Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U planu uređenje bolničke kuhinje i bazena

Autor:

14.07.2009. 22:00
U planu uređenje bolničke kuhinje i bazena


Najveći problem nam je što bazen koji je u sklopu fizikalne terapije i rehabilitacije nije u funkciji, star je 22 godine i sada iziskuje temeljitu rekonstrukciju, govori ravnatelj Uhoda, dodajući kako uza sve aktivnosti i angažiranja još uvijek nisu došli do sredstava potrebnih za tu rekonstrukciju
Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru jedna je od rijetkih ustanova u Hrvatskoj koja se bavi liječenjem, preventivom i rehabilitacijom bolesti sustava za pokretanje. Ova bolnica je “stara dama” koju treba dotjerati, govori ravnatelj bolnice Branko Uhoda, dodajući kako se upravo dovršava prva faza rekonstrukcije.
Dotjerivanje “stare dame”
U bolnici je zaposleno 29 liječnika sa specijalizantima, a konstantno se radi na unaprjeđenju kvalitete rada, skrbi za bolesnike, edukaciji kadrova, nabavi opreme i prostorija za rad i boravak bolesnika. Jedan dio bolnice je jako star i datira još iz 1932. godine, a upravo se radi na rekonstrukciji.
– Upravo sada završavamo prvu fazu rekonstrukcije. Renovirali smo i nadogradili jedan dio bolnice, rad je podijeljen u faze jer nemamo sredstava za sve, a paralelno s rekonstrukcijom moramo i raditi. Na svakom odjelu su uređene četiri bolesničke sobe te sada imaju sanitarni čvor, uređuje se dnevni boravak za bolesnike, blagovaonica i liječničke sobe kako bi i njima poboljšali standard i uvjete rada. Najveći problem nam je što bazen koji je u sklopu fizikalne terapije i rehabilitacije nije u funkciji, star je 22 godine i sada iziskuje temeljitu rekonstrukciju, govori Uhoda, dodajući kako uza sve aktivnosti i angažiranja još uvijek nisu došli do sredstava potrebnih za rekonstrukciju.
Dio bolnice izgrađen je još davne 1932. godine.
– Dio bolnice je jako star, dio smo renovirali i unutra je gotovo sve preuređeno. Uvjeti rada su nam jako dobri i sve je pod kontrolom. Godišnje obradimo 1.200 operacijskih zahvata, endoproteze kuka i koljena radimo rutinski, opremu imamo i ostaje nam samo rad na poboljšanju standarda, kaže Uhoda, dodajući kako se nada da će radom u fazama uspjeti izrealizirati samo poboljšanje.
Liste čekanja su do mjesec dana, kako je propisano i zakonom, a za veliki dio pretraga čeka se puno manje nego u drugim ustanovama.
– Ni do sada nismo imali velikih repova. Kada je uvedena centralna lista naručivanja, uvijek smo u roku od tih 30 dana pacijente hospitalizirali. Probleme smo imali kod adaptacije i uhodavanja centralne liste, sada smo se ponovno vratili u stari ritam. Pacijent eventualno može prijeći u sljedeći mjesec, ali najčešće to nije do bolnice, govori Uhoda.
Kako se konstantno radi na poboljšanju uvjeta rada postoje i planirani projekti.
– Osim popravka bazena, prioritet nam je nastavak druge faze rekonstrukcije i rekonstrukcija bolničke kuhinje. Kuhinja će biti napravljena slično kao u Općoj bolnici Zadar, kaže Uhoda, dodajući da se računa kako će se ove godine riješiti bazen i najvjerojatnije kuhinja.
Pazi se na svaku kunu
– Što se tiče opreme, nema bolnice i liječnika koji ne žele bolju opremu. Objektivno rečeno, mi imamo sve za rutinske potrebe. Ovih godina smo uspjeli pribaviti dosta toga, dio donacijama, a dio decentraliziranim sredstvima Županije. Imamo novi rendgen u kabinetu i pokretni u operacijskoj sali, riješili smo aparaturu za biomedicinski laboratorij, za anesteziju, govori Uhoda, dodajući da se bolnica unaprijedila po svim segmentima od opreme do prostora.
Većina bolnica u Hrvatskoj posluje s gubicima, no to nije slučaj i sa Specijalnom bolnicom za ortopediju.
– Mi smo prošlu i pretprošlu godinu poslovali s viškom prihoda. Radimo s maksimalnom racionalizacijom, kontrolira se potrošnja, strogo se pridržavamo Zakona o javnoj nabavi i pazimo na svaku kunu, kaže Uhoda dodajući da je osoblje maksimalno disciplinirano.
– Bez suradnika se ne može ništa. Ne treba se razbacivati, pacijentima dati sve što im je potrebno, a nama ne trebaju luksuzi. Kupnju bolničkog auta, jer smo dislocirani, riješili smo donacijama. Lijekovi, endoproteze i medicinski materijal financira se od strane HZZO, kaže Uhoda dodajući da će se remen još trebati stezati u vrijeme recesije.
– Otežano će nam biti školovanje kadrova i tu ćemo morati malo pripaziti. Po pitanju opreme moramo računati na Ministarstvo zdravstva, a obzirom na potrebe moramo realno gledati, bit ćemo manje u mogućnosti zbog nekih drugih prioriteta. Morat ćemo se maksimalno osloniti na Županiju i njezine mogućnosti, kaže Uhoda, ističući da to ne bi trebalo utjecati na kvalitetu usluge.
– Danas je najveći problem nedostatak hospicija ili B bolnica, gdje bi se bolesnici koji boluju od teških, kroničnih i neizlječivih bolesti mogli smjestiti. Mi smo bolnica A kategorije, nismo hospiciji ni bolnice za palijativnu skrb. Raskorak između zdravstvenog sustava i socijalne skrbi, taj međuprostor traži osnivanje sustava gdje bi se bolesnici takve vrste mogli smjestiti. Kako nešto takvo ne postoji, teret pada na nas, govori Uhoda dodajući da se najviše problema događa na tom polju, jer takvih je bolesnika puno, a ne postoje ustanove koje bi ih sustavno zbrinjavale.


Trnutačno nema operacija


Operacijske dvorane u Biogradskoj bolnici trebale bi biti sređene tijekom sljedećeg tjedna, a trenutačno se radi na farbanju.
– Imamo dvije velike dvorane, za endoprotetske i endoskopske zahvate i jednu malu u kojoj se rade manji zahvati. Godišnje se napravi oko 1.200 zahvata. Trenutačno uređuju dvorane. Radi se na čišćenju i farbanju, a trenutačno nemamo operacija, kaže Uhoda, dodajući da se moralo malo odahnuti kako bi se operacijski trakt osvježio.
– U slučaju da je pacijentu potreban operacijski zahvat, šaljemo ga u Opću bolnicu Zadar. Obavijestio sam v. d. ravnatelja da nam zbog neizostavnih radova budu pri ruci; bilo je oštećenja vodovodnih cijevi i curenja vode. Naručene pacijente, proteze kuka i koljena kroz ove mjesece zbog vrućine ne radimo. Taj dio počinjemo raditi sredinom kolovoza ili početkom rujna. U Zadar šaljemo samo traumatološke pacijente, ali u ovih tjedan dana nije bilo takvih slučajeva. Bilo je slučajeva koji su trebali intenzivno liječenje i respirator koje smo poslali u Zadar, rekao je Uhoda.