Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Gospodarski klima-uređaj kao neostvarivi san

Autor: Velimir Brkić

14.07.2010. 22:00
Gospodarski klima-uređaj kao neostvarivi san

Foto: Velimir BRKIĆ



Posljednjih dana temperatura u živi stalno je iznad 30 stupnjeva Celzijevih. I dok se ljudi hlade uživajući u klimatiziranim prostorijama, životinje često nemaju taj luksuz.
– Gospodarski klima uređaj na farmi mliječnih krava po ovakvim otkupnim cijenama i rokovima naplate mlijeka je zaista neostvarivi san. A iako imamo sustav ventilacije na farmi krave dodatno osvježavamo i vodom. Sistem hlađenja vodenom maglom je idealan, priča nam farmer Nediljko Jurlina, dok šmrkom hladne vode osvježava krave na svojoj farmi krava u Briševu.
Ljetne vrućine u uzgoju mliječnih krava i u proizvodnji mlijeka često stvaraju probleme. Krave bolje podnose niže temperature od viših, više vole hladan i suh zrak. Kod visokih temperatura krave uzimaju manje hrane da ne zagrijavaju svoj organizam, što za posljedicu ima smanjenu količinu mlijeka. Dolaze u stanje stresa kad temperatura zraka prijeđe preko 30 stupnjeva Celzija. Tome pridonosi i visoka relativna vlaga zraka. Za stvaranje što boljih uvjeta u staji potrebna je dobra ventilacija, no ne i propuh.
– Imamo najsuvremeniji sustav ventilacije sa svjetskog tržišta za velike farme, američki sustav za hlađenje i orošavanje koji se pokazao iznimno dobrim. Unatoč srpanjskih nepodnošljivih temperatura zahvaljujući ovom modernom sustavu ventilacije uopće nema oscilacija u količinskoj proizvodnji mlijeka po kravi muzari, priča Elvira Sterle, direktorica farme Vigens, farme s europskim rezultatima koji se postižu kvalitetnim menadžmentom stada, stručnim radom i brigom za životinje.
Kada se u jednoj rečenici povezuje temperatura zraka i životinja, dobije se, naravno, pasja vrućina. No, sudeći po kravama koji dane provode na farmama, nepodnošljiva vrućina bi se mogla zvati i kravlja.
– Farma krava na Vrani je otvorenog sustava koje krave po ovim tropskim vrućinama izuzetno dobro podnose. Pored pitke vode, nadstrešnica, prirodnog hlada, hlađenjem vodenom maglom i skidanjem nečistoće olakšavamo kravama hlađenje, a time smanjujemo toplinski stres, govore nam s najpoznatijeg županijskog poljoprivrednog gospodarstva, Vrana d.o.o. u Jankolovici.