Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Povjerenica Krnčević pitanje Srba u Vijeću ostavlja HDZ-u

Autor: Nives Rogoznica

14.07.2010. 22:00
Povjerenica Krnčević pitanje Srba u Vijeću ostavlja HDZ-u

Foto: Adam VIDAS



Povjerenica Vlade za Općinsko vijeće Davorka Krnčević kojoj ovlast ističe tek danom konstituiranja Vijeća neće iskoristiti zakonsku mogućnost i uskladiti Statut s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, već to ostavlja novom vijeću to jest HDZ-u koji je dobio sedam mandata
Prijevremeni izbori za Općinsko vijeće koji su u nedjelju održani u Zemuniku Donjem nisu riješili problem zastupljenosti pripadnika srpske nacionalne manjine u Vijeću te će biti potrebno provesti dopunske izbore za dva vijećnika srpske nacionalne manjine.
Na dopunskim izborima koji su provedeni 13. lipnja izabran je zamjenik načelnika Općine Dragan Daničić iz SDSS-a, no dopunski izbori za članove Vijeća nisu se mogli održati budući da je prethodno došlo do raspuštanja Vijeća, nakon što su ostavke podnijeli vijećnici tada vladajuće koalicije HSS-HSP. Ova koalicija izabrala podnošenje ostavki kao odgovor na Vladino raspisivanje dopunskih izbora temeljem instituta izravne primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Vlada je primijenila ovaj institut s obzirom da Općinsko vijeće nije postupilo u skladu s Ustavnim zakonom i u Statut unijelo odredbu o potrebi postojanja dvoje vijećnika srpske nacionalne manjine.
Krnčević čeka odgovore
Posao usklađivanja Statuta sačekat će, čini se, novu vlast u zemuničkom Vijeću, to jest ostaje na HDZ-u koji je na prijevremenim izborima stekao sedam od ukupno jedanaest mandata.
Povjerenica Vlade za Općinsko vijeće Davorka Krnčević, kojoj ovlast ističe tek danom konstituiranja Vijeća, a koje se po zakonu mora dogoditi u roku 30 dana od objave službenih rezultata, ne planira uskladiti Statut za Ustavnim zakonom, iako joj Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi daje mogućnost mijenjanja Statuta kada „je to potrebno zbog provedbe zakona ili drugog propisa ili usklađivanja sa zakonom ili drugim propisom”.
– Mijenjao se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, a potrebno je vidjeti i koji je popis birača sada posljednji potvrđeni popis birača s kojim treba uskladiti podatke iz popisa stanovništva, budući da smo imali izbore i 2009. i 2010. U razgovorima smo s Ministarstvom uprave i Uredom državne uprave u Zadarskoj županiji i očekujem dobiti odgovor o tome koji je popis birača mjerodavan, i kad dobijem taj odgovor pristupit ću pripremi za izmjenu Statuta, kazala je Krnčević dodajući kako to ne znači da će stvarno i donijeti statutarnu odredbu koja se tiče broja vijećnika pripadnika srpske manjine, već kako to ostavlja Vijeću.
Odgovor na pitanje koji je popis birača „posljednji potvrđeni popisi birača” s kojim treba uskladiti podatke iz popisa stanovništva kojeg čeka povjerenica Krnčević teško da može biti drukčiji od onog kojeg je Ured državne uprave dao Skupštini Zadarske županije na isto pitanje prošle godine kada je Skupštini odgovoreno kako je riječ o popisu birača s parlamentarnih izbora 2007. godine. Razlog tome leži u činjenici da su parlamentarni izbori jedini za koje se u biračkim popisima vodila jasna evidencija o nacionalnoj pripadnosti birača. Izmjene i dopune Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina nisu donijele nikakve sadržajne novosti vezano za zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina ostvarivu na lokalnim razinama, a jedina formalna izmjena zapravo predstavlja pojednostavljenje ranije zakonske formulacije o „usklađivanju podataka o broju pripadnika nacionalne manjine s eventualnim promjenama registriranim u posljednjem potvrđenom popisu birača te jedinice”. Nova zakonska formulacija kaže kako se službeni rezultati popisa stanovništva o broju pripadnika nacionalnih manjina „korigiraju (uvećavaju ili umanjuju) za onaj broj birača koji su upisani ili brisani iz popisa birača te jedinice od popisa stanovništva do posljednjeg potvrđenog popisa birača”.
HDZ na potezu
Novo zemuničko Vijeće imat će nakon trenutka konstituiranja rok od 60 dana za usklađivanje Statuta s Ustavnim zakonom, a po slovu zakona dopunski bi se izbori trebali održati u roku od 90 dana od održavanja konstituirajuće sjednice.
Predsjednik zemuničkog HDZ-a Borislav Krnčević koji je, u trenutku kada su vijećnici HSS-a i HSP-a podnosili ostavke kako bi isprovocirali prijevremene izbore, kazao kako su oni u HDZ-u legalisti te kako podržavaju odluku Vlade koja se odnosila na raspisivanje dopunskih izbora, bio je nakon osvajanja vlasti manje konkretan. Na pitanje postoji li u zemuničkom HDZ-u politička volja za usvajanje Statuta usklađenog s Ustavnim zakonom, kazao je kako treba vidjeti što će se događati s obzirom na činjenicu da je SDSS sudjelovao na prijevremenim izborima.
Ipak, sama činjenica sudjelovanja SDSS-a na izborima ne može utjecati stanje stvari, s obzirom da ova stranka nije uspjela ući u Vijeće. Kooptiranje pripadnika nacionalne manjine je, naime, moguće provesti samo „po redu prema razmjernom uspjehu svake liste na izborima”, to jest samo s onih lista koje su osvojile mandate, a na listama HDZ-a HSP-a i HSS-a, nema pripadnika srpske nacionalne manjine.
– Mislim da će se nova vlast pridržavati zakona i izmijeniti Statut, imam povjerenja u njih da će to napraviti, kazao je Rade Graovac koji je na prijevremenim izborima bio nositelj liste SDSS-a.