30 posto. Najviše gostiju je stiglo iz Londona, Edinburgha, Dublina i Stockholma te drugih dijelova Europe, a više od polovice pristiglih gostiju upravo su gosti zadarskog The Garden Festivala.
Osnivač Festivala Nick Colgan, Britanac sa zadarskom adresom, zadovoljan je ovogodišnjim izdanjem Festivala i postignutim rezultatima:
– Vrlo samo zadovoljni ovogodišnjim The Garden Festivalom. Svi gosti koji su ga posjetili imali su priliku uživati u deset dana odlične glazbe. Nakon završetka svake večeri nekoliko tisuća gostiju u glas vikalo bi – one more tune! Najvažnije nam je da su svi zadovoljni, a velika je većina obećala kako će se vratiti i sljedećeg ljeta. Drago nam je da je The Garden Festival pridonio dobrim rezultatima turističke zajednice za ovu problematičnu sezonu.
The Garden obitelj za cijelo ljeto najavljuje nove tematske vikende od kojih je prvi Soundvaves, koji se održava već ovog vikenda na lokaciji poluotoka Pinija, kluba Barbarellas te party broda Argonauty.