Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pred otkazom 340 ravnatelja

Autor: Novi list

14.07.2010. 22:00
Pred otkazom 340 ravnatelja

Foto: Adam VIDAS



Od 875 ravnatelja njih 340 imaju višu stručnu spremu zbog čega se neće moći prijaviti na nove natječaje kojima će se tražiti VSS, a neće ih čekati ni njihovo staro radno mjesto
Za nešto više od godinu dana radna mjesta svih ravnatelja hrvatskih osnovnoškolskih ustanova naći će se pod znakom pitanja, a za njih trećinu, odnosno više od tri stotine, sasvim je izvjesno da će izgubiti sadašnje radno mjesto zbog neodgovarajuće stručne spreme. Naime, iako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta s Hrvatskom udrugom ravnatelja osnovnih škola postiglo dogovor da će se s primjenom novih uvjeta za mjesto ravnatelja pričekati do 2015. godine, izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi taj je dogovor prekršen, a novi zakonski propisi nalažu svim školama da s prvim danom 2012. godine moraju raspisati natječaj za ravnateljsko mjesto, bez obzira je li sadašnjem ravnatelju mandat na isteku ili ne. Takav će propis, navodi predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja Nikica Mihaljević, na Zavod za zapošljavanje otjerati više od tri stotine osnovnoškolskih ravnatelja s višom stručnom spremom.
– Ravnatelji s višom stručnom spremom naći će se u potpuno bezizlaznoj situaciji, jer neće imati pravo ponovno se prijaviti na natječaj za tu funkciju, a njihovo staro radno mjesto ih ne čeka. Novi zakonski propisi predviđaju da takav ravnatelj ima rok od svega četiri mjeseca za žalbu, a nakon toga mu slijedi odlazak na ulicu. Prema našim podacima od prošle godine u Hrvatskoj od 875 ravnatelja osnovnih škola njih 340 nema odgovarajuću stručnu spremu, odnosno imaju višu stručnu spremu. Istovremeno ni ravnatelji s visokom stručnom spremom neće imati jamstva da će zadržati tu funkciju, jer biraju ih školski odbori, a novim Zakonom školski će odbori biti potpuno ispolitizirani, jer od devet članova školskih odbora njih pet bira se prema političkoj osnovi. Dakle, niti jedan ravnatelj ne može biti siguran da će biti izabran, a istovremeno niti jednog ravnatelja ne čeka njegovo staro radno mjesto, pojašnjava Mihaljević.
Dodajući da Udruga već godinama vodi borbu s resornim ministarstvom zbog lošeg ravnateljskog statusa, Mihaljević navodi kako će sve škole s posljednjim danom 2011. godine morati imenovati vršitelja dužnosti funkcije ravnatelja te će imati svega mjesec dana vremena za raspisivanje natječaja na kojem će jedan od uvjeta biti i da kandidat posjeduje licencu za obavljanje posla ravnatelja. Međutim, dodaje Mihaljević, iako će taj datum brzo doći resorno ministarstvo po pitanju licenciranja ravnatelja još uvijek ništa nije napravilo.
– Prema sadašnjem prijedlogu ravnateljima koji imaju ostvaren prethodni mandat taj bi se mandat priznao kao licenca, no nejasno je što je s novim ravnateljima. Licenciranje ravnatelja potpuna je nepoznanica. Ništa po tom pitanju nije napravljeno, a 31.12.2011. nije tako daleko, zaključuje Mihaljević.