Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kome je u interesu da Pag nema Dom zdravlja?

Autor:

14.07.2009. 22:00
Kome je u interesu da Pag nema Dom zdravlja?

Foto: Alenka FESTINI



Nije im u interesu da se ispoštuje odluka Skupštine Zadarske županije o osnivanju Doma zdravlja. Ovakva situacija je krajnje neodgovorna prema Gradu i prema svim građanima, ali i turistima koji borave na Pagu, naveo je gradonačelnik Fabijanić
Upravni odjel za zdravstvo Zadarske županije oglušuje se na zahtjeve Grada oko osnivanja Doma zdravlja u Pagu, naglasio je paški gradonačelnik Ante Fabijanić-Njekulin na jučerašnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su bili njegov zamjenik Tino Herenda i predsjednik GV Josip Tičić.
Gradonačelnik Fabijanić je pojasnio kako je u utorak održan službeni sastanak predstavnika Grada Paga u prostorijama Ministarstva zdravstva u Zagrebu s državnim tajnikom Draženom Jurkovićem. Tom sastanku nazočili su ravnatelj HZZO-a Tihomir Strzirep, ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije Renata Bek, vijećnik Grada Paga Franči Palčić, no župan Stanko Zrilić nije došao, kaže gradonačelnik Fabijanić.
– Na sastanku smo predstavili dvije požurnice koje je u veljači i travnju ove godine potpisao ministar zdravstva Darko Milinović te ih uputio Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije, pročelniku Josipu Kraljiću. U tim dopisima stoji kako pročelnik Kraljić nije ministarstvu priložilo prethodna mišljenja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatske liječničke komore, Hrvatske komore medicinskih sestara te Hrvatske stomatološke komore o opravdanosti zatraženog osnivanja. U požurnici od veljače rok za priloženje prethodnog mišljenja je 30 dana. Od požurnice od travnja rok je osam dana, uz opasku da ako se neispoštuje rok, zahtjev će biti odbačen po zakonskom postupku, naveo je gradonačelnik Fabijanić.
Podsjetimo, Županijska skupština Zadarske županije je u studenom 2008. godine donijela Odluku o osnivanju Doma zdravlja Pag. Međutim, nakon niza zahtjeva Grada Paga upućenim nadležnom ministarstvu, HZZO-u i Zadarskoj županiji, ta Odluka do današnjeg dana nije realizirana. U paškoj ambulanti još uvijek rade četiri liječnika primarne zdravstvene zaštite, a od prošlog tjedna na ispomoći je još jedan liječnik iz Zadra, koji će biti u ambulanti Pag do 24 srpnja. Kako su nam potvrdila četiri paška liječnika, tijekom kolovoza ispomoć u ambulanti najvjerojatnije neće imati, odnosno nitko im se nije obratio od strane Doma zdravlja Zadarske županije. Rekli su kako za potrebe rada u turističkoj sezoni paška ambulanta nije dobila niti nužno potrebnu medicinsku sestru.
Paška ambulanta stoji na usluzi stanovnicima, vikendašima i turistima s područja grada Paga te Općina Povljana i Kolana. Na tim područjima u ovom trenutku boravi više od 20.000 ljudi.
Gradonačelnik Fabijanić je istaknuo kako je očito Upravnom odjelu za zdravstvo u interesu da Pag ne dobije Dom zdravlja.
– Nije im u interesu da se ispoštuje odluka Skupštine Zadarske županije o osnivanju Doma zdravlja. Ovakva situacija je krajnje neodgovorna prema Gradu i prema svim građanima, ali i turistima koji borave na Pagu, naveo je gradonačelnik Fabijanić.
Zamjenik gradonačelnika Tino Herenda je istaknuo kako Grad Pag očekuje od nadležnih institucija da utvrde okolnosti onih koji rade suprotno zakonu. Očito da nije problem samo u Pagu, već je sličan čak i u drugim gradovima naše županije. Sasvim je vjerojatno da su problemi nastali kada su kompletna financijska sredstva centralizirana u Zadru, naveo je Herenda.
Važno je reći kako je 30. lipnja ove godine na adresu Grada Paga od strane HZZO-a stiglo negativno mišljenje vezano za osnivanje Doma zdravlja u Pagu te da je ovaj zavod dostavio isti dopis Upravnom odjelu za zdravstvo.


Gračački liječnici na bolovanju


GRAČAC – Liječnici koji rade u Domu zdravlja u Gračacu nakon neuspjelih pokušaja da se izbore za svoja prava, krenuli su na bolovanje. Naime, dr. Jasmina Jurković na bolovanju je od jučer, dok će dr. Željko Gumzej krenuti na bolovanje nakon današnje smjene. Mještani Gračaca ipak neće ostati bez liječničke skrbi, jer je pronađena zamjena. Na bolovanje su bili prisiljeni otići budući da nisu bili u stanju fizički podnijeti teret noćnih pripravnosti, a uz to savjesno i odgovorno vršiti svoje radne dužnosti, zbog zaštite sebe i pacijenata od mogućih profesionalnih pogrešaka te zbog psihičke i fizičke iscrpljenosti, ovo im je bila jedina opcija.
Razgovarali smo s dr. Jurković koja kaže kako je u Gračac stigao liječnik koji živi u Engleskoj, ali je preko ljeta ovdje, tako da mještani neće ispaštati zbog bolovanja svojih liječnika.
Podsjetimo kako gračački liječnici rade u neljudskim uvjetima, mjesečno odrade više od 350 sati, a ponekad rade i više od 48 sati bez spavanja i uz sve to nisu adekvatno plaćeni. Prije samog odlaska na bolovanje više puta su kontaktirali Dom zdravlja, kao i koordinatora za zdravstvo dr. Kraljića, no problemi nisu riješeni, a rješenje se još ne nazire.
B. KUPČAK