Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Za ravnatelja Zavičajnog muzeja imenovan Marin Ćurković

Autor: Velimir Brkić

14.07.2009. 22:00
Za ravnatelja Zavičajnog muzeja imenovan Marin Ćurković

Foto: Velimir BRKIĆ



Prihvaćena je tek zahtjev o pravu na jezik nacionalnih manjina, dok Gradsko i Županijsko izborno povjerenstvo, obrazložio je gradonačelnik Katuša, nije imalo niti jednu primjedbu na provedene izbore pa tako i na sastav Vijeća s obzirom na zastupljenost nacionalnih manjina
Prva radna sjednica Gradskog vijeća Grada Benkovca pod predsjedanjem predsjednika Branka Kutije iako je imala devet točaka dnevnog reda plus aktualni sat trajala je tek nešto više od jednog sata. Na sjednici je nazočilo svih 15 vijećnika te gradonačelnik Željko Katuša, dogradonačelnik Mirko Erstić i pročelnica Paulina Kulaš.
Sve odluke donijete su jednoglasno osim odluke o novom benkovačkom Statutu za čije su neusvajanje bili vijećnici srpske nacionalnosti Miloš Ćiritović (SDSS) i Gligorije Rnjak (DPS), dok je suzdržan bio Rajko Kukavica iz redova SDSS-a.
– Usprkos Zakonu o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave i Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina nisu poimenično navedene koje su to manjine na području Grada Benkovca, pravo na jezik manjine te koliki broj vijećnika nacionalnih manjima po Zakonu mora biti u Gradskom vijeću, govorio je Ćiritović o manjkavosti Statuta.
Prihvaćena je tek zahtjev o pravu na jezik nacionalnih manjina, dok Gradsko i Županijsko izborno povjerenstvo, obrazložio je gradonačelnik Katuša, nije imalo niti jednu primjedbu na provedene izbore pa tako i na sastav Vijeća s obzirom na zastupljenost nacionalnih manjina. U benkovačkim vijećničkim klupama sjedi troje vijećnika srpske nacionalne manjine, dok je u prošlom sazivu bio tek jedan (Rnjak).
Usvojen je Poslovnik GV-a, dok za novog načelnika Stožera zaštite i spašavanje umjesto Željka Katuše izabran Mirko Erstić. Ostali članovi Stožera se ne mijenjaju.
Na prijedlog mišljenja o Izmjenama i dopunama prostornog plana Zadarske županije koji se odnosi na sustav elektroničke komunikacije istaknuto je kako je izgradnja samostojećeg antenskog stupa (repetitora) moguća samo da može prihvatiti više operatera te da su sa svojim izgledom prilagođeni okolišu. Na benkovačkom području zbog bolje pokrivenosti signala predviđena je izgradnja još nekoliko antenskih stupova za mobilne telefone i to izvan naseljenih područja.
Zbog usklađivanja s novim Zakonom o koncesijama poništen je natječaj o davanju dvogodišnje koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti prijevoza pokojnika. Na prvom natječaju stručno povjerenstvo zaprimilo je tri ponude – “IPO” iz Lisičića vlasnika Roberta Kutije, “Palma” iz Benkovca vlasnika Sandre Kutija i “Lantana” iz Sv. Filip i Jakova vlasnika Marina Eškinje. Jednoglasno je odlučeno da se žurno raspiše novi natječaj i to za dva koncesionara. Stručno povjerenstvo ostaje u istom sastavu.
Dogradonačelnik Erstić podnio je izvješće državne revizije za 2008. godinu koji je jednoglasno prihvaćen. Revizija koja je obavljena od 15. siječnja do čak 27. travnja nije utvrdila bitne nepravilnosti iako je kroz gradsku upravu “prošlo” 49 milijuna kuna. Jedna od najznačajnijih primjedbi odnosi se na radove na prihvatilištu za pse u vrijednosti 299.916 kuna. Zbog žurnosti poboljšanja uvjeta života napuštenih i bolesnih životinja, što je zahtijevalo nadležno ministarstvo i Udruga za zaštitu životinja, nije do kraja uspio provesti propisan postupak javne nabave.
Na kraju sjednice za ravnatelja Zavičajnog muzeja imenovan je Marin Ćurković iz Zadra a za novu-staru ravnateljicu dječjeg vrtića “Bubamara” Marija Mikulić iz Šopota. Na oba natječaja pristigla je tek po jedna zamolba.
 


Katuša: Ne pravim razliku između građana


Nezavisnog vijećnika Milenka Marinovića zanimalo je “je li izmjenama i dopunama Županijskog prostornog plana ukinuta lokacija izgradnje vjetroelektrane kod Bruške jer bi njena izgradnja mogla dovesti do dalekosežnih štetnih posljedica”, te hoće li i kada krenuti obnova postojećeg Doma kulture u Bruškoj
– Za lokaciju izgradnju vjetroelektrane smo pozitivno odgovorili. Vjetroelektrane su poželjan oblik alternativnog izvora koji koriste prirodne resurse i imaju neovisnost. Njezin utjecaj nije štetan na okoliš. Vjetroelektrane ne proizvode nikakve štetne tvari, ne emitiraju onečišćivače u zrak, ne ispuštaju efluente i nisu radioaktivne. Kemijski i biološki ne zagađuju okoliš a svi koji se bave ili se žele baviti stočarstvom vjetroelektrana nema nikakav štetan utjecaj. Vjetroelektrane neće onemogućiti proizvodnju zdrave hrane, rekao je Katuša.
Gligorije Rnjak je zatražio izjednačavanje građanstva pri komunalno infrastrukturnim radovima.
– Već smo dobili vaš podeblji podnesak, no od katastrofičkih podnesaka neće biti ništa. Rješavat ćemo probleme tamo gdje postoje, a ne za Hrvate i Srbe, već svih građana. Na mjesto gradonačelnika izabran sam slobodnom voljom građana te neću i ne želim praviti razlike između građana. No, ništa se neće moći riješiti preko noći, zaključio je Katuša pošto je ponovio kako su njegova i vrata gradska uprave i bez najave širom otvorena za sve vijećnike i predsjednike Mjesnih odbora što je vijećnika Rnjka, kaže, zadovoljilo.