Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

HSLS otišao, a vladajuća koalicija ojačala u Saboru

Autor: Z L

14.07.2010. 22:00
HSLS otišao, a vladajuća koalicija ojačala u Saboru


HSLS u ovom trenutku nije parlamentarna stranka. Izlaskom HSLS-a iz Vlade, vladajuća koalicija ipak nije ostala bez dva zastupnika. Štoviše, jučer je u jednom trenutku izgledalo da bi mogla čak i ojačati. Naime, članovi HSLS-a prestali su biti dosadašnji saborski zastupnici stranke Ivan Čehok i Antun Korušec, te istovremeno najavili da će nastaviti podržavati Vladu i osnovati klub nezavisnih zastupnika u kojem će im se pridružiti i nekadašnji HNS-ovac Zlatko Horvat. Međutim, tijekom dana ipak je potvrđeno da će Đurđa Adlešić ostati lojalna HSLS-u, te da će se nakon što bude razriješena dužnosti potpredsjednice Vlade vratiti u Sabor. To znači da će iz parlamenta morati otići Korušec, jer je on u njemu samo bio zamjena Adlešić koja ima izvorni mandat.
Na posebnoj konferenciji za novinare premijerka Jadranka Kosor izvijestila je da su Čehok, Korušec i Horvat potpisali Sporazum o suradnji i potpori Vladi u provedbi svih najvažnijih projekata. Premijerka je dodala da se ta potpora prvenstveno odnosi na provedbu tri stupa rada Vlade – završetak pregovora i ulazak u EU, borbu protiv korupcije, provedbu programa gospodarskog oporavka, ali i na ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske. Čehok je rekao da je jučer i službeno izišao iz HSLS-a, što mu je, kako je rekao, osobno teško palo jer je jedan od osnivača i bivši predsjednik.
– Moja je bivša stranka donijela lošu odluku u zlo vrijeme. Moj bivši predsjednik kaže da će ta stranka i dalje podržavati program gospodarskog oporavka pa nije jasno zašto izlazi iz koalicije. To je još više osnažilo moju odluku, rekao je Čehok.
Premijerka Kosor je rekla da joj je Adlešić u utorak predala pismenu ostavku, ali i da su se dogovorile da u Vladi “ostane još neko vrijeme, do početka kolovoza, dok ne završi projekte koje je započela”. Premijerka je rekla da će onda vidjeti što dalje, te istakla odličnu suradnju s Adlešić.
Adlešić se u Sabor može vratiti tek početkom rujna jer nakon ovog tjedna zastupnici odlaze na dvomjesečni raspust. To je u kuloarima izazvalo nagađanja da bi se u tom roku za nju mogla pronaći neka druga pozicija kako bi se spriječila mogućnost da ona svojim povratkom u Sabor smanji vladajuću većinu.
Vodstvo HSLS-a oglasilo se jučer priopćenjem u kojem piše da “što se tiče izvornog saborskog mandata Đurđe Adlešič, ona će kao članica HSLS-a svoj mandat aktivirati u roku od osam dana po razrješenju s mjesta potpredsjednice Vlade RH, na koje je u utorak, 13. srpnja 2010. godine podnijela i pisanu ostavku”. Istim priopćenje javnost je obaviještena da je Korušec izbačen iz stranke. Bez obzira što je ostao bez zastupnika HSLS će i dalje za njih dobijati novac iz proračuna jer zakon kaže da se računa stanje na početku mandata.