Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Trakavica oko novog ravnatelja se nastavlja

Autor: Teuta Babajko Jamičić

14.07.2009. 22:00
Trakavica oko novog ravnatelja se nastavlja

Foto: Zvonko KUCELIN



Upravno vijeće zadarske Opće bolnice u kojem uz predsjednika Stipu Zrilića, zadarskog župana, sjede dr. Tomislav Vanjak, dr. Josip Kraljić, dr. Damir Kasap i Dragana Čupić, nije se moglo složiti oko odluke o imenovanju novog ravnatelja, za kojeg su se kandidirala trojica liječnika, dr. Dario Nakić, dr. Željko Čulina i dr. Mladen Srzentić
Smatram kako bi odluka o novom ravnatelju trebala biti prihvaćena jednoglasno od strane Upravnog vijeća te bi novi ravnatelj morao imati potporu kako osnivača, tako i same Ustanove, kaže Stipe Zrilić
Iako se očekivalo kako će Upravno vijeće Opće bolnice Zadar na svojoj jučerašnjoj sjednici donijeti odluku o imenovanju novog ravnatelja ove zadarske zdravstvene ustanove, to se ipak nije dogodilo. Naime, članovi Upravnog vijeća zadarske Opće bolnice u kojem uz predsjednika Stipu Zrilića, zadarskog župana, sjede dr. Tomislav Vanjak, dr. Josip Kraljić, dr. Damir Kasap i Dragana Čupić, nisu se mogli složiti oko odluke o imenovanju novog ravnatelja, za kojeg su se kandidirala trojica liječnika, dr. Dario Nakić, dr. Željko Čulina i dr. Mladen Srzentić, zbog čega je ista odgođena za najviše 15 dana.
Podsjetimo, nedugo nakon što je novoizabrani gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić podnio ostavku na mjestu ravnatelja zadarske bolnice, na kojem je radio od 2002. godine, Upravno vijeće Opće bolnice Zadar prvog lipnja ove godine raspisalo je natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja Opće bolnice Zadar. Natječaj je raspisan na temelju članka 40. i 41. Zakona o ustanovama, članka 59. Zakona o zdravstvenoj zaštiti i članka Statuta Opće bolnice Zadar te Odluke Upravnog vijeća od 25. svibnja 2009. godine.
Uvjeti za prijavu na natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja Opće bolnice Zadar bili su završen sveučilišni diplomski studij – zdravstvenog, pravnog ili ekonomskog smjera i pet godina radnog iskustva u struci. Ravnatelj će se imenovati na mandat od četiri godine, a po isteku mandata ista osoba može, također na temelju natječaja, biti ponovno imenovana. Rok za podnošenje prijava na natječaj istekao je 15 dana od dana objave istog, a rok za obavještavanje kandidata o rezultatima izbora je 30 dana od zaključenja natječaja.
Na natječaj za novog ravnatelja javila su se trojica kandidata: dr. Dario Nakić, donedavno zamjenik dr. Zvonimira Vrančića, koji je nakon njegovog odlaska vršitelj dužnosti ravnatelja zadarske Opće bolnice, dr. Mladen Srzentić, otorinolaringolog i donedavno službeni liječnik KK Zadar te dr. Željko Čulina, pulmolog i HDZ-ov županijski vijećnik.
Upravno vijeće Opće bolnice Zadar, kojim predsjeda zadarski župan Stipe Zrilić, jučer je trebalo donijeti odluku, koji će od trojice kandidata za novog ravnatelja nakon sedam godina naslijediti dr. Zvonimira Vrančića, no to se nije dogodilo. Odluka o imenovanju novog ravnatelja odgođena je za najviše 15 dana, a o jučerašnjoj sjednici službenim priopćenjem oglasio se zadarski župan Stipe Zrilić.
– Smatram kako bi odluka o novom ravnatelju trebala biti prihvaćena jednoglasno od strane Upravnog vijeća te bi novi ravnatelj morao imati potporu kako osnivača, tako i same Ustanove. Iz tog razloga potrebno je obaviti dodatne konzultacije s članovima Upravnog vijeća bolnice. Novi ravnatelj morat će preuzeti zahtjevnu ulogu rukovođenja ovom najvećom zdravstvenom ustanovom, koja je unatoč sadašnjem dobrom stanju prolazila kroz krize i još uvijek je opterećena financijskim obvezama iz prošlih vremena, stoji u službenom priopćenju koje potpisuje župan Stipe Zrilić.
Donošenje odluke o novom ravnatelju održat će se u zakonskom roku, sukladno članku 41. Zakona o ustanovama, u kojemu uz ostalo stoji da se odluka po natječaju donosi u roku 45 dana od dana isteka istog. U ovom slučaju to znači da će ime novog ravnatelja zadarske Opće bolnice, za kojeg su se kandidirali dr. Nakić, dr. Čulina i dr. Srzentić, biti poznato za najviše dva tjedna.